Ghid util

Informaţii esenţiale despre Timişoara şi Banat, statistică şi instituţii, turism şi economie. Totul despre Timişoara, Banat şi Regiunea de Vest.

 
Cand s-au batut bani noi la Timisoara ca sa dainuiasca necurmat

Cronologia judetului Timis: 1320 - 1330

 
31 lucruri de stiut despre Otelu Rosu

# In secolele VI - XI, printre cele 32 localitati banatene din care se extragea aur sunt amintite si localitatile de pe Valea Bistrei, printre care si Ohaba Bistra.

 
Cand Timisoara dobandeste rapid o faima europeana

Cronologia judetului Timis: 1310-1320

 
18 lucruri de stiut despre Baile Herculane

# In prezent, in imprejurimile statiunii Baile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apa termominerala, insirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 km.

 
21 lucruri de stiut despre Aeroportul International din Timisoara

1935 - 29 mai / a fost incheiat un proces verbal pentru infiintarea Aeroportului Comunal Timisoara, langa satul Mosnita Veche

 
Vremurile cand banatenii erau judecati cu proba fierului inrosit...

Cronologia judetului Timis: 1300 - 1310

 
41 lucruri de stiut despre Anina

# Fosile de plante datand din Jurassic pot fi gasite in mai multe aflorimente si cariere amplasate in jurul Aninei. O alta categorie de fosile gasite in Anina consta in mamifere din Pleistocen, cele mai multe dintre acestea fiind descoperite in pesteri.

 
Cand dieta anuala a regatului Ungariei se desfasura la Foeni

Cronologia judetului Timis: 1250 - 1300

 
31 lucruri de stiut despre Oravita

# 20 august 1854 - se inaugura linia Oravita-Bazias, in lungime de 62,5 km, numai pentru transportul carbunelui, aceasta fiind prima cale ferata construita pe teritoriul de astazi al Romaniei.

 
Diploma acordata cavalerilor ioaniti pentru unele parti ale Banatului si Olteniei

Cronologia judetului Timis: 1200 - 1250

 
21 lucruri de stiut despre Resita

Structura metalica a Turnului Eiffel, simbolul Parisului, a fost realizata la Resita (made in Reschitza) avand in compozitie otel de la furnalul din Govajdia.

 
Prima biblioteca atestata documentar pe teritoriul actual al Romaniei

Cronologia judetului Timis: 1100 - 1200 Au lasat in urma şi manastirea Igriş a ordinului cistercienilor, in care se stransesera ca intr-o fortareaţa intarita soldaţi şi multe doamne. Tatarii nu au vrut sa atace locurile acelea pana cand ţara din jur nu fusese complet pradata.