Cand Timisoara dobandeste rapid o faima europeana

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 25.07.2015 09:52 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

1310 Apr. 18 Legatul papal confirma primirea banilor de dijme papale de la episcopul de Cenad.
Oct. 25 La Timisoara se afla judele curtii reginei, deci, implicit, si membrii curtii regale
1312 Iul. 29 Pentru meritele sale militare, nobilul Nicolae fiul lui Toma, din neamul Chanad, primeste insemnate privilegii de la rege. Printre ele si dreptul de a cere urmatoarea vama „doi dinari banali pentru fiecare car gol mergand dupa sare in partile Transilvaniei si tot doi dinari banali si patru drobi de sare de la fiecare car incarcat cu sare care se reintoarce din acele parti; de asemenea cate un fertun de fiecare car incarcat, numit in limba obisnuita masa; de asemenea doua pondere de fiecare bucata de postav de Ypres; de asemenea o pondera din fiecare bucata de postav de Tournai; de asemenea o jumatate de pondera pentru o bucata de postav de Haga; de asemenea o pondera de fiecare butoias de vin; de asemenea de fiecare cal de vanzare o pondera, iar de fiecare bou un dinar; de asemenea un dinar dupa doua vite mici”.
1314 Mar. 20 Vizita regala la Timisoara pentru verificarea terminarii constructiilor, in vederea mutarii resedintei regale aici.
1315 - 1323 Timisoara devine resedinta regelui Carol Robert si dobandeste rapid o faima europeana.
1315 Mar. 14 In fata regelui Carol Robert se prezinta cumanii Kondam si Juphogo din neamul Kool si spun ca posesiunea Beba Veche este data cumanilor de regele Stefan al V-lea; regele recunoaste acest fapt si
dispune reintroducerea lor in posesie.
1315 Iul. Baronii si prelatii regatului se aduna la Timisoara intr-o dieta spre a imbunatati starea tarii.
1316 Tentativa de asasinat a intregii familii regale (rege, regina, cei doi copii), comandata de Petru fiul lui Petenye si dejucata; autorii sunt judecati, condamnati si ucisi.
1317 Mai 19 Regele il despagubeste pe Ioan de Bobda pentru pagubele facute de ostirea regala in satul Beregsau Mic, unde a stationat multa vreme.
 Se naste fiul nelegitim al regelui, Coloman (Kalman). La Timisoara se desfasoara un mare turnir.
1317 Dec. 15 Moare la Timisoara regina Maria, care este inmormantata in biserica Sf. Ecaterina (zona Liceului Pedagogic de azi).
1318 – La 18 noiembrie regele CAROL ROBERT de ANJOU se casatoreste cu principesa BEATRIX de LUXEMBURG, pe care o aduce la Timisoara.
Si aceasta a doua sotie, insarcinata, la numai un an de la casatorie, se stinge din viata.
1319 Ioan, fiul fostului ban Teodor de Voiteni, o ramura a familiei Chanadinus, cucereste pentru Alexandru Basarab cetatea Mehadiei.
1319 Mart. Vine la Timisoara noua regina, Beatrix.
1319 Apr. 13 Atestarea documentara a cnezului Baciu din Caras, fenomen cu adanci implicatii pentru viitor.
1319 Nov. 7 Trimisul papal Rufinio de Civinio vorbeste despre cetatea (castrum) Cenadului.
1319 La 11 noiembrie,  Regina Beatrix a fost inmormantata in Catedrala catolica din Oradea.
1320 Cenadul este amintit, din nou, ca avand statutul de oras (civitas).
1320 Mar. 31 Timisoara Regele ii scuteste de dari pe trei ani pe cei ce se vor aseza in satele Beba Veche si Halaszmorotva.
1320 – La 6 iulie regele CAROL ROBERT de ANJOU se casatoreste cu ELISABETA, fiica regelui polon ULASZLO, care avea 20 de ani. Cununia regala a avut loc la Buda, iar la 1 august cu tot alaiul au sosit la Timisoara.
1320 Recucerirea cetatii Mehadia de catre trupele regale.
Solii regale la curtea voievodului Basarab.

(sursa: Consiliul Judeţean Timiş, CRONOLOGIA JUDETULUI TIMIS / Autori: Vasile Dudas (coordonator), Ioan Hategan - Sorin Berghian - Constantin C. Gombos - Mariana Cernicova, Consultanti stiintifici: Nicolae Sacara - Rodica Giurgiu - Razvan Hrenoschi - Ioan Munteanu, Colaboratori: Tatiana Badescu - Dan Ciobotaru Alin - Elena Miklosi - Oana Alexa // Academia Romana, Filiala Timişoara, Institutul de cercetari socio-umane Titu Maiorescu - Cronologia Banatului / Ioan Haţegan, ligia Boldea, Dumitru Ţeicu)