Cand dieta anuala a regatului Ungariei se desfasura la Foeni
Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 04.07.2015 10:58 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina
Cronologia judetului Timis: 1250 - 1300
1256 Diploma ce enumera posesiunile diferitelor ramuri ale familiei Chanadin.
1278 Iun. 19 Regele Ladislau al IV-lea „Cumanul” este la Cenad, de unde acorda numeroase posesiuni unuia dintre credinciosii sai.
1279 Este nevoie de o interventie a cardinalului de Esztergom pentru ca iobagii abatiei din Cenad sa fie adusi la ascultare fata de Mihail, abatele de aici.
1280 Cumanii pustiesc zonele timisene.
1284 Noi incursiuni cumane in zona Muresului.
1285 Regele Ladislau al IV-lea convoaca congregatia nobiliara a comitatelor Cenad, Arad si Timis la Cenad, in vederera unor masuri comune de aparare impotriva noilor incursiuni.
1285 Navala a tatarilor si asupra Banatului.
1288 Capitlul din Cenad intareste vanzarea posesiunii Bobda din comitatul Timis, pentru 15 marci, pe seama unor nobili cumani.
1288 Sept. Regele Ladislau al IV-lea Cumanul sta la abatia din Igris, apoi la Timisoara, organizand armata contra lui Litovoi, voievodul muntean.
1288-1289 In timpul iernii, regele sta mult timp la Cenad.
1289 Iun. 26 Dieta anuala a regatului se desfasoara la Foeni.
1290 Timp de mai multe luni regele cutreiera comitatul Cenadului; doua documente din 7 dec. 1289 si 18 iun. 1290 certifica vizita regala prelungita in zona, apoi alte doua luni in restul Banatului.
10 iulie 1290 - Regele Ladislau al IV-lea a fost asasinat de propriii sai adepţi cumani; astfel, ramura principala a dinastiei Árpád s-a stins.
1290 Regele Ladislau al IV-lea este inmormantat la Cenad: „occiditur in pugna a Cumanis anno 1290 et Chanadini terrae infoditur”, in biserica Sf. Gheorghe; mai tarziu, corpul regelui este dus si inmormantat la Oradea.
1291 - Andrei al III-lea Veneţianul, rege al Ungariei (1290-1301), ultimul membru pe linie paterna al dinastiei Árpád, a vizitat parţile estice ale regatului, unde adunarile nobilimii locale din Oradea şi Alba Iulia i-au acceptat domnia.
1296 Schimb de posesiuni intre ramurile familiei nobiliare Chanadin; este amintit satul Palata, azi parte de hotar a Cenadului, al carui nume vine de la palatul construit acolo.
Cumanii (numiţi in trecut cománi şi Polovţi) au fost un popor originar din Asia, din grupul turcilor-kipceak.
Prin tradiţie ei şi-au avut la origine tribul primordial Kimek.
Numele tribal kιpçak a fost interpretat ca fiind, in antichitate, identic cu cel al "sciţilor roşii" ("Sakalar Iskitler").
Cumania este un nume utilizat pentru a desemna teritoriile Evului Mediu stapanite de cumani, un popor de oricine turcica.
Situate intre fluviul Don şi Munţii Carpaţi, ele au existat pana dupa mijlocul secolului al XIII-lea.
Partea rasariteana, unde era centrul puterii cumanilor, se numea „Cumania alba”, iar partea apuseana, vecina cu Transilvania, era cunoscuta sub numele de „Cumania neagra”.
Aceasta din urma cuprindea mai ales Moldova, cu partea de est a Ţarii Romaneşti, ambele denumite in anumite surse bizantine şi otomane Mavri Valahia sau Kara-Iflak („Valahia neagra”).
„Cumania mare” şi „Cumania mica” au fost regiuni din Ungaria, langa Tisa (pe la Debreţin) şi intre Dunare şi Tisa, denumite astfel dupa cumanii aşezaţi in acele parţi.
(sursa: Consiliul Judeţean Timiş, CRONOLOGIA JUDETULUI TIMIS / Autori: Vasile Dudas (coordonator), Ioan Hategan - Sorin Berghian - Constantin C. Gombos - Mariana Cernicova, Consultanti stiintifici: Nicolae Sacara - Rodica Giurgiu - Razvan Hrenoschi - Ioan Munteanu, Colaboratori: Tatiana Badescu - Dan Ciobotaru Alin - Elena Miklosi - Oana Alexa // Wikipedia)
GHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaEDITORIALE
Vezi toate stirileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni ...
citeste toata stireaAceasta ideologie criminala a reușit prin frica si teroare sa supuna o țara intreaga, dupa ce a eradicat subțirea elita care moștenise patrimoniul de valori ...
citeste toata stireaDaca nu vedeți cum va asasinați viitorul ca națiune și ca romani, mergeți inainte ca o turma fara capatai. Istoria nu așteapta pe nimeni. Romania se ...
citeste toata stireaCoagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
citeste toata stireaRezoluția PSD este, oricum ai lua-o, o DECLARATIE de RAZBOI impotriva STATULUI PARALEL și ILEGITIM. Daca exista o amenințare a STATULUI PARALEL și ILEGITIM ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...