Cand s-au batut bani noi la Timisoara ca sa dainuiasca necurmat
Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 01.08.2015 10:24 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina
Cronologia judetului Timis: 1320 - 1330
1321 Mart. 31 Din Timisoara regele scuteste de dari pe trei ani pe cei ce se vor aseza in satele Beba si Halaszmorotva.
1322 Mart. 21 La Timisoara se desfasoara o mare adunare a baronilor si prelatilor regatului.
1322 Mai 22 Regele Carol Robert este oaspetele Cenadului.
1322 Aug. 28 Atestarea documentara a unor biserici de piatra in satele Sf. Ladislau si Sf. Margareta din comitatul Cenadului, Denta, Wuiudwar, Giera, Gungudeghaza din comitatul Timisului, toate posesiuni ale familiei Voiteni, din neamul Chanadinus.
1323 Ian. 8 Din Timisoara, regele permite baterea de noi dinari: „Punem sa se bata niste bani noi de cei buni ca sa dainuiasca necurmat si sa umble prin tot locul din tara noastra”; pentru aceasta regele obtine acordul prelatilor si nobililor ca fiecare om din regat sa plateasca ½ fertun.
1323 Ian. 21 Este amintita biserica Sf. Gheorghe din Timisoara, una dintre cele mai longevive din intreaga istorie; restaurata de mai multe ori, va fi daramata in anul 1913.
1323 Carol Robert muta curtea regala de la Timisoara la Visegrad.
1323 Sept. 3 Act al capitlului din Cenad care aminteste satul Gherman.
1323 Sept. 20 Fredel este judele episcopului de Cenad in satul Nadas din Timis; mai sunt amintiti Ladislau, fiul lui Elleus, si Laurentiu, fiul lui Arnold, locuitori acolo.
1326 Oct. 1 Avignon, Papa Ioan al XXII-lea ordona priorului ordinului calugarilor dominicani sa ia masuri impotriva ereticilor din regatul Ungariei.
1327 Apr. 22 In cetatea Arad, oamenii magistrului Emeric de Bečej l-au ucis pe Nicolae dregatorul capitlului de aici, cel ce era randuit sa administreze orasul si restul posesiunilor capitulare.
Mai 8 Avignon, Papa Ioan al XXII-lea ii dojeneste pe prelatii regatului, la plangerea regelui pentru ca „atunci cand se intampla ca unii dintre cumani, romani si slavi si alti credinciosi sa treaca la credinta catolica… voi cereti cu prea multa strasnicie de la unii ca acestia, astfel convertiti si de curand trecuti la religia catolica, dijmele intregi si chiar le stoarceti, pricina pentru care noii credinciosi si cei astfel convertiti datorita faptului ca mai inainte de convertirea lor nu obisnuiau sa plateasca aceste dijme, acum spun ca de aceea sunt indemnati ca sa imbratiseze numita credinta catolica, spre a da bunurile lor oamenilor bisericii; si multi care, bucuros, ar trece la aceasta credinta, din aceasta pricina se dau inapoi de la o atare convertire”. Papa le cere sa se poarte cu ingaduinta cu acesti convertiti, pentru ca acestia sa nu se simta asupriţi.
1330 Iul. 11 Congregatia nobiliara a comitatului se desfasoara langa Cenad; ca de obicei, atunci se infatiseaza si plangerile celor nemultumiti; capitlul arata ca nobilul Emeric de Bečej s-a prezentat, a stat o zi, timp in care nimeni nu l-a acuzat de fapte rele, apoi a plecat.
1330 Vara Trupele regale se afla la Timisoara de unde pleaca in campanie in Tara Romaneasca; invinse la Rovine, resturile ostirii se intorc in toamna in Transilvania, inclusiv regele care isi ingrijeste aici ranile primite.
Cronica pictata de la Viena reda astfel asprimea luptei: „Au cazut tineri si batrani, principi si nobili, fara nici o deosebire, caci aceasta trista intamplare a tinut mult din a sasea zi a saptamanii pana in ziua a doua a saptamanii viitoare… si romanii au dus multi prinsi cu sine, atat raniti cat si nevatamati…” Sa ne amintim cuvintele fiului lui Parabuch de acum cativa ani, care sustinea ca armata regelui sau nu se poate masura cu cea a lui Basarab.
(sursa: Consiliul Judetean Timis, Cronologia judetului Timis / Autori: Vasile Dudas (coordonator), Ioan Hategan - Sorin Berghian - Constantin C. Gombos - Mariana Cernicova, Consultanti stiintifici: Nicolae Sacara - Rodica Giurgiu - Razvan Hrenoschi - Ioan Munteanu, Colaboratori: Tatiana Badescu - Dan Ciobotaru Alin - Elena Miklosi - Oana Alexa // Academia Romana, Filiala Timisoara, Institutul de cercetari socio-umane Titu Maiorescu - Cronologia Banatului / Ioan Hategan, ligia Boldea, Dumitru Teicu)
GHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaEDITORIALE
Vezi toate stirileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni ...
citeste toata stireaAceasta ideologie criminala a reușit prin frica si teroare sa supuna o țara intreaga, dupa ce a eradicat subțirea elita care moștenise patrimoniul de valori ...
citeste toata stireaDaca nu vedeți cum va asasinați viitorul ca națiune și ca romani, mergeți inainte ca o turma fara capatai. Istoria nu așteapta pe nimeni. Romania se ...
citeste toata stireaCoagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
citeste toata stireaRezoluția PSD este, oricum ai lua-o, o DECLARATIE de RAZBOI impotriva STATULUI PARALEL și ILEGITIM. Daca exista o amenințare a STATULUI PARALEL și ILEGITIM ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...