UE ia măsuri pentru contracararea propagandei străine. Numai în ROMÂNIA nu există propagandă rusească pentru... PSD!

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.03.2019 12:15 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

•    Este nevoie de legislaţie noua ce permite un raspuns robust
•    Protejarea alegerilor de imixtiunea Rusiei
•    Sprijin pentru ţarile asociate UE şi Balcanii de vest
Eurodeputaţii avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare ruseşti care sunt principala sursa de informaţii false in Europa, alaturi de cele provenite din China, Iran şi Coreea de Nord.

Parlamentul European condamna ferm acţiunile agresive in creştere din partea Rusiei, Chinei, Iranului şi Coreei de Nord „care incearca sa submineze fundamentele şi principiile democraţiilor europene, precum şi suveranitatea tuturor ţarilor Parteneriatului Estic”.

Evaluand ultimele eforturi ale UE de contracarare a propagandei ostile de catre ţari terţe, eurodeputaţii solicita crearea unui cadru legal robust atat la nivel european, cat şi internaţional in vederea combaterii ameninţarilor hibride.

Relaţiile cu Rusia

In rezoluţia adoptata cu 489 de voturi pentru, 148 impotriva şi 30 de abţineri, eurodeputaţii doresc sa „atraga atenţia asupra campaniilor de dezinformare ruseşti care constituie principala sursa de informaţii false in Europa”. Textul indeamna UE sa intareasca grupului operativ East Stratcom, infiinţat in 2015, pentru a deveni o structura cu drepturi depline in interiorul Serviciului European de Acţiune Externa, pentru a reacţiona la propaganda ruseasca ostila.

Tragerea la raspundere a furnizorilor de informaţii şi identificarea surselor

Eurodeputaţii cer ca acţiunile furnizorilor de servicii de socializare, de mesagerie şi de cautare online sa fie reglementate prin lege. Companiile care nu şterg rapid ştirile false sistematice trebuie trase la raspundere. Mai mult, este nevoie ca autoritaţile sa poata identifica şi localiza autorii şi sponsorii conţinutului politic publicat.

Protejarea procesului electoral

Eurodeputaţii condamna ferm imixiunea terţilor in alegeri şi referendumuri. Statele membre sunt indemnate sa modifice cadrul legislativ electoral in aşa fel incat sa le ofere posibilitatea de a contracara in mod proactiv ameninţarile provenite din campaniile de dezinformare, atacurile şi infracţiunile cibernetice, şi incalcarea libertaţii de expresie la vot.

Este nevoie ca statele membre sa sprijine ţarile asociate UE şi Balcanii de vest pentru a se asigura de o aparare puternica a proceselor electorale in faţa activitaţilor de propaganda rau-intenţionata.

Intr-un vot care a avut loc marti, Parlamentul a adoptat de asemenea un cadru legislativ menit sa protejeze alegerile europene din mai 2019 impotriva folosirii ilegale a datelor personale, in urma cazurilor recente legate de referendumul pentru Brexit şi de scandalurile Facebook / Cambridge Analytica. Noile reglementari introduc sancţiuni financiare impotriva partidelor politice europene şi a fundaţiilor care folosesc intenţionat in mod ilegal date personale in campaniile pentru alegerile europene.

Citat

Raportorul Anna Elżbieta Fotyga (ECR, Polonia) a spus: „Dezinformarea otraveşte inimile şi minţile. Nu mai putem nega faptul ca instituţiile şi societaţile noastre sunt ţinta propagandei ostile a Kremlinului, care face parte dintr-o strategie mai larga. Din fericire, avem experienţa şi determinarea necesare pentru a contracara impreuna acest tip de activitaţi. Raspunsul nostru depinde de flexibilitatea societaţii, de transparenţa mass-media şi de incurajarea pluralismului, evitand in acelaşi timp cenzura.”

Background

Rezoluţia face o evaluare a acţiunilor Serviciului European de Acţiune Externa in urma rezoluţiei PE cu privire la comunicarea strategica a UE pentru a contracara propaganda, adoptata pe 23 noiembrie 2016.