CEDO va judeca plângerea împotriva României depusă de studenţii Erasmus acuzaţi de terorism

Scris de Claudia Cristescu | Publicat in 14.03.2019 07:48 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

La 7 ani dupa ce au fost acuzati de pregatirea unor atacuri teroriste, afiliere la Al-Qaida, declarati indezirabili  pentru ratiuni de securitate nationala si propusi spre expulzare din Romania, cetatenii pakistanezi Ramzan si Adeel Muhammad isi vor sustine cauza in faţa judecatorilor Marii Camere a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

 

Caz exceptional

De curand, Camera Curţii Europene a Drepturilor Omului careia i-a fost repartizata cauza “Muhammad si Muhammad impotriva Romaniei” (cererea nr. 80982/12) s-a desesizat in favoarea Marii Camere.

In mod exceptional, Marea Camera de 17 judecatori judeca dosarele retrimise in urma deciziei unei Camere (desesizare) sau atunci cand o cerere de retrimitere a fost acceptata. Astfel, potrivit art. 30 din Convenţia Europeana a Drepturilor Omului, respectiv in baza articolului 72 din Regulamentul pentru organizarea si functionarea CEDO, in cazul in care cererea prezentata unei Camere ridica o problema grava privind interpretarea Conventiei sau a Protocoalelor sale, sau daca solutionarea unei cauze poate conduce la o contradictie cu o hotarare pronuntata anterior de Curte, Camera poate, atat timp cat nu a pronuntat hotararea sa, sa se desesizeze in favoarea Marii Camere.

 

Bomba de presa

Una dintre cele mai intens mediatizate actiuni SRI a fost, fara indoiala, cea din decembrie 2012, vizandu-i pe cetatenii pakistanezi Ramzan Muhammad si Adeel Muhammad – la acea data, aflati la studii in Romania prin programul Erasmus.

In 2012, in prag de sarbatori, atentia presei si opiniei publice erau acaparate de stirea conform careia SRI a dejucat multiple atentate teroriste pe model Al-Qaida la a caror pregatire ar fi contribuit substantial – in calitate de “puncte de sprijin aflate sub coordonare externa” – doi studenti pakistanezi veniti la studii prin programul Erasmus Mundus la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS).

“Minte criminala”, “teroristi mascaţi in studenti bursieri”, “micul terorist”, “planificau sa inece in sange Craciunul romanilor” – titrau ziarele lunii decembrie, dupa ce, cu doar cateva luni in urma, devenisera rasfaţaţii presei si ai comunitaţii locale sibiene. Tinerii pakistanezi erau prezenti la mai toate actiunile publice, academice ori sociale, ale ULBS: de la inaugurarea Centrului Asiatic, la conferinte stiintifice cu participare internationala ori publicarea de articole in coautorat cu cadre didactice si cercetatori romani.

 

Rasfaţaţii Sibiului deveniţi indezirabilii SRI

“Se numeste  Muhammad Ramzan, studiaza Ingineria alimentara si decizia lui a fost deja luata: se va casatori cu o romanca si se va stabili aici: Pentru mine, Romania nu mai e o tara straina; e tara care vreau sa fie a mea, tara in care vreau sa traiesc»”; “(...) Ramzan Muhammad calca pe ritmuri Metallica, carand platouri cu mancare pregatita ca acasa la el, in Pakistan. A venit la Sibiu ca masterand si are de gand sa isi termine si doctoratul aici. «Cel mai bun preparat al meu de aici este birvan - orez, pui, rosii, usturoi, ghimbir, lamai si multe alte condimente marunte», arata Ramzan catre platourile aranjate in noul Centru Asiatic”. Asemenea caracterizari facute de presa sibiana timp de peste doi ani erau congruente cu valorizarea lui Ramzan si Adeel de catre corpul profesoral al ULBS, dovada stand plasarea pakistanezilor in comitetele de organizare şi comitetele ştiinţifice ale unor conferinţe internaţionale organizate de universitatea din Sibiu, respectiv articolele ştiinţifice scrise in coautorat cu academici din conducerea ULBS si publicate la edituri internationale.                                                                                                                                   Vizibilizarea bursierilor pakistanezi ia o turnura negativa odata cu comunicatul de presa remis de SRI in 6 decembrie 2012 prin care se anunţa retinerea in vederea indepartarii de pe teritoriul national a lui Ramzan si Adeel Muhammad din considerentul „implicarii acestora in activitati de natura a afecta grav securitatea nationala pe profil antiterorist”.

 

Jihadism sporadic

Desi absent din Raportul de activitate pe 2012 al SRI, cazul studentilor pakistanezi este „rostogolit” in presa interna si internationala, apoi in editia martie-mai 2013 a revistei Intelligence - principala publicatie de profil a SRI, dar si in studii internationale de data recenta, precum cel din 2018 intitulat „The Crime-Terror Nexus in Bulgaria and Romania”, in care echipa multinationala de cercetatori adauga mentiunea: „Romania nu reprezinta o scena jihadista, existand doar exemple sporadice de celule jihadiste, retele ori indivizi activi in acest sens”.

 

Albastru - Precaut

Potrivit Raportului de activitate pe 2012 al SRI, mentinerea nivelului de alerta terorista Albastru-Precaut a fost posibila graţie unei serii de “succese operationale” concretizate inclusiv in adoptarea de masuri preventive de tipul declararii ca indezirabili a 15 cetateni straini (apreciati ca fiind implicati in actiuni de planificare a unor atentate in Romania, deruland propaganda islamica radicala ori aflati in conexiune cu grupari teroriste).                                                                                                                              In egala masura, in numarul din noiembrie 2012 al revistei Intelligence, se arata cum “masura de declarare a unui cetatean strain ca persoana indezirabila pentru Romania conduce la indeplinirea politicilor de stabilitate si securitate, cu respectarea ferma a drepturilor si libertatilor fundamentale”, iar “organele de stat cu atributii in domeniul securitatii nationale nu acorda atentie excesiva prevenirii si combaterii amenintarilor la adresa securitatii nationale in detrimentul respectarii drepturile cetatenilor sai si a normelor democratice”. Cu toate acestea, doi dintre cei 15 indezirabili ai anului 2012 au apreciat contrariul, decizand sa declanseze procedura juridica impotriva statului roman.

 

Fapte, secrete si proceduri

Sumarul legal al cauzei Muhammad şi Muhammad contra Romaniei (cererea nr. 80982/12), expus recent pe site-ul Curtii Europene a Drepturilor Omului, descrie cronologia faptelor ce i-au condus pe reclamantii Ramzan si Adeel Muhammad sa declanşeze, in 19 decembrie 2012, procedura juridica la CEDO impotriva statului roman, pentru ca, in martie 2019, cauza cetatenilor pakistanezi sa ajunga in examinarea Marii Camere.

Concret, pakistanezii Ramzan si Adeel Muhammad au venit la studii in Romania in 2009, respectiv septembrie 2012, frecventand Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Cei doi beneficiau de viza de lunga sedere (cazul lui Ramzan) si viza valabila pana in 2015 (cazul lui Adeel).  La data de 4 decembrie 2012, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti sesizeaza Curtea de Apel Bucuresti cu solicitarea de a-i declara indezirabili pe teritoriul romanesc pe cei doi cetateni pakistanezi; Parchetul invoca existenta unor indicii serioase - sustinute prin informatii clasificate cu caracter strict secret puse la dispozitie de Serviciul Roman de Informatii – relative la implicarea  pakistanezilor in activitati de natura a afecta grav securitatea nationala. Tot in 4 decembrie, Ramzan si Adeel Muhammad sunt convocati pentru ziua urmatoare la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta de judecata ce urma sa se pronunte cu privire la legalitatea si temeinicia masurii de declarare ca persoana indezirabila pentru Romania se recuza intrucat nu poseda autorizatie de acces la informatiile clasificate continute in dosarul livrat de Parchet. Printr-o decizie formulata la data de 5 decembrie de noul complet de judecata caruia i-a fost atribuita cauza, Curtea de Apel ii declara pe cei doi cetateni pakistanezi indezirabili. Urmare a Sentintei Curtii de Apel Bucuresti, acestia sunt retinuti si luati in custodie publica, in vederea indepartarii de pe teritoriul national.

 

Romania, la judecata CEDO

La recursul formulat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pakistanezii declara ca s-au aflat in imposibilitatea de a se apara in fata instantei de judecata, intrucat Curtea de Apel le-a respins atat dreptul la un avocat din oficiu, cat si accesul la dosarul cauzei pe motiv ca documentele au caracter clasificat. Prin incheierea din 20 decembrie 2012, Inalta Curte le respinge apelul, moment dupa care Ramzan si Adeel Muhammad decid sa declanşeze procedura juridica la CEDO impotriva statului roman.

Invocand art.1 din Protocolul 7 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului (n.r.garantii procedurale in caz de expulzare a strainilor), precum si art.13 al Conventiei (n.r.dreptul la un recurs efectiv), reclamantii se plang ca nu au fost informati cu privire la motivele invocate de autoritatile noastre pentru a justifica indepartarea lor de pe teritoriul romanesc; in special, reclamantii indica faptul ca instantele interne s-au limitat sa invoce caracterul secret al informatiilor in cauza, neprecizandu-le faptele de care sunt acuzati.

Cererea a fost inregistrata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului la 19 decembrie 2012. La 10 iulie 2015, cererea a fost comunicata Guvernului roman cu formularea urmatoarelor intrebari: masurile luate impotriva reclamantilor - cetateni straini cu resedinta in mod legal pe teritoriul romanesc – au fost conforme cu exigentele procedurale exprimate in art.1 din Protocolul 7 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului? In particular, aceste exigente procedurale au fost indeplinite prin faptul ca judecatorii cauzei au avut acces la documente clasificate ce nu au fost comunicate reclamantilor? La 1 martie 2019, Camera Curţii Europene a Drepturilor Omului careia i-a fost repartizata speta in cauza comunica desesizarea in favoarea Marii Camere, urmand ca audierea in fata judecatorilor Marii Camere sa aiba loc in data de 25 septembrie 2019.