#Madalina: Interzis la proteste. O activista de origine romana risca expulzarea din Italia VIDEO

Scris de Claudia Cristescu | Publicat in 22.01.2019 13:01 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

O activista de origine romana, risca expulzarea din Italia din raţiuni de ameninţare la adresa  siguranţei publice.

Prefectura oraşului Roma a emis un decret in baza caruia se solicita expulzarea de indata de pe  teritoriul statului italian, pe o perioada de 5 ani, a activistei de origine romana Madalina,  membra a Mişcarii pentru Dreptul la Locuire (Movimento per il diritto all'abitare).

Decretul invoca necesitatea expulzarii „in termen de 30 de zile” din raţiuni de „siguranţa  publica”, motivandu-se ca acţiunile sale de protest din sfera activismului social „evidenţiaza  eşecul integrarii sale in societate”.

Reacţia societaţii civile italiene nu a intarziat sa apara, astfel ca a fost iniţiata o  campanie in mediul online (https://twitter.com/hashtag/DajeMada?src=hash) de susţinere a  activistei de origine romana: „Suntem toţi Madalina!” (Siamo tutti Madalina!), „Pentru  Madalina, impotriva codului penal fascist şi a razboiului contra celor defavorizaţi” (Con  Madalina, contro il codice fascista e la guerra contro i poveri).
Organizaţiile societaţii civile denunţa masura Prefecturii Romei drept „un act represiv şi de  violenţa poliţieneasca” ce, potrivit lor, nu ar fi decat varful iceberg-ului unei serii de  dispoziţii şi masuri similare direcţionate impotriva a zeci de activişti din intreaga Italie,  avand ca scop discreditarea acestora. In acest sens, susţinatorii Madalinei afirma ca decretul  dispus de Prefectul Romei a fost redactat in baza unor rapoarte ale Carabinierilor şi Poliţiei  intocmite intr-o maniera tendenţioasa astfel incat sa serveasca construirii „profilului  infracţional” al Madalinei prin acuze precum: participare la proteste cu „caracter sediţios”  (n.r.subversiv) la adresa autoritaţilor, siguranţei şi ordinii publice, respectiv incalcarea  dispoziţiilor legale cu privire la organizarea si desfaşurarea adunarilor publice.

Mare parte din protestele la care a luat parte Madalina au fost organizate pentru a contesta  controversatul „Decret privind siguranţa” (decreto sicurezza) – devenit, la sfarşitul anului  trecut, lege – iniţiat de ministrul de interne Matteo Salvini, liderul Lega Nord, şi conţinand  prevederi (in mare masura, de natura punitiva) relative la statutul imigranţilor pe teritoriul  Republicii Italiene. Printre altele, decretul-lege prevede o procedura de urgenta in vederea  expulzarii oricarui solicitant de azil care se dovedeste ”periculos”; faciliteaza evacuarea  cladirilor ocupate; inlocuieste permisele umanitare de sejur – eliberate pe o perioada de doi  ani – cu alte permise, precum, intre altele, cele de ”protectie speciala”, pe o perioada de un  an sau de ”catastrofa naturala intr-o tara”, pe o perioada de sase luni; reorganizeza sistemul  de primire a solicitantilor de azil.

Madalina locuieşte in capitala Italiei de peste 10 ani, unde a studiat şi lucrat, dedicandu-se,  de asemenea, unor proiecte sociale destinate grupurilor vulnerabile. In apararea ei, Madalina  susţine ca masurile ce o vizeaza ţintesc, de fapt, toţi activiştii straini de pe teritoriul  italian: „Vor sa ii sperie pe imigranţi, astfel incat sa ii determine sa nu mai lupte pentru  drepturile lor”.


Marturia şi povestea Madalinei o puteţi urmari aici: