Documentar

Despre trecut, prezent şi viitor. Despre amintiri ale viitorului şi despre lumini ale trecutului. Tot ceea ce nu ai aflat încă şi tot ceea ce nu s-a întamplat încă.

 
CAP NEGRU de TELEORMAN nu este LIVIU DRAGNEA, ci o RASA de OI denumita popular si CARABASA

Merinos de Palas, care este cea mai perfectionata rasa de oi din Romania, Tigaia, Turcana denumita şi Regina Muntilor, dar şi Cap Negru de Teleorman denumita popular şi Carabaşa...

 
ULTIMA HALTA a TRENULUI REGAL a fost in BANAT. Pe peron, se afla fosta REGINA a GRECIEI...

La 12 octombrie 1894, Principesa Maria, viitoarea Regina a Romaniei, pe atunci doar soţie a Prinţului Moştenitor Ferdinand de Hohenzollern, aducea pe lume, intr-un apartament al Castelului Peleş, o fetiţa.

 
REGELE CAFELEI s-a nascut la TIMISOARA. A inventat PRIMUL APARAT AUTOMAT de CAFEA din LUME...

Francesco Illy s-a nascut in 1892, pe 7 octombrie, la Timisoara, sub numele de Illy Ferenc, si a murit in 1956, in localitatea italiana Trieste, unde se afla si sediul companiei.

 
Cel mai mediatizat EDIFICIU al TIMISOAREI, simbol al moldovenizarii BANATULUI?…

Catedrala a fost inaugurata in data de 6 octombrie 1946 in prezenţa Regelui Mihai, a primului-ministru Petru Groza şi a episcopilor Augustin Pacha şi Ioan Balan.

 
CIUPERCI COMESTIBILE. Cum arata o DELICATESA la MESELE FESTIVE ale CURTII ROMANE?... FOTO

Printre cadourile nepretuite ale padurilor, printre cele mai vechi specii de vegetale aparute pe Pamant, se numara si ciupercile.

 
Cand CEL MAI VESTIT TREN din LUME a oprit, in prima sa CALATORIE, in 1883, la TIMISOARA... FOTO

4 octombrie 1883: Celebrul Orient Express a plecat in prima sa calatorie, din Gare de Strasbourg (Paris), cu destinaţia Istanbul.

 
Cand, la ORDINUL REGELUI, JANDARMII si POLITISTII au ASASINAT 252 de ROMANI. Si-au fost lasati in mijlocul strazii...

Incepand cu dupa-amiaza zilei de 21 septembrie 1939 şi in ziua urmatoare şi, in unele cazuri, şi in zilele urmatoare, au fost asasinate 252 de persoane.

 
Cand ARMATA apara tara MUNCIND la OBIECTIVUL STRATEGIC TRANSFAGARASAN... FOTO

20 septembrie 1974: Inaugurarea oficiala a drumului naţional Transfagaraşan, in prezenţa lui Nicolae Ceauşescu, magistrala cu o lungime de peste 90 km, situata la altitudinea de 2.040 m.

 
Cand BANATUL s-a rupt in doua: OLTENII la sud si BANATENII la nord…

18 septembrie 1739: Tratatul de pace de la Belgrad dintre Austria şi Imperiul Otoman, care incheia razboiul ruso-austro-otoman. Imperiul Habsburgic a fost obligat sa restituie Oltenia Ţarii Romaneşti.

 
Cand BANATUL era... REGELE LOCOMOTIVELOR din ROMANIA. Pana in 1964 au fost construite, la RESITA, 1461 LOCOMOTIVE cu ABUR...

Pe 14 septembrie 1926, ieşea pe porţile uzinei din Reşiţa locomotiva cu abur 50.243 „Regele Ferdinand", prima locomotiva construita in Romania in perioada interbelica.

 
PRIMA INJURATURA consemnata intr-un INSCRIS OFICIAL pe teritoriul ROMANIEI!... Cum se injura in 1432?...

Prima atestare documentara a unei injuraturi o intalnim intr-un inscris oficial emis de Domnul Tarii Romanesti Alexandru Aldea, posibil fiu al lui Mircea cel Batran.

 
CEL MAI MARE CRIMINAL din ISTORIA AMERICANA a avut MAMA din... BANAT! LUMEA ar fi fost mai buna fara TELLER, a spus un LAUREAT al PREMIULUI NOBEL!...

La 9 septembrie 2003, la Stanford, in California, SUA, a murit Edward ”Ede” Teller, fizician teoretician american, supranumit „parintele bombei cu hidrogen”.