CIUPERCI COMESTIBILE. Cum arata o DELICATESA la MESELE FESTIVE ale CURTII ROMANE?... FOTO

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.10.2017 08:37 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Printre cadourile nepretuite ale padurilor, printre cele mai vechi specii de vegetale aparute pe Pamant, se numara si ciupercile.
Acestea apar in diferite forme si culori si poarta denumiri variate si sugestive.

Romfilatelia dedica colecţionarilor şi pasionatilor de micologie noua emisiune de marci postale intitulata „Ciuperci” formata din patru timbre ce ilustreaza speciile Amanita caesarea, Amanita rubescens, Leccinum aurantiacum şi Macrolepiota procera.

Romfilatelia va introduce in circulaţie emisiunea Ciuperci, fiind disponibila in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul online de pe romfilatelia.ro.

Ciupercile au un rol benefic in natura contribuind la descompunerea si dezagregarea vegetalelor, a frunzelor moarte si a resturilor lemnoase adunate pe sol.
Anumite specii de ciuperci formeaza micorize pe radacinile unor arbori ca pini, stejari, castani si datorita acestora, arborii absorb mai usor substantele necesare cresterii.
In schimb, ciupercile beneficiaza de adapost si de hrana.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 2,50 lei, este ilustrata Amanita caesarea, o specie de ciuperci comestibile care creste in microbiota spontana in Romania, dar si in alte regiuni ale Europei, cu precadere in zonele mai calde.
Acestea cresc in paduri de foioase sub stejari si mai rar in cele de conifere pe langa pini, dezvoltandu-se numai in locuri calde, in special pe soluri nisipoase si acide, din iunie pana in septembrie.
Denumita popular si Burete domnesc, Roinita, Craita sau Ciuperca lui Cezar, este una dintre cele mai apreciate specii, fiind considerata o ciuperca de calitate superioara, si o delicatesa chiar si in stare cruda.
Buretele domnesc a fost considerat, ca princeps fungorum, o delicatesa la mesele festive ale Curtii Romane.
In stadiul de inceput al dezvoltarii, Craita este mult diferita fata de aspectul ei de la maturitate.
De la forma ovoida, alba, aceasta ajunge la maturitate avand o forma concava, portocalie, ce atrage privirea de la distanta.

Amanita rubescens este o ciuperca comuna ce creste pe teritoriul tarii noastre, se poate gasi pe sol in paduri foioase si de conifere, cateodata chiar prin parcuri sau gradini, din iunie pana in octombrie si poarta denumirile populare de Plopenchi sau Cuc.
Este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 4,50 lei.
Plopenchiul este o specie de ciuperci comestibile ce coabiteaza, formand micorize pe radacinile arborilor.
Ciuperca este usor de recunoscut dupa culoarea roz, care se gaseste in partea de jos a piciorului.
Palaria este de marime medie cu un diametru de aproximativ 5-15 cm, mai mult sau mai putin carnoasa si fixata central peste picior, de culoare galbui maronie si este acoperita de solzi.

Carnea ciupercii este alba si devine roz atunci cand este taiata, rupta sau expusa la aer. Aceasta este o caracteristica-cheie pentru a fi diferentiata de alte specii de Amanita.

Leccinum aurantiacum face parte din familia Boletaceae si are denumirea de hriba de plop, palnioara de plop sau pitarca portocalie si este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 8 lei.
Este unul dintre cei mai cautati bureti care cresc in tara noastra.
Palaria, la inceput semisferica, apoi convexa, cu margini regulate, masoara un diametru intre 6 si 20 cm, in functie de varsta ciupercii.
Piciorul poate creste pana la 20 cm inaltime si o grosime de pana la 5 cm, de forma cilindrica si putin dilatata in partea superioara, albicios pana la alb – cenusiu, acoperit cu solzi bruni – cenusii dispusi in siruri longitudinale.
Aceasta creste si se dezvolta in paduri de foioase in special sub plopi tremuratori, din iunie pana in octombrie.

Macrolepiota procera este o specie comestibila care creste pe sol si pe care o putem gasi pe pajisti, in paduri sau locuri cu iarba in timpul verii si toamnei.
Este cunoscuta sub denumirile populare de burete serpesc sau palaria sarpelui.
Este o ciuperca mare, spectaculoasa, cu palaria de 10-30 cm diametru, ovoida la inceput apoi semisferica, intinsa, central mamelonata.
Culoarea palariei variaza de la alb, la exemplarele tinere, pana la gri sau cenusiu, brun-inchis si este neteda in centru, acoperita in rest cu solzi bruni, dispusi concentric, iar pe margine cuticula prezinta franjuri.
Ea este reprezentata pe timbrul cu valoarea nominala de 15 lei.

Emisiunea de marci poştale este completata de un plic prima zi şi un set de 4 carţi poştale maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite blocul special de 4 timbre (in album), coala de 28 de timbre şi minicoala de 5 timbre si o vinieta.
Albumul filatelic este realizat in tiraj limitat de 257 exemplare şi este echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii şi Plicul Prima Zi avand ştampila “prima zi” aplicata in clar in folio roşu.