DONALD TUSK: Politica romaneasca va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever?...
Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 11.01.2019 09:53 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina
Discursul preşedintelui Donald Tusk la ceremonia de deschidere a Preşedinţiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene
Preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Donald Tusk, a participat la Bucureşti la ceremonia de deschidere a Preşedinţiei romane la Consiliul UE.
„Sunt foarte mandru şi fericit ca voi conduce, impreuna cu dumneavoastra, afacerile noastre europene comune in acest semestru al primei preşedinţii romane a Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins ca, in aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi inţelepciune o adevarata Rapsodie romana. Sunt sigur ca preşedinţia dumneavoastra va fi la fel de energica, de romaneasca şi de europeana ca muzica lui George Enescu. Şi nu o spun doar pentru ca ne aflam la Ateneu in aceasta seara. O spun pentru ca ştiu cat de rezistenta şi de creativa este naţiunea romana. Cred ca, sub bagheta dumneavoastra, orchestra va gasi sunetul potrivit şi ca veţi face tot ce va sta in putinţa pentru a lucra ca o echipa pentru apararea intereselor Europei.
Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins ca veţi acţiona in spiritul proverbului: Omul sfinţeşte locul. Am incredere, de asemenea, ca veţi acorda importanţa necesara respectarii regulilor. In aceasta lume in transformare rapida, in care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor şi ataşamentul faţa de principii vor juca un rol esenţial. Dupa cum spunea Nichita Stanescu intr-o frumoasa poezie:
Se apropie viitorul, se aude, se vede
Gandurile pe care le trimit spre el
se-ntorc mai repede ca altadata.
Şi-mi trec scantei şuierand in viteza
prin suflet, vestindu-l intruna.
In mare masura, depinde acum de Romania daca şi in ce fel Europa va depaşi provocarile viitorului. Depinde numai de dumneavoastra daca politica romaneasca va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever. La reuniunea informala de la Sibiu a Consiliului European va fi in joc concepţia noastra comuna in privinţa viitorului Europei. Celor care, işi imagineaza ca in Uniunea Europeana, e un semn de putere sa acţionezi in afara regulilor convenite şi sa gaseşti scurtaturi , le spun ca se inşala. Este un semn de slabiciune. Celor care fac eforturi pentru a apara valorile europene, libertatea şi drepturile noastre, le spun: continuaţi lupta! Nu uitaţi ca provocari vor exista intotdeauna şi ca uneori, dupa cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumina, ci din intuneric. Şi amintiţi-va şi de aceste vorbe ale lui Andrei Pleşu: Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e sa le tratam drept oglinzi sau ferestre.
Romania are puterea de a fascina şi de a incanta. In familia mea, prima maşina a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Intamplarea face ca, astazi, socrul fiului meu conduce şi el o Dacie Duster. Totuşi, mai mult decat maşinile romaneşti ma fascineaza intelectualii şi sportivii romani. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comaneci şi a Simonei Halep, care incanta publicul din intreaga lume. Dar episodul care mi s-a intiparit cel mai bine in memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din o mie noua sute optzeci şi şase (1986), cand Steaua Bucureşti a invins Barcelona. Şi aş vrea sa fac un apel la toţi romanii, sa apere, in Romania şi in Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevarului in viaţa publica, statul de drept şi constituţia. Sa le apere cu aceeaşi hotarare cu care Helmuth Duckadam a aparat acele patru penalty-uri la rand. Atunci, şi mie mi s-a parut imposibil! Dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi. Pe aceasta cale, va asigur de tot sprijinul meu“.
Discursul premierului Viorica Dancila la ceremonia oficiala de lansare a Preşedinţiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene
Domnule preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker,
Domnule preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk,
Domnule preşedinte al Parlamentului European, Antonio Tajani,
Domnule preşedinte al Romaniei, Klaus Iohannis,
Domnule preşedinte al Senatului, Calin Popescu-Tariceanu,
Domnule vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache,
Stimaţi invitaţi,
Doamnelor şi domnilor,
Am deosebita onoare şi bucuria de a ura astazi invitaţilor noştri bun venit la Bucureşti! Va mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastra in cadrul acestui eveniment, in care marcam un moment important pentru Romania: lansarea Preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene.
Pentru mine, este un moment incarcat de emoţie, pentru ca astazi, in aceasta situaţie cu totul speciala pentru ţara mea, am onoarea de a vorbi in numele concetaţenilor mei. Am onoarea de a vorbi in numele Romaniei, care, timp de 6 luni, va sta cu demnitate la masa la care se iau decizii importante ale Uniunii Europene.
Astazi, romanii se bucura de Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ocupa locul meritat in Europa, locul in care sa primeasca acelaşi respect, aceleaşi drepturi şi aceleaşi beneficii de care se bucura toţi cetaţenii europeni.
Cu acest gand voi reprezenta ţara mea şi pe concetaţenii mei in urmatoarele 6 luni. Romania va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene.
Vad ca, astazi, se afla aici o parte dintre arhitecţii integrarii noastre europene, o parte dintre cei care au contribuit la insuşirea de catre Romania a valorilor şi acquis-ului comunitar. Le mulţumesc cu sinceritate şi cu respect pentru contribuţia lor.
Privind in urma, cred ca cel mai important pas al integrarii noastre a fost atunci cand poporul roman a adoptat, prin referendum, actuala Constituţie a Romaniei. Aceea este linia de start de la care a inceput cu adevarat integrarea noastra. Atunci a avut loc actul de voinţa al poporului roman de a se alinia şi de a-şi insuşi valorile şi principiile Uniunii Europene. Constituţia adoptata atunci şi care guverneaza astazi statul de drept din Romania este garanţia cea mai puternica ca ţara noastra a pornit pe drumul ireversibil al integrarii europene.
Constituţia este reperul nostru european cel mai important, pentru ca ea a fost elaborata in acord cu partenerii noştri europeni şi a reprezentat linia de start in procesul de integrare euro-atlantica.
Astazi, putem spune cu toata convingerea ca ceea ce este european este şi constituţional, iar, in egala masura, ceea ce este constituţional este in deplin acord cu valorile şi principiile europene.
Aceasta Constituţie ne spune astazi, in momentul preluarii preşedinţiei rotative, ca Guvernul Romaniei are datoria de a gestiona dosarele europene pe perioada preşedinţiei.
Ca prim-ministru al Romaniei, imi asum cu onoare şi demnitate aceasta inalta responsabilitate in faţa Europei şi a celor peste 500 de milioane de cetaţeni europeni.
Vom demonstra ca Romania şi-a caştigat pe deplin rolul şi poziţia de stat membru, cu drepturi depline, al Uniunii Europene.
Vom demonstra ca Romania merita respectul comunitaţii europene şi statutul de partener egal in marea construcţie europeana.
Vom demonstra ca Romania este pe deplin pregatita sa stea cu fruntea sus, in rand cu toate celelalte state membre.
Şi vom arata ca Romania este bine pregatita sa gestioneze dosarele importante aflate pe agenda europeana şi sa fie un mediator imparţial, care poate genera consens in plan european.
Le transmit, deci, tuturor romanilor şi partenerilor noştri europeni acelaşi mesaj: „Indrazniţi sa credeţi in Romania! Indrazniţi sa credeţi in capacitatea Romaniei de a conduce cu cinste şi onoare Consiliul Uniunii Europene!”
Astazi, mai mult ca niciodata, putem demonstra ca poporul roman este un popor cu adevarat european, ataşat de valorile şi aspiraţiile din spaţiul comunitar.
Şi vreau sa le spun partenerilor noştri ca romanii au fost, sunt şi vor ramane un popor proeuropean. Nu ne-am schimbat cu nimic opţiunea noastra proeuropeana şi nu vad niciun motiv sa ne-o schimbam in viitor.
Dimpotriva, ne dorim sa participam activ la deciziile majore ale Uniunii şi iata ca, astazi, incepem sa o facem!
Ne dorim sa fim parteneri egali şi respectaţi in Uniunea Europeana şi iata ca, astazi, Romania se aşaza la masa la care se discuta şi se decide viitorul Uniunii!
Ne dorim ca Romania, alaturi de toate celelalte state europene, sa se bucure de aceleaşi beneficii pe care le ofera acest grandios proiect al unei Europe puternice şi unite şi iata ca, astazi, preşedinţia Romaniei la Consiliul Uniunii incepe sub semnul intaririi coeziunii dintre statele membre!
Coeziunea şi unitatea reprezinta viziunea noastra la conducerea Uniunii!
Va garantez ca miniştrii guvernului pe care il conduc vor gestiona cu toata seriozitatea dosarele vitale pentru prezentul şi viitorul Uniunii Europene.
Suntem, totodata, conştienţi de provocarile pe care le avem in faţa. Nu le minimalizam, dar nici nu le exageram. Le vom trata cu aceeaşi seriozitate şi le vom raspunde cu realism şi determinare.
Doamnelor şi domnilor,
Ma adresez dumneavoastra, astazi, ca prim-ministru al unui stat pentru care aderarea la Uniunea Europeana a reprezentat implinirea unei aspiraţii naţionale. Sistemul democratic, dezvoltarea economica şi siguranţa de care se bucura astazi Romania sunt rezultatele tangibile ale acestui parcurs. Calea europeana a fost şi ramane alegerea noastra, iar in acelaşi timp suntem pe deplin conştienţi de caracterul ireversibil al drumului pe care am pornit. Viitorul nostru se afla mereu in faţa, nu in spate! Deci, mergem inainte pe calea europeana pe care am pornit!
In acelaşi timp, insa, nu trebuie sa uitam niciodata de unde am plecat. Este un imperativ valabil pentru toate statele membre ale Uniunii. Sa ne amintim cu toţii idealurile, principiile şi valorile pe care s-a cladit proiectul european. Am pornit de la convingerea ca, impreuna, vom fi cu adevarat mai puternici pe plan mondial şi ca interesele naţionale vor fi implinite intr-o mai mare masura in cadrul Uniunii decat in afara ei.
Daca vrem ca Uniunea sa mearga inainte, atunci trebuie sa mergem cu toţii inainte. Nimeni nu poate fi lasat in urma.
Daca vrem ca Uniunea sa fie mai puternica, atunci toate statele membre trebuie sa fie puternice, iar cei mai slabi trebuie ajutaţi sa devina mai puternici.
Iar daca vrem ca Uniunea sa fie respectata pe plan internaţional, atunci trebuie ca, in primul rand, noi sa ne respectam intre noi şi sa realizam ca fiecare stat membru are o contribuţie certa la valoarea intregii Uniuni.
Şi nu suntem deloc puţini cei care ne dorim o Europa mai unita. Preşedintele Comisiei Europene, domnul Jean Claude Juncker, spunea in Carta Alba privind Viitorul Uniunii ca: „pe masura ce stabilim incotro vrem sa ne indreptam, trebuie mereu sa ne amintim ca momentele in care Europa a fost in cea mai buna forma au fost cele in care am dat dovada de unitate, de curaj şi de convingerea ca putem avea un viitor impreuna.”
Acesta este şi motivul nostru pentru care ne propunem ca, in mandatul preşedinţiei noastre, Uniunea sa mearga in acelaşi ritm şi cu aceeaşi cadenţa. Şi vom susţine, in primul rand, acele decizii care se vor afla deasupra diferenţelor politice, deasupra varietaţii naţionale, deasupra diferenţelor de dezvoltare şi care pot contribui astfel la intarirea coeziunii intre statele membre.
Vom promova ceea ce ne uneşte şi vom restrange ceea ce ne desparte.
Imi doresc cu sinceritate ca, dupa mandatul nostru la Preşedinţia Consiliului, Uniunea Europeana sa fie mai solida, mai unita şi mai solidara.
Acesta este spiritul Uniunii Europene. Aceasta este viziunea pe care o va urma Romania in cele 6 luni in care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
In final, mulţumesc inca o data Consiliului European, Consiliului Uniunii Europene, Comisiei Europene, Parlamentului European şi celorlalte preşedinţii rotative pentru colaborarea fructuoasa care ne-a permis sa ne pregatim corespunzator pentru acest moment. Am convingerea ca unirea face puterea şi va adresez invitaţia de a continua sa lucram impreuna pentru o preşedinţie de succes a Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.
Va mulţumesc!
NATIONAL
Vezi toate stirileIn cazul in care se dorește un monitor ieftin pentru calculator, cautarea de informații este primul pas de facut in aceasta direcție. De ce?
citeste toata stireaIn dosarul penal intitulat generic „Revolutia Romana din decembrie 1989”, au fost trimisi in judecata inculpatii: 1. Iliescu Ion, 2. Voiculescu Voican Gelu ...
citeste toata stireaSalariu mediu net pe luna, lei: companii cu capital privat romanesc 1500, companii cu capital privat strain 3000, companii de stat 2820 (!!!)
citeste toata stireaFenomenul "Laura Codruța Koveși", consecința a inculparii ofițerilor acoperiți din mediul de afaceri, "acoperiți" protejați de politicienii corupți - ...
citeste toata stireaAPEL Secției pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.