Mariana DRAGHICESCU, una dintre cele mai valoroase interprete de MUZICA POPULARA din tara... VIDEO
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 03.04.2018 08:52 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
Mariana Draghicescu a murit la 3 aprilie 1997, la Toronto, in Canada, la doar 45 de ani.
S-a nascut la 18 septembrie 1952, in catunul Prisacina, satul Bogaltin, comuna Cornereva, regiunea Severin, actualul judeţ Caraş-Severin.
A fost cantareaţa romana de muzica populara din regiunea Banat, pe care Tiberiu Ceia a numit-o „Privighetoarea Banatului”.
A absolvit Liceul de Filologie-Istorie.
A studiat canto popular la Şcoala Populara de Arta.
A cantat inca din copilarie, in cadrul Casei de Cultura din Baile Herculane.
Primul ei şlagar, constituind şi debutul alaturi de Orchestra de muzica populara „Lazar Cernescu” din Caransebeş, a fost piesa „Duce-m-aş şi m-aş tot duce (La maicuţa mea, la cruce)”, imprimata la Radio Timişoara in 1972.
In ciuda succesului radiofonic, cantecul a fost cenzurat de catre autoritaţile comuniste.
Cantareaţa se alatura, mai tarziu, orchestrei Banatul din Timişoara (aflata sub conducerea lui Gelu Stan).
Culege folclor din regiunea Banatului şi creeaza adaptari ale melodiilor şi textelor culese.
Efectueaza numeroase turnee naţionale.
Realizeaza imprimari la Radio Timişoara şi Bucureşti şi la casa de discuri Electrecord, in care prezinta o parte din repertoriul cules şi adaptat.
Despre discurile ei se scriu peste 30 de recenzii.
Participa in festivaluri şi concursuri de muzica populara şi este recompensata cu mai multe premii.
Gelu Stan afirma despre ea:
„Mariana Draghicescu ramane, prin cantecele ei, una dintre cele mai valoroase interprete de muzica populara din ţara. A fost o solista extraordinara, exemplu pentru toţi cei care ii urmeaza in aceasta vocaţie, cu un simţ deosebit in a-şi alege repertoriul”.
Numele ei il poarta o asociaţie culturala care organizeaza un festival - concurs naţional de interpretare vocala omonim.
Concursul se adreseaza soliştilor cu varste intre 16 şi 30 de ani.
Preselecţia şi concursul propriu-zis au loc in judeţul Timiş, iar laureaţii susţin un spectacol omagial la Bogaltin - Cornereva.
Prima ediţie a festivalului a avut loc in 1998.(sursa: Wikipedia)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.