CETATEA TIMISOARA a fost vanduta caramida cu caramida. 1000 de bucati cu 20-24 de coroane. 26 de milioane de caramizi...
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 25.04.2018 08:23 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si importante strategic ale Imperiului Habsburgic.
Dupa cucerirea cetaţii de la turci, aceasta era practic distrusa.
Austriecii au trecut la fortificarea ei, insa nu a existat de la inceput o concepţie unitara, cauza fiind ca cetatea trebuia menţinuta funcţionala.
In perioada 1717–1727 au aparut mai multe propuneri, care au ramas nefinalizate.
Piatra de temelie a viitoarei cetaţi a fost pusa la 25 aprilie 1723, ocazie cu care a fost ingropata şi o placa de zinc cu inscripţia
„Imperante Carolo VI, Duce Eugenio Sabaudiae Principe per cladem Petro-Varadini MDCCXVI a Turcis recuperata Provincia, sub preadisio Claudii Comitis a Mercy anno a patru Virginis MDCCXXIII die XXV. mensis Aprilis Temesvarini moenia fundabantur”
(romana Dupa ce sub guvernarea lui Carol al VI-lea, conducatorul de oşti Eugen prinţ de Savoia, prin batalia de la Petrovaradin in anul 1716 a recucerit provincia de la turci, au fost constituite zidurile Timişoarei sub preşedintele conte Claudiu de Mercy in anul 1723, dupa naşterea fecioarei, in aprilie 25),
insa planurile indica faptul ca lucrarile efective au inceput mai tarziu.
Prima lucrare de fortificaţii care va aparţine cetaţii finale a fost Cazarma de Infanterie Cazematata, construita intre 1727–1729.
In 1732, o buna parte din cetate era proiectata şi s-a inceput saparea şanţului din faţa viitoarelor bastioane.
Intr-un an, el a fost executat, inclusiv zidaria escarpei curtinei principale.
Intarzierea la inceperea lucrarilor s-a datorat necesitaţii de a executa in prelabil lucrari hidrotehnice de regularizare in amonte pentru asigurarea apei necesare şanţurilor fortificaţiilor, lucrari executate intre 1728–1732.
In 1740, erau realizate primele doua centuri de fortificaţii ale cetaţii.
Prima centura era formata din 8 bastioane (din cele 9 in final) de tip Pagan (precursor al fortificaţiilor de tip Vauban) şi zidurile de curtina dintre ele.
A doua centura era formata din opt raveline plasate intre bastioane şi de primul rand al contragarzilor bastioanelor.
In acest moment se ştia exact cum va arata in final cetatea şi cat va fi zona non aedificandi, astfel ca in 1744 s-a aprobat amplasarea suburbiilor germana (actualul cartier Iosefin) şi rasciana (actualul cartier Mehala).
In 1765, s-a facut ultima lucrare de fortificaţii: saparea unei noi albii a raului, care va deveni actualul canal Bega.
Iniţial, pentru a nu oferi adapost trupelor atacatoare, malul dinspre cetate trebuia sa continue panta glacisului, insa in decursul timpului apa şi-a sapat o albie proprie, malul sau oferind protecţie pentru asediatori.
La 5 noiembrie 1872, pe baza hotararii magistratului oraşului, au inceput demersurile pentru defortificare, in urma carora s-a permis strapungerea zidurilor alaturi de porţi pentru a uşura accesul in cetate.
In 1891, primarul Carol Telbisz a reluat cererea de defortificare, cerere aprobata prin decizia lui Franz Joseph, din 23 aprilie 1892, prin care era ridicat caracterul de fortificaţie al Timişoarei.
Deşi tratativele cu autoritaţile privind rascumpararea terenurilor şi construcţiilor din proprietatea autoritaţilor militare au durat pana in 1905, acordul de principiu exista, astfel ca demolarea zidurilor a inceput inca din 1898.
Execuţia lucrarilor de defortificare, care presupuneau demolarea zidurilor, umplerea şanţurilor cu pamantul de deasupra bastioanelor, lucrari de terasamente, de curaţire şi stivuire a materialelor rezultate revenea oraşului.
In urma acestora, oraşul a obţinut o suprafaţa de 138.460 mp, circa 26 milioane de caramizi, din care 19 milioane au fost vandute cu 20–24 coroane (6–7 g aur) 1000 de bucaţi, iar restul a fost folosit pentru fundaţiile diverselor cladiri administrative.
Vanzarea caramizilor a acoperit costurile demolarii.
Au fost vandute de primarie loturi de teren, inclusiv de pe glacis şi esplanada, in valoare de 1.906.512 coroane (circa 570 kg aur) care au acoperit costurile pentru edificarea cladirilor militare convenite drept compensaţii, pentru sistematizarea terenurilor obţinute, construcţia mai multor cladiri de utilitate publica şi impulsionarea dezvoltarii economice şi urbanistice a oraşului. (sursa: Wikipedia)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaNATIONAL
Vezi toate stirileIn cazul in care se dorește un monitor ieftin pentru calculator, cautarea de informații este primul pas de facut in aceasta direcție. De ce?
citeste toata stireaIn dosarul penal intitulat generic „Revolutia Romana din decembrie 1989”, au fost trimisi in judecata inculpatii: 1. Iliescu Ion, 2. Voiculescu Voican Gelu ...
citeste toata stireaSalariu mediu net pe luna, lei: companii cu capital privat romanesc 1500, companii cu capital privat strain 3000, companii de stat 2820 (!!!)
citeste toata stireaFenomenul "Laura Codruța Koveși", consecința a inculparii ofițerilor acoperiți din mediul de afaceri, "acoperiți" protejați de politicienii corupți - ...
citeste toata stireaAPEL Secției pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.