TIMISOARA - Capitala Culturala Europeana va avea si o... GAURA de BETON ARMAT. Care poate deveni si ADAPOST pentru SARACII orasului...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 16.05.2018 10:29 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Primul apel deschis de proiecte din cadrul programului ”Memoriile Cetaţii” şi- a desemnat caştigatorul.

Concursul deschis de proiecte pentru instalaţia arhitecturala temporara organizat de Asociatia Timisoara-Capitala Culturala Europeana in cadrul proiectului ”Memoriile Cetaţii”, care marcheaza anul Centenarului Marii Uniri, a fost caştigat de Studioul de arhitectura PARASITE STUDIO, prin echipa de arhitecţi: Claudiu Toma, Attila Wenczel, Norbert Ianko, Attila Domokos şi Alexandra Vitan.
La concursul de proiecte s-au inscris patru firme de arhitectura, iar lucrarile au fost jurizate de comisia compusa din: Cristian Rusu, Vlad Gaivoronschi, Bogdan Cotirţa, Şerban Ţiganaş şi Valeri Gyurov.
Cel de-al doilea apel deschis din cadrul proiectului Memoriile Cetatii continua pana in 3 iunie.
10 premii a cate 3000 de euro vor fi oferite artiştilor sau grupurilor de artişti romani care vor interveni chiar pe structurile desemnate caştigatoare in urma prezentului concurs.

Reprezentanţii Studioului de arhitectura Parasite Studio işi motiveaza conceptul care a stat la baza proiectului, astfel:
”Tema cere doua parţi ale zidului, diferite, asemenea oraşului lui Calvino - una a artistului, alta a oamenilor oraşului, aversul şi reversul. Dar oraşul ramane de fapt o singura imagine, complexa şi uneori contradictorie, formata din mii de imagini diferite care concura toate la totalitatea sa, individuale, dar in acelasi timp nedesparţite. Astfel, proiectul propune un altfel de zid, continuu, atat interior cat şi exterior, care protejeaza dar şi expune, care aduna dar şi desparte.
Este propus un tub simplu care are o parte exterioara şi una interioara, divizata dar fara delimitare clara, in spiritul temei dar şi al orasului pe care evenimentul il reprezinta. Tubul suport este din beton armat, suprafaţa pe care se poate expune, se poate interveni in modul cel mai direct, desenand cu creta chiar. Este o suprafaţa care datorita curburii mari este potrivita expunerii aproape in orice condiţii. In acelaşi timp suprafaţa interioara este gandita astfel incat sa poata gazdui - lucru deosebit de firesc pentru un spaţiu care aduna comunitatea. Poate fi gazda unor mici evenimente sau proiecţii, a unor expuneri ce necesita o oarecare protecţie, dar poate fi şi un spaţiu pentru odihna sau care ofera pur şi simplu umbra trecatorilor. Mai important poate decat orice este ca, odata incheiata expoziţia, acest tub de beton poate fi reutilizat. Poate fi uşor recondiţionat pentru o noua expunere dar, poate la fel de uşor sa devina un mic spaţiu informaţional, poate deveni prin compunere şi interventii minime o locuinţa minimala pentru cei care au nevoie, ca un semnal a ceea ce ar trebui sa reprezinte atenţia acordata nevoilor reale ale oraşului şi chiar, ca o ultima utilizare, la un moment dat poate deveni ceea ce a fost construit sa fie. Proiectul propus este gandit sa recompuna la final faţetele oraşului, in toata complexitatea pe care o presupune imaginea sa completa, mult dupa incheierea evenimentelor pentru care a fost proiectat.
    Proiectul este realizat din tuburi prefabricate din beton armat, elemente care necesita intervenţii minime pentru transport, amplasare şi utilizare. Stabilitatea este asigurata de elemente metalice, aşezate simplu pe sol (indiferent de suprafaţa).  Suprafaţa din beton respecta cerinţa antivandalism, fiind rezistenta şi putand fi uşor recondiţionata. Modul in care sunt alcatuite elementele prefabricate le face deosebit de flexibile in utilizare, putand fi folosite ca elemente izolate dar şi compuse, daca este nevoie.
    O componenta importanta a soluţiei este post-utilizarea modulului care poate capata diferite utilizari dupa evenimentul pentru care a fost creat. Intr-unul dintre scenarii el poate deveni cu mici modificari un punct info, plasat in diferite puncte importante ale oraşului ghidand trecatorii, purtand semnele intervenţiilor asupra sa. Mutarea şi recondiţionarea sa in vederea transformarii nu necesita resurse importante. De asemenea, cele zece module pot deveni printr-o simpla cuplare cinci locuinţe/adapost pentru persoanele care au nevoie, intr-un exerciţiu arhitectural cu o larga raspandire la ora actuala. Poate deveni astfel un semn pe o perioada lunga de timp, un semnal al modului in care oraşul este atent la tot ceea ce-l compune şi il face sa existe ca organism complex si complet, gazduind evenimente culturale dar şi viaţa de zi cu zi a fiecaruia dintre noi”.