Care sunt CELE MAI IMPORTANTE PROIECTE pentru TIMISOARA? Banca Mondiala asteapta ALEGEREA CETATEANULUI!...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 31.01.2019 08:34 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Banca Mondiala, in parteneriat cu Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerarilor Urbane din Romania şi cu sprijinul autoritaţilor publice subnaţionale, a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru Bucureşti şi cele 40 de reşedinţe de judeţ din Romania.

Pana pe 22 martie, cetaţenii şi actorii locali din Romania sunt invitaţi sa participe la campania de consultare „Alege Prioritaţile Oraşului Tau!” şi sa aleaga cele mai importante proiecte pentru oraşul lor, completand acest scurt chestionar: kwiksurveys.com/s/e7k9afsk.

Cetaţenii din Timişoara sunt invitaţi sa se implice in ierarhizarea unor proiecte de dezvoltare strategice pentru comunitatea noastra locala, prin accesarea acestui chestionar: https://kwiksurveys.com/s/E7k9AFsk.

Şi tu poţi alege Prioritaţile Oraşului Tau!

De-a lungul istoriei, nicio regiune sau ţara nu a reuşit sa se dezvolte fara a se urbaniza in paralel. Procesul de creştere economica la nivel mondial a fost insoţit mereu de un proces intens de urbanizare. De ce? Pentru ca oraşele genereaza dezvoltare şi productivitate ridicata. Insa dezvoltarea trebuie sa fie insoţita de o viziune de dezvoltare care sa ii asigure eficienţa, sustenabilitate şi o calitate a vieţii inalta pentru cetaţeni.

Banca Mondiala, in parteneriat cu Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerarilor Urbane din Romania şi cu sprijinul autoritaţilor publice subnaţionale, a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru Bucureşti şi cele 40 de reşedinţe de judeţ din Romania.
Selecţia a avut loc in urma unor scrisori de solicitare din partea Bancii Mondiale catre primariile reşedinţa de judeţ, consiliile judeţene şi prefecturile din ţara pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan. Proiectele selectate indeplinesc urmatoarele criterii:
1)    Sunt incluse intr-un document strategic sau programatic existent (Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana, Planul de Mobilitate Urbana Durabila, Planul Urbanistic General, Masterplanul General de Transport etc.).
2)    Au un prag valoric minim, ajustat in funcţie de capacitatea bugetara a fiecarei reşedinţa de judeţ.
3)    Nu au finanţare asigurata (in general, lista conţine proiecte pentru care este necesara finanţare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse).
Imboldul acestui exerciţiu este de a identifica proiecte majore ce pot incuraja şi cataliza dezvoltarea principalelor zone metropolitane din Romania. In acelaşi timp, este esenţial sa se identifice care dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locala in parte.
Ca atare, pana in 22 martie, cetaţenii şi actorii locali din Romania sunt invitaţi sa se implice civic pentru viitorul oraşelor lor, in cadrul campaniei de consultare „Alege Prioritaţile Oraşului Tau!”, realizata in parteneriat şi cu Urbanize Hub.


Cum acţionam?


Fiecare cetaţean este incurajat sa acceseze linkul catre chestionar (kwiksurveys.com/s/e7k9afsk), sa aleaga oraşul sau şi sa ierarhizeze proiectele generate pentru acel oraş, de la 1 la 10 (numarul de proiecte difera uşor de la o reşedinţa de judeţ la alta), in funcţie de importanţa şi impactul asupra comunitaţii locale şi a regiunii metropolitane.
La finalul campaniei va fi dezvoltata o lista finala de proiecte prioritare majore de dezvoltare urbana, atat pentru Bucureşti, cat şi pentru fiecare dintre cele 40 de reşedinţe de judeţ din Romania. Fiind agreate pentru prima data atat de catre administraţia publica, cat şi de comunitatea locala, aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiţii publice respectand o viziune comuna.
Implica-te şi tu acum şi Alege Prioritaţile Oraşului Tau! Link liste proiecte: kwiksurveys.com/s/e7k9afsk
Mai multe informaţii sunt disponibile pe pagina de Facebook: Facebook.com/prioritatile.orasului.tau


*Zona metropolitana este un centru mare urban, format dintr-o metropola mare şi zona sa adiacenta de influenţa. Unul sau mai multe oraşe din zona se constituie drept centrul de dezvoltare al intregii zone, care va purta, de obicei, denumirea celui mai important oraş component.