O relicva a istoriei recente a Berlinului si un depozitar al memoriei colective. La Timisoara...

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 09.11.2018 06:49 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Asociaţia Diplomatic Art, in colaborare cu Centrul Cultural German din Timişoara, va invita la expoziţia de fotografie Berlin Brigade, semnata de antropologul american Mike Terry, rezident in Germania. Vernisajul va avea loc joi, 15 noiembrie, ora 18.00, la Galeria Helios din Timişoara. Expoziţia beneficiaza de sprijinul financiar al Goethe Institut.

„(...) Expoziţia Berlin Brigade poarta titlul unei cercetari desfaşurate de Mike Terry asupra cladirilor construite la Berlin, in apropierea padurii Grunewald, de armata americana. Aceste structuri arhitecturale, folosite in timpul Razboiului Rece, au fost abandonate de trupele militare ale S.U.A. in 1994, fiind cedate guvernului Germaniei reunificate (...).” (Maria Orosan-Telea, curator).

Expoziţia incheie seria de evenimente dedicate Germaniei in anul 2018, primul avand loc in luna aprilie prin expoziţia de fotografie Berlin 18 meets Timisoara 21 de la Consulatul General al Germaniei, semnata de fotograful Martin Waltz, curatoare Renée Renard.

Diplomatic Art este un proiect internaţional care promoveaza in principal artişti din ţarile care au Consulate Generale şi Onorifice in Timişoara, alaturi de artişti din Romania, prima ediţie avand loc in anul 2014 la Timişoara.

Berlin Brigade
Mike Terry este preocupat de relaţia dintre oameni şi arhitectura, proiectele sale avand, de multe ori, legatura cu locuirea şi modul in care individul se raporteaza la mediul construit. Reprezentarea vizuala a acestei relaţii constituie pentru el baza unei cunoaşteri in care informaţia e comunicata integrant.
Expoziţia Berlin Brigade poarta titlul unei cercetari desfaşurate de Mike Terry asupra cladirilor construite la Berlin, in apropierea padurii Grunewald, de armata americana. Aceste structuri arhitecturale, folosite in timpul Razboiului Rece, au fost abandonate de trupele militare ale S.U.A. in 1994, fiind cedate guvernului Germaniei reunificate. Demolarea lor a fost mereu amanata din motive birocratice. In prezent, in mare parte, ele sunt nefolosite, sau sunt cedate neoficial unor grupuri de squatters pentru realizarea de proiecte artistice. Acest site semi abandonat este abordat de Mike Terry ca o relicva a istoriei recente a Berlinului şi un depozitar al memoriei colective. Discuţiile cu cei care au folosit aceste cladiri de-a lungul timpului şi recuperarea vizuala a utilizarii lor au constituit punctele de plecare pentru reconstituirea unui grup uman eterogen şi dispersat. Materialul documentar se constituie intr-o serie de fotografii atat de arhiva, cat şi recente, harţi, interviuri filmate şi texte descriptive. Prezentarea in expoziţie a acestor materiale vizuale, textuale sau video reflecta demersul metodologic al cercetarii şi are un caracter procesual.
In contraponderea acestei dispuneri experimentale a proiectului Berlin Brigade, a doua componenta a expoziţiei prezinta o serie de lucrari finite, foto colaje care completeaza viziunea despre abordarea antropologica vizuala a lui Mike Terry. Colajele alatura fragmente de arhitectura, documente, portrete intr-o succesiune care doreşte sa pastreze coerenţa ansamblului imaginii, dar şi sa asocieze intr-un mod cu totul neaşteptat anumite detalii pentru un stimul suplimentar asupra procesului perceptiv.
Evenimentul face parte dintr-o serie mai larga de expoziţii şi conferinţe, bazate pe interdisciplinaritate, iniţiata de Asociaţia Diplomatic Art in 2017, care valorifica acele demersuri creative şi de cercetare aflate la limita dintre antropologie şi arta contemporana.
Mike Terry este antropolog, fotojurnalist şi artist mixed media. Preda in cadrul Departamentului de Antropologie Vizuala a Freie Universität Berlin. Pana la varsta de 13 ani a crescut intr-o comunitate militara americana din Germania, şi anume, baza de la Heidelberg, unde lucra tatal sau. A revenit ulterior in Germania pentru a-şi definitiva studiile in domeniul antropologiei. In prezent traieşte şi lucreaza la Berlin.
Curator: Maria Orosan-Telea