Atentie, PSD RADIOACTIV!... INVESTIGATIE EUROPEANA la COMPANIA NATIONALA a URANIULUI!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 08.05.2018 15:00 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a iniţiat marţi, 8 mai, o investigaţie aprofundata pentru a evalua daca diferitele masuri de sprijin public acordate de autoritaţile romane Companiei Naţionale a Uraniului sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat pentru intreprinderile aflate in dificultate.

La 12 iunie 2017, Romania a notificat Comisiei un plan de restructurare a Companiei Naţionale a Uraniului SA (denumita in continuare „CNU”).
Planul de restructurare prevede acordarea unui sprijin in valoare de aproximativ 95 de milioane euro (441 de milioane lei) pentru CNU, sub forma de granturi, subvenţii, anularea unor datorii şi conversie a datoriei in acţiuni.
Acest plan succede unui imprumut urgent sub forma de ajutor pentru salvare in valoare de aproximativ 13,3 milioane euro (62 de milioane lei), acordat pentru menţinerea intreprinderii pe linia de plutire, pe care Comisia l-a aprobat la 30 septembrie 2016 cu titlu temporar.

Normele UE privind ajutoarele de stat ii permit unui stat sa intervina in sprijinul unei intreprinderi aflate in dificultate financiara numai in condiţii specifice şi prevad, in special, condiţia ca respectiva intreprindere sa faca obiectul unui plan de restructurare solid, care sa asigure restabilirea viabilitaţii sale pe termen lung, ca respectiva intreprindere sa contribuie la costurile aferente restructurarii sale şi ca orice eventuale denaturari ale concurenţei sa fie limitate.

In acest stadiu, Comisia işi exprima indoiala ca ajutorul pentru restructurare propus indeplineşte aceste condiţii.
In special, in cursul investigaţiei aprofundate pe care o va efectua, Comisia va analiza aspectele urmatoare:
#daca planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a CNU fara ca acesteia sa i se acorde in continuare un ajutor de stat;
#daca CNU sau investitori de pe piaţa contribuie suficient la costurile de restructurare, garantand astfel ca planul de restructurare nu se bazeaza in principal pe fonduri publice şi ca ajutorul este proporţional, precum şi
#daca Romania prevede masuri corespunzatoare pentru a limita denaturarile concurenţei generate de ajutor.
Comisia işi va continua investigaţiile pentru a afla daca se confirma preocuparile sale exprimate iniţial. Iniţierea unei investigaţii ofera parţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii şi nu anticipeaza rezultatul acesteia.

Context

CNU este o societate deţinuta integral de statul roman, care are drept obiect de activitate exploatarea minelor de uraniu din Romania şi producţia de materii prime transformate in combustibil pentru centralele nucleare.
CNU extrage minereu de uraniu, il proceseaza pentru a obţine octoxid de uraniu (U3O8) şi, dupa o rafinare ulterioara, il transforma in dioxid de uraniu (UO2).
CNU are doua unitaţi de exploatare: o unitate de extragere a uraniului, cu sediul in Crucea-Botuşana (judeţul Suceava, regiunea Nord-Est), şi o uzina de procesare-rafinare, cu sediul in Feldioara (judeţul Braşov, regiunea Centru).
In 2017, intreprinderea avea 772 de angajaţi.

CNU se confrunta cu dificultaţi financiare in urma pierderii principalului sau client, producatorul de energie nucleara Societatea Naţionala Nuclearelectrica.
Planul de restructurare notificat prevede diferite masuri de sprijin public:
#prelungirea imprumutului pentru salvare iniţial in valoare de 62 de milioane RON (13,3 milioane EUR);
un grant in valoare de 75,5 milioane RON (16,2 milioane EUR) pentru sprijinirea investiţiilor de modernizare a CNU;
#anularea unei datorii publice in valoare de 77 de milioane RON (16,6 milioane EUR);
conversia datoriei publice contractate de CNU in valoare de 13,34 de milioane RON (2,9 milioane EUR) in acţiuni deţinute de statul roman, precum şi
#o subvenţie pentru funcţionare de 213 milioane RON (45,8 milioane EUR ) pentru acoperirea diferenţei dintre costurile de producţie ale CNU şi preţurile de vanzare stabilite in condiţii de piaţa in cursul perioadei de restructurare.
In conformitate cu Orientarile Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea intreprinderilor nefinanciare aflate in dificultate, intreprinderile aflate in dificultate financiara pot beneficia de ajutoare de stat daca indeplinesc anumite condiţii.
Se poate acorda un ajutor pentru o perioada de 6 luni („ajutor pentru salvare”).
Dupa aceasta perioada, ajutorul trebuie sa fie rambursat sau trebuie sa i se notifice Comisiei un plan de restructurare, pentru ca ajutorul sa poata fi aprobat („ajutor pentru restructurare”).
Planul trebuie sa asigure faptul ca viabilitatea intreprinderii este restabilita fara niciun alt sprijin din partea statului, ca aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare şi ca denaturarile concurenţei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor masuri compensatorii.

Versiunea neconfidenţiala a deciziei va fi publicata cu numarul de caz SA.48394 in Registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al Comisiei dedicat concurenţei de indata ce vor fi soluţionate eventualele probleme legate de confidenţialitate.