Cum au condamnat COMUNISTII la moarte ROMANIA?... Moarte prin impuscare, munca silnica si inchisoare....
Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.06.2018 09:26 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina
21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, Nicolae Ghimboase, Petre Puschita zis Mutascu, Gheorghe Smultea, Petre Puschita zis Liber, Gheorghe Popovici, Ion Tanase, Romulus Maritescu, si Gheorghe Luminosu.
Prin sentinta nr. 1091/25 iunie 1949 a Tribunalului Militar Timisoara au fost pronuntate urmatoarele pedepse: Spiru Blanaru, Petru Domasneanu, Ion Tanase, Petre Puschita zis Mutascu, Romulus Maritescu zis Fert la moarte prin impuscare; Aurel Vernichescu, munca silnica pe viata; Gheorghe Popovici; Teodor Ungureanu, 20 de ani munca silnica; Gheorghe Smultea, 20 de ani munca silnica; Nicolae Ghimboasa zis Miclut, 20 de ani munca silnica; Petre Puschita zis Liber, 15 ani munca silnica; Gheorghe Luminosu, 10 ani inchisoare corectionala.
Cei condamnati la moarte au fost executati, dar aceeasi soarta aveau sa o aiba si cei condamnati la detentie, asasinati chiar impotriva prevederilor justitiei comuniste.
Pentru a da o lectie celor care se opusesera sau care ar mai fi indraznit sa se opuna regimului comunist, autoritatile de la Bucuresti au decis organizarea unui proces exemplar la Timisoara.
Problema a fost dezbatuta atat la varful conducerii Ministerului de Interne, Securitatii si Ministerului Justitiei, cat si in Secretariatul CC al PCR.
O ancheta deosebit de dura a avut loc la Timisoara, sub conducerea lui Alexandru Nicolschi, subdirector al Directiei Generale a Securitati, tortura fiind folosita fara menajamente.
In lotul trimit in instanta au fost reuniti 12 lideri si partizani importanti din formatiunile distruse in iarna-primavara anului 1949: Spiru Blanaru, Petru Domasneanu, Aurel Vernichescu, Ion Tanase, Gheorghe Popovici, Teodor Ungureanu, Gheorghe Smultea, Petre Puschita zis Liber, Petre Puschita zis Mutascu, Nicolae Ghimboasa zis Miclut, Romulus Maritescu zis Fert si Gheorghe Luminosu, cei mai multi dintre acestia necunoscandu-se dintre ei.
Procesul s-a desfasurat la Tribunalul Militar Timisoara intre 21-25 iunie 1949
Autoritatile au regizat o larga campanie propagandistica, care a inclus manifestatii numeroase in orasele si satele Banatului, redarea procesului in ziare din toata Romania, exprimarea “maniei poporului” prin telegrame avand un continut asemanator, in care se cerea condamnarea la moarte a partizanilor.
De asemenea, impotriva familiilor celor implicati in rezistenta au fost luate masuri de o duritate rar intalnita, mergand de la izolarea sociala si confiscarea averii pana la deportarea in Dobrogea.
Organizatiile Spiru Blanaru-Petru Domasneanu, Gheorghe Ionescu-Spiru Blanaru
Spiru Blanaru a devenit in toamna anului 1948 liderul uneia dintre cele mai importante formatiuni de rezistenta din Banat.
Blanaru l-a avut o vreme ca adjunct pe comandorul Petru Domasneanu.
In special din cauza unor neintelegeri, cei doi s-au despartit, majoritatea oamenilor preferand sa ramana alaturi de Blanaru.
In ianuarie 1949, grupul Blanaru s-a unificat cu organizatia constituita de notarul Gheorghe Ionescu in comuna Teregova. Grupul fost implicat in cateva actiuni indraznete: atacarea postului de jandarmi din comuna Teregov (in noaptea de 12-13 ianuarie 1949) si eliberarea unor membri ai rezistentei arestati anterior, sustinerea unor confruntari dure cu trupele de Securitate trimise in urmarirea lor, cum s-a intamplat in 21 februarie 1949 la Pietrele Albe.
Interventia autoritatilor a fost masiva, zona intrand practic sub controlul numeroaselor efective ale serviciilor represiune, care au impus un regim de teroare in sate.
In cele din urma insistentele Securitatii au dat roade, foarte multi partizani si sustinatori fiind capturati in februarie si martie 1949.
Comandorul Petru Domasneanu si oamenii sai au fost prinsi in noaptea de 7-8 februarie 1949, fiind apoi capturat si Spiru Blanaru. Gheorghe Ionescu a reusit sa se ascunda vreme de doi ani, fiind prins ulterior.(sursa: memorialsighet.ro)
DOCUMENTAR
Vezi toate stirile21 iunie 1949. Incepe la Tribunalul Militar Timisoara procesul grupului de partizani anticomunisti format din Spiru Blanaru, Domasneanu Petre, Aurel Vernichescu, ...
citeste toata stireaPe 7 iunie 1920, in jurul orei 22, la putul Ronna (Putul I), a avut loc pe atunci cea mai mare catastrofa miniera din Europa, soldata cu 217 victime, dintre care ...
citeste toata stireaPatronii fiind Stan Vidrighin, primarul orasului, si Henrik Baader, presedintele Camerei de Comert si Industrie Timisoara.
citeste toata stirea21 mai 1948. Decretul prin care Cazarma Transilvania din Timisoara este predata primariei de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru demolare, in vederea ...
citeste toata stirea25 aprilie 1723. Se pune piatra de temelie a noii cetati Timisoara. Ridicata in stil Vauban, aceasta va fi terminata in 1765 si va fi una dintre cele mai mari si ...
citeste toata stireaNATIONAL
Vezi toate stirileIn cazul in care se dorește un monitor ieftin pentru calculator, cautarea de informații este primul pas de facut in aceasta direcție. De ce?
citeste toata stireaIn dosarul penal intitulat generic „Revolutia Romana din decembrie 1989”, au fost trimisi in judecata inculpatii: 1. Iliescu Ion, 2. Voiculescu Voican Gelu ...
citeste toata stireaSalariu mediu net pe luna, lei: companii cu capital privat romanesc 1500, companii cu capital privat strain 3000, companii de stat 2820 (!!!)
citeste toata stireaFenomenul "Laura Codruța Koveși", consecința a inculparii ofițerilor acoperiți din mediul de afaceri, "acoperiți" protejați de politicienii corupți - ...
citeste toata stireaAPEL Secției pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.