MEDICII din TIMISOARA au extirpat o TUMORA din circulatia sanguina intr-o interventie chirurgicala in PREMIERA MEDICALA NATIONALA

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 07.08.2018 12:41 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţa „Pius Brinzeu” a marcat o noua premiera medicala naţionala pe Clinica de Chirurgie Vasculara in colaborare cu Clinica de Radiologie.
O pacienta din partea de vest a ţarii, in varsta de  66 de ani, a fost supusa unui tratament hibrid prin embolizare preoperatorie percutana ghidata angiografic urmata de intervenţie vasculara pentru indepartarea unei tumori de glomus carotidian.

Tumorile de glomus carotidian provin dintr-un ţesut aflat la bifurcaţia arterei carotide, care in condiţii normale regleaza  PH-ul şi compoziţia de gaze din sangele uman.
Aceste tumori cresc in volum, produc compresiune  locala, raguşeala, tulburari de tensiune şi de ritm cardiac, iar in 5% din cazuri sunt maligne.
Tratamentul se face prin indepartarea lor chirurgicala, dar dificultatea majora consta in faptul ca sunt intens vascularizate, pacienţii putand pierde cantitaţi importante de sange, in literatura citandu-se cazuri de sangerari intraoperatorii de peste 20 litri de sange.

Pentru a reduce la minimum riscurile de sangerare, in cursul zilei de vineri 3 august 2018, in cadrul SCJUT, a avut loc o procedura hibrida de embolizare preoperatorie a unei tumori de glomus carotidian, fiind urmata de indepartarea ei chirurgicala prin abord clasic.

Procedura de embolizare s-a realizat prin puncţie directa sub control angiografic şi a avut ca scop deconectarea tumorii de sistemul vascular.
Aceasta reprezinta o premiera medicala naţionala şi a fost efectuata cu succes de o echipa formata din Dr. Cristian Mihalea, Dr. Catalin Juratu şi Prof. Dr. Mihai Ionac.
Doctorul Cristian Mihalea are o formare completa in neuroradiologia intervenţionala, dobandita in ultimii 7 ani in doua din cele mai importante spitale universitare din Paris: CHU Bicetre si Beaujon.

Important de ştiut este faptul ca acest tip de procedura are un grad ridicat de complexitate, reprezentand de altfel, pentru pacienta singura soluţie de devascularizare preoperatorie, tumorile glomice sangerand foarte mult in cursul intervenţiei de extirpare.
Prin puncţionare directa percutana şi embolizarea ei sub ghidaj angiografic s-a reuşit excluderea completa a tumorii din circulaţia sanguina.

Trebuie spus ca tumora se dezvolta intre artera carotida externa şi interna şi aceasta impune ca precizia atat a procedurii intervenţionale radiologice, cat şi a intervenţiei chirurgicale sa fie de ordinul milimetrilor.

Abordul pluridisciplinar de neuroradiologie intervenţionala şi chirurgie vasculara au facut ca procedura efectuata sa fie fara riscuri pentru pacienta (pierderile sanguine nu au depaşit 50 ml), aceasta urmand sa fie externata dupa 2 zile de la efectuarea intervenţiei.

Ambele proceduri, cea de embolizare şi cea de extirpare a tumorii, au fost efectuate pe perioada unei singure anestezii generale coordonata de dr. Carmen Galiciu şi dr. Claudiu Neamţu din cadrul Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensiva a SCJUPBT.