INCREDIBIL. Fenomenul de FALSIFICARE a ALIMENTELOR a crescut in EUROPA cu 80 % intr-un singur an!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.05.2018 13:46 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comercianţii trebuie sa respecte reguli mai stricte atunci cand vine vorba de calitatea şi siguranţa  alimentelor, in condiţiile in care sute de produse falsificate ajung anual pe piaţa.
Singura modalitate prin care consumatorii din Uniunea Europeana, implicit din Romania, se pot asigura ca nu vor  fi inşelaţi, iar sanatatea nu le va fi pusa in pericol, este sa cumpere produse certificate internaţional.
„Certificarea de produs pentru consumator reprezinta o garanţie data de o piaţa specializata, este tocmai acea  incredere ca ceea ce consumam respecta total legislaţia europeana, respecta partea de calitate şi siguranţa a  alimentului şi, mult mai important, respecta cerinţele clientului, drept pentru care produsele certificate IFS  sunt nişte produse care sunt validate ca fiind in conformitate cu reţetele respective, cu legislaţia naţionala  şi, legat de ingrediente şi materii prime, respecta intru totul reţeta şi standardul de produs”, a precizat  Ionuţ Nache, director general INAQ Consulting, companie de consultanţa in industria alimentara.
Companiile internaţionale de certificare au introdus recent un nou manual de standarde prin care pot fi evaluate  vulnerabilitaţile şi creat un proces privind cand, unde si cum se pot atenua activitatile frauduloase. Potrivit  specialistului, producatorii romani trebuie sa treaca peste 280 de examene tehnice, cu o promovabilitate de cel  puţin 75%, ca sa poata fi certificaţi pentru calitatea şi siguranţa alimentelor.
“Cele mai multe fraude sunt in zona etichetelor, dupa care urmatoarele sunt legate de materii prime sau  ingrediente care au alta calitate decat cea declarata. Intotdeauna frauda alimentara este legata de un interes  financiar, de exemplu, se utilizeaza un alt tip de ulei mai ieftin decat uleiul de masline pentru a caştiga mai  mult”, a aratat Ionuţ Nache.
Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene legat de frauda alimentelor (The EU Food Fraud Network and the  System for Administrative Assistance & Food Fraud), fenomenul a luat amploare in 2017.
De exemplu, numarul cazurilor de inlocuire sau diluare a alimentelor a crescut cu aproape 80%, faţa de 2016.
 
Romania este totuşi pe un trend ascendent in ceea ce priveşte calitatea produselor ce ajung la raft, arata un  studiu de specialitate realizat recent de International Features Standards (IFS), companie de standarde de  certificare internaţionala pentru produsele alimentare.  
Potrivit analizei, Romania este pe locul 4 in topul ţarilor din Europa Centrala şi de Sud-Est interesate de  calitatea produselor care ajung la raft.
Astfel, 213 de companii cu produse romaneşti au obţinut o certificare europeana in 2017, in creştere cu 6,50 %  faţa de 2016.
Romania este depaşita doar de Polonia, Ungaria şi Cehia, in timp ce producatorii din Bulgaria, Croaţia, Slovacia  sau Rusia deţin mai puţine certificari decat Romania.