Rezervatii naturale din judetul Timis: LUNCA POGANISULUI

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 10.07.2016 13:55 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

Lunca Poganişului este o arie protejata de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, rezervaţie naturala de tip botanic situata in judeţul Timiş, pe teritoriul administrativ al comunelor Sacoşu Turcesc şi Tormac.

A fost infiinţata in 1974 şi declarata oficial in 2000.

 

Aria naturala cu o suprafaţa de 75,50 hectare se afla in partea centrala a judeţului Timiş in bazinul vaii Poganişului, afluent de stanga al raului Timiş, langa drumul judeţean DJ592A care leaga localitatea Tormac de satul Stamora Romana.

 

Rezervaţia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate.

Reprezinta o zona in bazinul raului Poganiş acoperita de palcuri de arbori cu exemplare de stejar (Quercus robur), jugastru (Acer campestre), frasin (Fraxinus excelsior L.), ulm de camp (Ulmus foliacea), carpen (Carpinus betulus), par padureţ (Pyrus pyraster), mar padureţ (Malus sylvestris) şi arbusti cu specii de sanger (Cornus sanguinea), porumbar (Prunus spinosa), paducel (Crataegus monogyna) sau gladiş (Acer tataricum).

 

Aria naturala protejeaza o specie floristica rara, cunoscuta sub denumirea populara de lalea pestriţa (Fritillaria meleagris), planta rara din familia liliaceelor, dar nativa Eurasiei.

Numele Fritillaria provine din latinescul fritillus avand semnificaţie de „cutie cu zaruri”, posibil referindu-se la impestriţarea petalelor florilor necultivate (in engleza, dice-box), deşi aceasta abordare semantica este disputata.

 

Floarea plantei are un motiv cadrilat (pestriţ), prezentandu-se in variante multiple de purpuriu sau, uneori de roşu spre purpuriu. Cateodata florile sunt complet albe.

Infloreşte din martie pana in mai, crescand intre 15 şi 40 de cm in inalţime. Bulbul plantei are un diametru de circa 2 cm şi conţine alcaloizi otravitori. Creşte pe terenuri ierboase, in luncile raurilor pana la circa 800 de metri altitudine.

 

Fritillaria meleagris este o planta nativa Europei şi vestului Asiei, dar in multe locuri, inclusiv in Romania este specie ameninţata cu dispariţia in salbaticie, dar poate fi foarte comuna in gradini.

[sursa: Wikipedia]