26 aprilie 1902. PRIMUL CLUB EXCLUSIV de FOTBAL de pe teritoriul ROMANIEI s-a nascut la TIMISOARA. Si l-au desfiintat COMUNISTII!...

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 26.04.2018 12:47 | Publicat in SPORT | Tipareste pagina

Primul club destinat exclusiv fotbalului de pe teritoriul Romaniei de astazi a fost infiinţat in data de 26  aprilie 1902, la Timişoara, aflata pe atunci in Austro-Ungaria.
Clubul a fost fondat in anul 1902 şi a fost condus de Dr. Adalbert Meskopreşedinte, Rudolf Trinksz - vice- preşedinte şi ing. Victor Covaci.
In 1913, caştiga Campionatul Districtual Timişoara cu urmatoarea echipa: Drexler - Löbl, Soma, Scholmanski,  Aichiger, Rausberger - Franz, Bauer, Weinberger, Molnár II, Molnár I.

La iniţiativa unui grup de tineri din cartierul Iosefin in frunte cu dr. Péter Dobroszláv, intr-una din salile  Casei de raport a oraşului, Palatul „Elite“ (cladirea actualului restaurant „Sinaia“) se infiinţeaza Football  Club Timişoara (FCT, in maghiara TFC), devenit dupa caţiva ani Clubul Atletic Timişoara (C.A.T.).
Clubul avea 30 de membri şi culorile alb-verde.
Şeful serviciului pentru ocrotirea orfanilor şi membru al consiliului local, Béla Meskó, avea sa ocupe postul de  preşedinte, din conducere mai facand parte Rudolf Trinksz (vicepreşedinte), Victor Kovacs (secretar) şi Iuliu  Aranyossy (casier).
La insistenţele preşedintelui, primarul Carol Telbisz a aprobat repartizarea şi donarea unui teren potrivit din  fondul primariei, acesta fiind inaugurat in 1904.
Suprafaţa de joc era trasata pe locul viran dintre cartierele Cetate şi Elisabetin, tribuna principala  (construita mai tarziu) fiind amplasata exact pe locul actualei cladiri a Facultaţii de Mecanica de pe  Bulevardul Mihai Viteazul.

Primul meci intercluburi a avut loc la 20 august 1902, pe terenul de la Padurea Verde, in faţa a aproximativ 100  spectatori:
Football Club Timişoara - Reuniunea de Sport Lugoj 2-3 (0-2).
Clubul Reuniunea de Sport Lugoj a luat naştere chiar in acea luna.
Arbitru a fost preşedintele oaspeţilor, Hoos Ernest.
La sfarşitul jocului, conform obiceiului acelor vremuri, arbitrul a anunţat rezultatul cu voce tare.
Dupa o luna, timişorenii primesc vizita jucatorilor de la Clubul Atletic Arad.
O noua infrangere, de data aceasta cu 5-2, care nu face decat sa o prefaţeze pe cea şi mai aspra din jocul  revanşa de la Arad (5-0).

In primii ani ai activitaţii sale, clubul de pe Bega nu putea sa evolueze decat sporadic, neexistand in oraş  alte echipe.
Partidele se disputau aşadar cu adversari din Lugoj, Arad, Becicherecu Mare, Kikinda, Varset sau Szeged.
In 1904, se inaugureaza terenul primit de la primarie şi cu aceasta ocazie, FCT a invins cu 5-0 pe ATE din Arad,  trei dintre goluri aparţinand lui Sutu.
Este interesant de semnalat o intamplare petrecuta in timpul acestui joc.
La scorul de 1-0 pentru gazde, timişoreanul Wallandt este eliminat.
Considerand ca este inechitabil sa evolueze cu un jucator in plus, oaspeţii au decis ca unul dintre ei sa  paraseasca terenul, jucandu-se 10 la 10.

In 1905, FCT şi o alta echipa timişoreana, RGT, participa la campionatul Ungariei de Sud.
RGT se claseaza pe locul secund, dupa SzSE din Subotica (oraş aflat pe teritoriul Voivodinei de astazi), jocul  direct incheindu-se nedecis (1-1).
In 1910, CAT caştiga campionatul Ungariei de Sud in 1910.
Un an mai tarziu echipa are in componenţa chiar şi un jucator englez, Evans.
In 1912, CAT invinge Selecţionata Serbiei atat la Timişoara, cat şi la Belgrad (cu acelaşi scor, 3-2), iar in  1913 susţine una dintre partidele celebre ale timpului, fiind invinsa la Timişoara, cu 3-1, de echipa engleza  Oxford City.
Dupa Primul Razboi Mondial in mod regulat participa la Campionatul District Timişoara, incepand cu toamna anului  1921.
Jucatorii utilizaţi in perioada 1921-1927 numerotaţi de la o mulţime de internaţionale cunoscute, cum ar fi  Zimmermann, Kozovits, Holz, Raffinski.
La sfarşitul sezonului 1925-1926, a terminat prima şi sa calificat la turneul final al campionatului naţional.  Dar, dupa un litigiu este inlocuit cu Chinezul Timişoara şi pierde şansa de a aparea in competiţie.
In 1934, CA caştiga Liga Vest, folosind jucatorii: Konrad - Havas, Zarkoczy - Iania, Kohn, Farago - Carabus,  Korony, Possak, Molnár, Somogy şi joaca un meci de dublu playoff pentru a promova in Divizia A cu Romania Cluj.

In vara anului 1936, CA a disparut dupa o fuziune cu RGM Timişoara, noua echipa s-a numit CAM Timişoara.
In 1936, Clubul Atletic Timişoara fuzioneaza cu Reuniunea de Gimnastica a Muncitorilor Timişoara (RGMT) - club  infiinţat in 1911, noua echipa numindu-se Clubul Atletic Muncitoresc Timişoara (CAMT).
La inceputul sezonului 1940-1941 al Diviziei A, din cauza problemelor politice şi a suspiciunilor activitaţilor comuniste, CAMT este retrogradata in Divizia B.
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, CAMT va fuziona cu Chinezul Timişoara (care in 1936 fuzionase la randul sau cu ILSA Timişoara) in incercarea ultimei de a supravieţui.
Noua echipa s-a numit Chinezul CAMT, iar din 1946 va ramane doar denumirea CAMT.
Ultima apariţie oficiala a fost in Divizia B in sezonul 1948-1949 (locul 13 din 14 competitoare), dupa care echipa a fost desfiinţata.

Cea mai mare performanţa din istoria clubului este finala Cupei Romaniei, ediţia 1937-1938 (cand echipa evolua  in Divizia B), din pacate pierduta in faţa Rapidului cu scorul de 3-2.
Finala a avut loc pe stadionul "Giuleşti", la 19.06.1938, fiind urmarita de 7000 de spectatori.
11-ele timişorean a fost alcatuit din: Nicolae Eichler - Ioan Gerber, Carol Galgocz, Coloman Farago - Emanuel  Kohn, Iosif Janossy - Petru Bucher, Robert Toth-Bedö, Nicolae Reuter, Mihai Zsizsik, Nicolae Perszem.

Golurile  au fost inscrise de Ioan Gerber (min. 8 - 0-1) şi Nicolae Reuter (min. 70 - 2-2).
Traseul pana in finala a fost urmatorul: 6-1 cu DUIG Braila, 2-1 cu Phoenix Baia-Mare, 1-0 cu Sportul Studenţesc  şi in semifinale 2-0 cu Victoria Cluj.
Nicolae Reuter este singurul jucator din istoria echipei care a jucat in echipa naţionala, in perioada 1939-1940  (a debutat cand echipa se afla in Divizia B), iar Iosif Petschowski, unul dintre cei mai buni fotbalişti ai  generaţiei sale, a fost la inceputul carierei sale in lotul echipei (1939-1940).
(sursa: Wikipedia)