20 lucruri de stiut despre BOLVASNITA

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 03.07.2016 16:18 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

# Bolvaşniţa este o comuna in judeţul Caraş-Severin, Banat, Romania, formata din satele Bolvaşniţa (reşedinţa) şi Varciorova. Localitatea este situata pe sesul Bolvasnita situat la poalele vestice ale Muntelui Mic.
# In epoca bronzului locuirea umana pe teritoriul asezarii se confirma. Bolvasnita facea parte din grupul cultural Balta Sarata, numit asa dupa cartierul caransebesan unde a fost descoperit orizontul arheologic.
# O prima locatie a vetrei satului a fost in locul numit „Saliste", unde cu ocazia unor sapaturi (gropi pentru pomi) s-au gasit urme de vetre pentru foc, fragmente de vase ceramice si alte dovezi, conform invatatorului Matei Trandafir-Filut. Aceasta se pare ca fost vatra satului pe la 1500.
# In „Dictionarul istoric"  publicat  de Coriolan Suciu apare in 1376 o localitate BALASNICHA, pe care acesta o indica ca fiind Bolvasnita de azi, in timp ce restul izvoarelor indica anul 1447 drept prima atestare documentara.
# Un sondaj arheologic efectuat in anul 1966 a confirmat la Bolvasnita existenta unei asezari romane.
Istoricul Francesco Griselini in a sa «Incercare de istorie naturala a Banatului Timisan» aminteste despre descoperirea unor obiecte de aur, prezenta spalatorilor de aur din rau a fost o realitate timp de milenii, ca urmare si prelucrarea aurului in zona nu era o raritate.
# La Bolvasnita şi la Varciorova, s-au descoperit de-a lungul timpului urme de vechi spalatorii de aur din epoca romana.
# Denumirile sub care apare satul medieval sunt variante ale acestei forme de baza ( Bolwosnycze  in 1447, Balwasnicza  in 1453, Bolvasnicza  in 1495, Bolwasnicha  in 1480 si 1515, Bolwasnyczy  in 1525 si 1531, Bolwasnycha  in 1561, Bolvasnitza in 1582, Bolvasnicza  in 1690, Bolvasniz in 1738, Bolvasnica  in 1896 si forma maghiarizata Bolvas, folosita  intre 1898 si 1918).
# Cea dintai atestare documentara despre localitatea Virciorova dateaza din 29 noiembrie 1433, cand  aparţinea lui Nicolae Bizerea. Localitatea era una dintre vechile proprietaţi ale familiei Bizerea, de origine romaneasca.
# Conform unui document din 30 martie 1447 Bolvasnita era o localitate  aflata in stapanirea unui nobil: Luca. Initial, Bolvasnita a fost un sat liber, iar cu timpul a ajuns sa fie condus de un cnez.
# Un alt document datat 11 februarie 1515, o  raritate in  practica donatiilor regale din tot cuprinsul  evului mediu reprezinta o donatie de pamant facuta unei fete din mica nobilime, care pentru intrarea in posesie avea nevoie de  aprobarea oligarhiei.
# In anul 1658 dispare Comitatul Severinului, adica acel Banat de Lugoj - Caransebes, iar in zona este incadrata ca sangeac in pasalacul de Timisoara.
# Cu prilejul conflictelor din ultimul deceniu al veacului 17, exista o marturia contelui Luigi Ferdinando de Marsigli, calator prin Banat peste un deceniu, care noteaza localitatile banatene in asa numita "Conscriptio Districtuum", conscriptie a districtelor, iar in districtul Caransebes figureaza si satul Bolvasnicza.
# Din perioada administratiei imperiale directe dateaza si impartirea administrativa a teritoriului pe districte, Bolvasnita facand tot timpul parte din districtul Caransebes, iar din 1761 cand districtul a fost impartit in "proces-sus", Bolvasnita a facut parte din districtul si procesul Caransebes.
# Pe harta Mercy, din anii 1723-1725, localitatea Bolvasnita apare in districtul Caransebes, fiind locuita de  romani.
# Pe 23 noiembrie 1745, Bolvasnita este amintita in acelasi district Caransebes
# In anul 1890 Bolvasnita era o asezare mica, cu 730 locuitori, aflata in comitatul Caras-Severin, pretura Caransebes, iar oficiul postal era la Mehadia. Exista o singura firma si anume carciuma lui Toma Stirban. In localitate isi mai desfasura activitatea si o firma a lui A. Brody.
# Numele oficial al asezarii pana la sfarsitul secolului al XIX-lea a fost Bolvasnicza, iar din 1898 cand oficilialitatile maghiare au procedat la maghiarizarea localitatilor nemaghiare in topica maghiara, Bolvasnita a devenit BOLVAS, nume oficial pana la 1918.
# Bolvasnita va face parte din judetul Caras-Severin pana la 1926, apoi din judetul Severin.
# Conform recensamantului efectuat in 2011, populaţia comunei Bolvaşniţa se ridica la 1.405 locuitori, in scadere faţa de recensamantul anterior din 2002, cand se inregistrasera 1.573 de locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt romani (97,37%). Pentru 2,56% din populaţie, apartenenţa etnica nu este cunoscuta.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocşi (76,09%), dar exista şi minoritaţi de baptişti (18,36%) şi penticostali (2,21%). Pentru 3,06% din populaţie, nu este cunoscuta apartenenţa confesionala.[sursa: Primaria Bolvaşniţa, Institutul Naţional de Statistica]