Timisoara: Infiintarea unui Centru Infodocumentar si de Dialog pentru Femei

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 10.12.2015 17:20 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Asociaţia SPICC şi Asociaţia Romana Anti-Sida filiala Timişoara solicita infiinţarea, in Timişoara, a unui Centru Infodocumentar şi de Dialog pentru Femei, care sa se constituie intr-un depozitar şi diseminator de cunoaştere asupra problematicii de gen, deschis publicului larg şi care sa ofere un spaţiu de manifestare oricaror iniţiative şi acţiuni in domeniu.
Cele doua organizaţii argumenteaza nevoia pentru un astfel de spaţiu in documentul de politica publica intitulat „Timişoara are nevoie de un spaţiu pentru diseminarea ideilor şi culturii egalitaţii de gen! Centrul Infodocumentar şi de Dialog pentru Femei: CIDD-FEM”, document realizat in cadrul proiectului Monitorizarea drepturilor omului prin mecanisme internaţionale finanţat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, www.fondong.fdsc.ro şi implementat de Centrul de Resurse Juridice.  

Documentul atrage atenţia asupra faptului ca la baza inegalitaţilor de gen sta o cultura a inegalitaţii ce nu poate fi combatuta decat printr-o investiţie conştienta in educaţie, in informare, in promovarea egalitaţii de gen ca valoare intrinseca a identitaţii de cetaţean al unei ţari democratice.
Astfel, avand in vedere ca Romania a ocupat constant ultimele locuri intre ţarile Uniunii Europene in ultimii ani, in ceea ce priveşte egalitatea de gen şi ca Strategiile naţionale in domeniul egalitaţii de şanse intre femei şi barbaţi nu au reuşit pana in prezent sa impuna o perspectiva integrata de gen, consideram ca infiinţarea CIDD-Fem (Centrul Infodocumentar şi de Dialog pentru Femei) ar raspunde unei nevoi societale reale, ar veni in intampinarea Strategiei Naţionale şi s-ar inscrie totodata in linia soluţiilor propuse de catre Consiliului Europei, ce recomanda completarea masurilor legislative cu cele de politica pozitiva.
In primul rand insa, CIDD-Fem ar aduce o contribuţie importanta la crearea unei culturi a respectului pentru egalitatea de gen.