Democratia nu se gaseste in farfurie...

Scris de Viorel Dogaru | Publicat in 14.09.2017 10:18 | Publicat in OPINII | Tipareste pagina

Se pare ca majoritatea romanilor şi-au imaginat ca vor inchide ochii şi, fleoşc, va rasari democraţia...
Numnai ca Dumnezeu n-a fost prin Romania nici in 1989, nici mai tarziu, ca sa spuna Sa se faca Democraţie! şi de a doua zi sa curga numai lapte şi miere peste meleagurile binecuvantate ale societaţii socialiste multilateral dezvoltate ale Republicii Socialiste Mioriţa.

Dintr-un intuneric aproape absolut, cu aproape toţi luptatorii anticomunişti reduşi la tacere şi cu disidenţi de parada, care sa mai mobileze universul cenuşiu şi muribund al dictaturii, romanii şi-au inchipuit ca democraţia incepe şi se termina in farfurie...
Fals. In numele libertaţii şi al dreptaţii sociale au murit milioane de locuitori ai planetei.
Şi, cu siguranţa, vor mai muri. Tot milioane.

Democraţia incepe şi se termina, in primul rand, sus, la mansarda. Daca n-ai aşezat bine ţiglele pe casa, sigur o sa ai probleme cand vine furtuna.
Şi daca neuronii n-au invaţat sa se invarteasca la vremea lor, cu greu mai pot fi facuţi sa funcţioneze macar la nişte parametri de avarie, aproape de linia de plutire a democraţiei.
Cel mai bun exemplu al democraţiei in lume il constituie chiar SUA, unde caderea comunismului a scos la iveala o gramada de disfuncţionalitaţi majore ale democraţiei.
Chiar şi acolo, lupta pentru instaurarea cu adevarat a democraţiei nu s-a finalizat.

Imaginaţi-va ce a fost in Romania inainte de 1989, numai privind cat ii duce mintea pe comuniştii, securiştii şi nomenclaturiştii care s-au privatizat in democraţia originala a lui Ion Iliescu şi s-au transformat, tot peste noapte, in politicieni, analişti şi afacerişti...
Cum dracului sa ai opoziţie intr-o Romanie in care cetaţeanul este dependent de privilegiile statului.
Cum dracului sa fii patron de firma şi sa finanţezi opoziţia, cand in Romania nu se poate face o afacere dincolo de controalele comandate politic ale instituţiilor de control ale statului.
Cum dracului sa fii liberal, dar toata viaţa sa fii angajat şi platit de la stat.

Imaginaţi-va ce mizerie a fost in Romania inainte de 1989, in condiţiile in care nici in prezent n-au transpirat decat franturi de realitate, tocmai pentru a da impresia ca era mai mult bine decat rau.
Pentru cine n-a inţeles ce s-a intamplat dupa instalarea bolşevicilor şi tradatorilor de ţara din Romania la putere, dincolo de miile de crime comise şi ingropate in gropile comune neatinse şi neştiute nici in ziua de azi: bolşevicii şi torţionarii din Romania au distrus spiritul liber al romanului şi au lasat moştenire o structura sociala de crima organizata, a duplicitaţii şi ipocriziei...

Intrebaţi-va doar cum ar fi aratat Romania fara dictatura bolşevica, intr-o lume a onoarei şi a respectului de sine, intr-o lume in care spiritul era liber sa-şi creeze plusvaloarea lui şi nu o utopie a tuturor, dar de fapt a nimanui...

Vrei democraţie?... Nu te mai plange. Nu-l mai saluta umil pe cel care a furat toata viaţa lui, spunand ca s-a descurcat şi el. Lasa ipocrizia deoparte şi nu mai trai ca o gaina tolanita in curtea casei, injurand doar pe reţelele de socializare.
Nu o vei primi de pomana mergand in patru labe la moaştele lui nu-ştiu-cine.
Daca vrei democraţie, invaţa sa lupţi pentru democraţie.
Daca vrei democraţie, invaţa sa fii mai puţin egoist şi cum sa construieşti alaturi de oameni, de ceilalţi oameni de treaba, un viitor pentru tine şi pentru copiii tai.
Invaţa cum pot fi reduşi la tacere idioţii, jigodiile şi fanaticii.
Cu cat eşti mai idiot şi mai fanatic, cu atat democraţia se indeparteaza.
Pentru ca maine, copilul tau va spune, in cel mai bun caz: tata, dar lumea in care traieşti este o minciuna.

Pentru ca democraţia nu se gaseşte in farfurie...