Ghid util

Informaţii esenţiale despre Timişoara şi Banat, statistică şi instituţii, turism şi economie. Totul despre Timişoara, Banat şi Regiunea de Vest.

 
20 de lucruri de stiut despre Periam

1800 - existau 15 mori plutitoare, mai tarziu 24, mori construite cu lemn din padurea Periamului. Ultima moara a disparut in 1920, cedand concurentei morilor cu aburi.

 
16 lucruri de stiut despre Peciu Nou

1526 - Sultanul colonizeaza in Banat multi sarbi, iar denumirea localitatii este schimbata de la Vibech la Peciui, iar in sec. XVII - Peciuiu

 
14 lucruri de stiut despre Parta

Sanctuarul de la Parta, prin tehnicile de ridicare din teren folosite si prin restaurarea riguroasa, reprezinta un unicat in Romania si unul dintre putinele de acest fel din Europa.

 
Regulamentul privind identitatea cromatica a cladirilor din Municipiul Timisoara

Proprietarii de cladiri trebuie sa consulte profesionişti in domeniu atunci cand initiaza proiecte de constructii noi, intreţinere şi renovare.

 
13 lucruri de stiut despre Padureni

Numele istoric al asezarii Padureni este Lighed (lighet in turca veche inseamna padure)

 
19 lucruri de stiut despre Otelec

1930 - in portul Otelec ancorau vase de pasageri si transport de marfuri si cereale

 
18 lucruri de stiut despre Ortisoara

1875 - in hotarul satului Jadani cade un meteorit, ale carui resturi au fost trimise spre pastrare muzeului liceului real din Timisoara

 
14 lucruri de stiut despre Ohaba Lunga

sec. al XV-lea - satul Dubesti a apartinut lui Ioan Huniade, fiind inglobat tinutului Hunedoarei

 
16 lucruri de stiut despre Nitchidorf

1784-1786 - are loc colonizarea svabilor, localitatea fiind numita de acum Nitchidorf de svabi, in cinstea celui care i-a colonizat, prefectul conte Cristofor Niczky, dar si Nichisoara, de romani.

 
16 lucruri de stiut despre Nadrag

1865 - din motive necunoscute, locuitorii Nadragului incendiaza peste 800 de hectare intre Nadrag si Crivina

 
14 lucruri de stiut despre Mosnita Noua

Traditia orala atribuie romanului Nita intemeierea satului Mosnita, nu pe locul de astazi, ci in Satu-Batran, la un kilometru distanta, langa paraul Subuleasa.

 
21 de lucruri de stiut despre Moravita

5 februarie 1924 - a avut loc o rectificare de hotar prin care Moravita revenea Romaniei; Stamora Germana a devenit localitate de granita, iar in partea sarba au ramas aproximativ 500 de jugare de pamant ale locuitorilor comunei