Regulamentul privind identitatea cromatica a cladirilor din Municipiul Timisoara

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 19.09.2014 16:24 | Publicat in GHID UTIL | Tipareste pagina

Preambul
Daca in majoritatea tarilor europene, cromatica este reglementata atat pentru zonele istorice protejate, cat si pentru zonele de constructii noi, in legislatia romaneasca nu exista precizari concrete referitoare la game de culori permise si, mai ales, interzise.
In ultimii ani, orasele romanesti au experimentat diverse scheme de colorare, alese in general de proprietari sau de arhitecti, fara a exista o abordare unitara, fie ca vorbim de cazul reabilitarilor termice ale blocurilor sau de interventiile incorecte asupra cladirilor istorice.
Pentru a putea elimina neconcordantele cromatice rezultate in urma acestei abordari si chiar in unele cazuri a disconfortului vizual, este necesara elaborarea unui regulament cromatic.
Culoarea este un element esential in perceptia vizuala, ea nu poate fi detasata de material, lumina sau conditii de mediu. Este, impreuna cu volumetria, un factor generator al imaginii urbane. Culoarea este un concept cuprinzator, care joaca un rol important la toate nivelurile de proiectare spaţiala, de la arhitectura la planificare urbana.
Culoarea este cel mai vizibil element component al fatadei, fiind primul element remarcat. Tocmai de aceea, gustul si culoarea preferata a proprietarului nu ar trebui sa fie elementul predominant in alegerea culorii, ci armonia dintre culorile fatadei si cele ale cladirilor invecinate trebuie sa fie elementul hotarator.
Primii pasi au fost facuti la Timisoara cu sprijinul expertilor germani din cadrul programul GTZ, cand a fost elaborat Indrumarul pentru interventiile asupra cladirilor din Cartierul Cetate si din zonele istorice protejate din Timisoara, care cuprinde recomandari pentru cladirile aflate in zonele istorice. Materialul de fata, pentru componenta de zone istorice, foloseste experienta programului GTZ de la Timisoara si de la Sibiu.
Capitolul I. Dispozitii generale
Art. 1 Prezentul Regulament se aplica tuturor cladirilor de pe raza municipiului Timisoara.
Art. 2 Documentatia tehnica depusa spre autorizare la Primaria Municipiului Timisoara va respecta prevederile prezentului Regulament;
Art. 3 In mod exceptional, se pot aproba propuneri de fatade care nu se incadreaza in normele de culoare stabilite de prezentul Regulament. Acestea vor putea fi autorizate doar in baza avizului Comisiei de Estetica Urbana. Comisia de Estetica Urbana se va infiinta prin Dispozitie a Primarului Municipiului Timisoara, fiind o comisie tehnica;
Art. 4 Fatada va fi tratata ca un tot unitar. Este strict interzisa zugravirea partiala a fatadei, indiferent de zona in care e amplasata cladirea. Proprietarii cladirilor au obligata sa uniformizeze aspectul cromatic al cladirilor, respectand prevederile prezentului Regulament, in decurs de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentului Regulament.
Capitolul II. Norme
# HCL nr. 428 din 30.07.2013 privind aprobarea "ETAPEI a 3‐a elaborare PUG ‐ Propuneri preliminare ce vor fi supuse spre avizare";
# HCL nr. 224/2008 – privind aprobarea Indrumarului pentru Regulamentul de Urbanism al Cartierului Cetate si al altor zone istorice protejate din Timisoara;
# Planul Urbanistic General – Regulamente locale de urbanism;
Capitolul III. Principii generale
Art. 5 Prezentul Regulament urmareşte respectarea urmatoarele principii generale:
a. Prin elaborarea unui concept cromatic clar, care poate fi imbunataţit prin varietate individuala se poate da strazilor sau cartierelor propriul lor caracter.
b. Culoarea folosita la scara mare, de exemplu, cea a unui cartier, poate fi un element de legatura, care confera coerenta planificarii urbane.
c. Spaţiul public trebuie considerat o entitate spaţiala unitara, in care lumina, forma şi culoarea se pot sprijini una pe alta.
d. Lumina este o parte integranta a procesului de proiectare in planificarea urbana. De aceea, se va acorda atenţie la orientarea solara, dar si la orientarea surselor de lumina artificiala.
e. Intr‐un proiect, forma si culoarea trebuie sa se sustina reciproc.
f. Folosirea culorii, atunci cand se construiesc cladiri noi sau se reabiliteaza cladiri trebuie sa tina seama de stilul şi tendinţa zonei.
g. Avand in vedere schimbarile continue care au loc in zonele urbane, se vor analiza relatiile dintre culori si variabilele de mediu.
Art. 6 La zugravirea fatadei se vor lua in considerare urmatoarele criterii in alegerea culorii:
6.1. Dimensiunea fatadei: in cazul suprafetelor mari se vor alege culori in tonuri cat mai deschise.
6.2. Vecinatatile: alegerea culorii se va face in armonie cu cladirile invecinate.
6.3. Lumina naturala: pentru fatadele cladirilor expuse luminii naturale intense se pot folosi culori saturate.
6.4. Mediu natural: spatiile verzi sunt considerate elemente cromatice si se va tine cont de acestea in alegerea culorilor.
6.5. Continut: propunerea de zugravire a fatadei trebuie sa fie corelata cu geometria si elementele fatadei.
6.6. Orice tip de inscris publicitar aplicat cu vopsea direct pe fatada este interzis.
Capitolul IV. Cladirile din zonele istorice
Art. 7. Zonele istorice si cladirile istorice asa cum apar ele in prezentul Regulament sunt cele evidentiate in Anexa 1, zone construite protejate.
7.1. In cazul cladirilor istorice, este obligatorie cercetarea minutioasa din punct de vedere tehnic a substantei construite originale si analizarea elementelor stilistice si de plastica arhitecturala. Reconstituirea aspectului istoric al fatadei, se va realiza pe baza de material iconografic de epoca, in sensul reintregirii ei cu detaliile de arhitectura si de decoratie disparute odata cu lucrarile anterioare de refacere.
Art. 8 Atunci cand reconstituirea aspectului initial al fatadei nu este posibil se vor respecta urmatoarele reguli:
(1) Culorile se aleg in functie de configuratia fatadei, respectand elementele decorative specifice. Gama de culori permisa este cea din ANEXA 2, respectand culorile in care, initial, cladirile din Timisoara aveau tratate fatadele: ocru, crem, verde deschis, nuante de gri;
(2) Evidentierea prin culori diferite a unor portiuni ale fatadei se va face cu respectarea principiilor generale din Capitolul III;
(3) Inainte de zugravirea fatadei, constructorul are obligatia realizarii probei de culoare, care va fi confirmata de proiectant si beneficiar;
Art. 9 Cladirile care conform Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, sunt clasate ca monumente, ansamblu sau sit vor fi analizate individual de Comisia de Estetica Urbana.
Art. 10 Cladirile nou construite sau care urmeaza sa se construiasca si care sunt amplasate in zonele istorice vor respecta cromatica zonei si reglementarile prezentului Regulament referitoare la cladirile istorice.
Capitolul V. Cladirile situate in cartierele Timişoarei, altele decat cele istorice
Art. 11 Pentru cladirile situate in cartierele Timisoarei, altele decat cele istorice, se accepta la zugravirea fatadelor doar culorile prevazute in Anexa 3.
11.1 In cazul cladirilor cu mai mult de patru niveluri se accepta la zugravirea fatadelor doar culorile deschise, pastelate, apropiate de cele naturale.
Art. 12 Se interzice la zugravirea faţadelor folosirea culorilor saturate, stridente, inchise.
Art. 13 Este interzisa folosirea a mai mult de doua culori ca baza/fundal la zugravirea fatadelor, conform Anexei 3.
13.1 Adiţional, este permisa utilizarea şi a altor culori, conform Anexei 3, insa doar pentru marcarea diverselor elemente constructive sau pentru elemente de contrast/armonie cromatica (accente). Aceste culori, cumulate, nu vor depaşi 20% din suprafaţa faţadei.
Art. 14 Nuantele de culori necontrastante se pot folosi pe cladirile aflate pe strazi inguste, iar accentele cromatice mai intense se pot folosi pe cladirile din spatii mai largi.
Capitolul VI. Relaţia cu celelalte elemente constructive
Art. 15 In cazul celorlalte elemente constructive, indiferent de zona in care se afla situat imobilul, se aplica urmatoarele reguli:
15.1. Pentru elementele de finisaj, (cum ar fi caramida aparenta, piatra şi alte asemenea), amplasate pe faţada cladirii, culoarea acestora se limiteaza la culoarea naturala, nevopsita. Ca element de finisaj, lemnul se poate folosi fie in culoarea naturala protejata cu baituri sau lacuri, fie se limiteaza la culorile expuse in paleta de culori, la culorile pentru accente/detalii.
15.2. Culoarea elementelor de tamplarie, a gardurilor şi al zidurilor imprejmuitoare va fi in armonie cu paleta de culori aleasa pentru cladire.
15.3 Culoarea acoperisului va fi in armonie cu culorile alese pentru cladire si cu caracterul arhitectural al zonei si va respecta Capitolul III – Principii generale, al prezentului Regulament.
Art. 16 Se interzice folosirea ca elemente de finisaj pe fatada, placarile cu gresie, faianta, PVC.
Art. 17 Pentru acoperisurile cladirilor din zonele istorice sunt permise doar invelitori avand aceeasi forma, culoare si material ca modelul original: in cazul celor din tigla se va folosi tigla ceramica caramizie, iar in cazul celor metalice se va respecta tipul de material si detaliile traditionale.
17.1 Este interzisa inlaturarea ornamentelor de pe fatadele si acoperisurile cladirilor istorice.
Art. 18 Este interzisa indepartarea de pe fatadele cladirilor, a elementelor de arta murala. Proprietarii cladirilor care doresc sa intervina pe fatade cu decoratiuni de arta murala sau street art vor avea nevoie de Avizul Comisiei de Estetica Urbana.
18.1. In acceptiunea prezentului Regulament:
# Arta murala – Lucrare de tehnica decorativa, care consta in asamblarea artistica a unor bucati mici de marmura, de ceramica, de sticla, de smalt etc. de diferite culori, lipite intre ele cu mortar sau cu mastic. (de ex. mozaic ‐ arta de a crea imagini cu un ansamblu de parţi mai mici sau piese, sa semene cu o singura piesa gigant de arta);
# Street art – interventii pe fatada cu diferite tehnici expresive: spray (pe suport cu vopsea lavabila), vopsea lavabila, autocolante, hartii, pixuri permanente, colaj, aerografie, alte efecte speciale (de picurare, de creditare, de trasare etc.).
Capitolul VII. Autorizare si avizare
Art. 19 Pentru emiterea certificatului de urbanism (CU) de catre Primaria Municipiului Timisoara, dosarul va conţine in mod obligatoriu, in plus fata de actele solicitate pentru eliberarea CU:
# fotografii cu situatia existenta;
# simulare foto cu vecinatatile;
Art. 20 Pentru emiterea autorizaţiei de construire de catre Primaria Municipiului Timisoara, documentaţia tehnica va conţine in mod obligatoriu:
# fotografii cu situatia existenta;
# planşe color cu propunerile de fatada cu prezentarea cromaticii propuse si a tuturor elementelor constructive, cu precizarea codului de culoare NCS, in conformitate cu prezentul Regulament;
# desfasurare stradala (simulare foto) cu vecinatatile, in armonie cu cladirile invecinate;
Art. 21 In cazul cladirilor la care se fac lucrari de zugravire sau de reabilitare termica şi pentru care nu este obligatorie obţinerea autorizaţie de construire, conform Legii 50/1991, art.11, se va obtine Avizul Directiei Urbanism, in conformitate cu prezentul Regulament. Aceste cazuri sunt precizate in Anexa 4;
21.1. Actele necesare pentru obtinerea Avizului Directiei Urbanism sunt:
# cerere tip, conform Anexei 4;
# copie extras CF;
# fotografii cu situatia existenta;
# planşe color cu propunerile de fatada cu prezentarea cromaticii propuse si a tuturor elementelor constructive, cu precizarea codului de culoare NCS, in conformitate cu prezentul Regulament;
# desfasurare stradala (simulare foto) cu vecinatatile, in armonie cu cladirile invecinate;
Art.22 Pentru cladirile pentru care este necesar obtinerea Avizului Comisiei de Estetica Urbana, proprietarul va prezenta:
# fotografii cu situatia existenta (daca e cazul);
# planşe color cu propunerile de fatada cu prezentarea cromaticii propuse si a tuturor elementelor constructive, cu precizarea codului de culoare NCS, in conformitate cu prezentul Regulament;
# studiu cromatic pentru intreg ansamblul/front stradal/front de piata, in functie de amplasarea cladirii;
Capitolul VIII. Sanctiuni
Art. 23. In cazul nerespectarii prezentului Regulament, sancţiunile care se vor aplica prorietarilor de cladiri sunt cele prevazute de Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de construcţii;
23.1. In cazurile in care, conform prezentului Regulament este nevoie doar de Avizul Directiei Urbanism, sancţiunile vor fi dupa cum urmeaza:
# intre 1.000 – 2.000 lei pentru realizarea lucrarilor de zugravire a faţadei fara a deţine Avizul Directiei Urbanism sau fara a respecta cele aprobate prin Avizul Directiei Urbanism;
Art. 24 In cazurile prevazute la art. 23, proprietarii vor fi obligaţi sa refaca faţada cu respectarea prezentului Regulament;
Art. 25 Sanctiunile precizate nu sunt limitative urmand a se actualiza/completa conform prevederilor legale si locale in vigoare la data aplicarii acestora.
Capitolul IX. Dispozitii finale
Art. 26 Proprietarii de cladiri trebuie sa consulte profesionişti in domeniu atunci cand initiaza proiecte de constructii noi, intreţinere şi renovare.
Art.27 Prezentul Regulament intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015.

ANEXE
ANEXA 1 – Zone construite protejate
ANEXA 2 / PALETA DE CULORI PENTRU CLADIRILE DIN ZONA ISTORICA
CULOARE DE BAZA:
NCS: S 0500‐N
NCS: S 0507‐Y
NCS: S 0510‐Y10R
NCS: S 1000‐N
NCS: S 1515‐Y10R
NCS: S 1010‐Y
NCS: S 1500‐N
NCS: S 1015‐G60Y
NCS: S 2020‐Y
NCS: S 1515‐G40Y
NCS: S 2030‐Y60R
NCS: S 3020‐R90B
NCS: S 3020‐G30‐Y
NCS: S 2050‐Y10R
NCS: S 3040‐Y10R
NCS: S 2070‐Y80R
NCS: 3922‐Y26R
NCS: S1510‐G60Y
NCS: 0606‐Y41R
NCS: 2422‐Y06R
NCS: 0809‐Y32R
NCS: 2112‐Y27R
NCS: 1212‐Y31R
NCS: 2203‐Y41R
NCS: S 0520‐Y
NCS: 1216‐Y17R
NCS: S 1040‐Y
NCS: 1811‐Y01R
NCS: S 0507‐G40Y
NCS: S 2502‐G
CULORI PENTRU ACCENTE
NCS: S 8000‐N
NCS: S 5040‐G10Y
NCS: S 3050‐Y50R
NCS: S 4050‐G30Y
NCS: S 6005‐Y20R
NCS: S 1050‐Y30R
NCS: S 5000‐N
NCS: S 5040‐G50Y
NCS: S 1060‐Y
NCS: S 6030‐G90Y
NCS: S 3060‐R
NCS: S 5020‐R50B
NCS: S 1005‐Y10R
NCS: 1607‐Y41R
NCS: 3334‐Y71R
NCS: S 4030‐B10G
NCS: S 1020‐B10G
NCS: S 1050‐G50Y
NCS: S 7010‐Y50R
NCS: 2903‐Y49R
NCS: S 1030‐Y70R
NCS: 3628‐Y50R
NCS: 0504‐Y21R
NCS: 2435‐Y35R
NCS: 3234‐Y17R
NOTA:
1. Culorile de baza pot fi folosite si pentru culori pentru accente;
2. Paleta de culoare indica codurile de culoare NCS (Natural Colour System), care este standardul international de culoare folosit in producerea vopselurilor;
ANEXA 3 / PALETA DE CULORI PENTRU CLADIRILE DIN CARTIERELE TIMISOAREI, ALTELE DECÂT CELE ISTORICE
CULOARE DE BAZA:
NCS: S 2002‐B50G
NCS: S 1005‐Y20R
NCS: S 0507‐Y
NCS: S 0500‐N
NCS: S 1010‐Y50R
NCS: S 2010‐R90B
NCS: S 1015‐G60Y
NCS: S 1015‐G90Y
NCS: S 0507‐G40Y
NCS: S 1015‐Y30R
NCS: S 1510‐R90B
NCS: S 1015‐G20Y
NCS: S 1020‐Y10R
NCS: S 1002‐G
NCS: S 2020‐Y20R
NCS: S 3020‐R90B
NCS: S 3020‐G30Y
NCS: S 1515‐Y10R
NCS: S 2002‐Y
NCS: S 1510‐R40B
NCS: S 6005‐G80Y
NCS: S 2020‐Y
NCS: S 2002‐R50B
NCS: S 2030‐Y60R
NCS: S 1020‐R80B
NCS: S 3005‐G80Y
NCS: S 0530‐Y
NCS: S 1500‐N
NCS: S 1010‐R
NCS: S 3030‐B
CULORI PENTRU ACCENTE
NCS: S 7502‐B
NCS: S 7020‐G50Y
NCS: S 6020‐Y50R
NCS: S 7020‐R10B
NCS: S 3060‐R
NCS: S 6030‐R90B
NCS: S 5020‐G50Y
NCS: S 5010‐G90Y
NCS: S 7010‐R10B
NCS: S 2070‐Y80R
NCS: S 4040‐B10G
NCS: S 4050‐B90G
NCS: S 3050‐Y50R
NCS: S 3020‐R30B
NCS: S 1070‐Y70R
NCS: S 5005‐B20G
NCS: S 2040‐G50Y
NCS: S 3020‐Y30R
NCS: S 3020‐R90B
NCS: S 2060‐Y50R
NCS: S 1502‐G
NCS: S 1515‐G40Y
NCS: S 1060‐Y
NCS: S 1005‐Y40R
NCS: S 1050‐Y30R
NOTA:
1. Culorile de baza pot fi folosite si pentru culori pentru accente;
2. Paleta de culoare indica codurile de culoare NCS (Natural Colour System), care este standardul international de culoare folosit in producerea vopselurilor;
ANEXA 4
Aceasta cerere se foloseste doar in cazurile cladirilor la care se fac lucrari de zugravire sau de reabilitare termica şi pentru care nu este obligatorie obtinerea autorizatie de construire, conform Legii 50/1991, art.11
CERERE IN VEDEREA OBTINERII AVIZULUI DIRECTIEI DE URBANISM PENTRU ZUGRAVIREA IMOBILULUI SITUAT PE STR./BDUL
Persoana fizica /Asociatie de proprietari reprezentata prin:
Numele si prenumele
CNP
Persoana juridica:
Denumire
Sediu C.I.F.
Email: Telefon:
Nivelul de inaltime al cladirii:
Culorile alese pentru zugravire
# Culori de baza:
1. .............................................................. (se va mentiona codul NCS)
2. ............................................................. (se va mentiona codul NCS)
# Culori pentru detalii/accente (impreuna nu vor depasi 20% din suprafata zugravita)
3. .............................................................. (se va mentiona codul NCS)
4. ............................................................. (se va mentiona codul NCS)
5. .............................................................. (se va mentiona codul NCS)
6. ............................................................. (se va mentiona codul NCS)
Alte elemente constructive
Exista elemente de finisaj pe fatada?
# Caramida aparenta
# Piatra
# Lemn
# Altele ........................................................................................ (mentionati care)
Vor fi vopsite/zugravite si alte elemente constructive?
# Elemente de tamplarie (ferestre, usi, porti)
# Gard sau zid imprejmuitor
Altele ........................................................................................ (mentionati care)
Prezenta declaratie constituie act public si raspund, potrivit legii penale, pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor mentionate.
SEMNATURA SI STAMPILA
_________________________________________________
ANEXEZ URMATOARELE:
# Copie extras CF
# fotografii cu situatia existenta;
# planşe color cu propunerile de fatada cu prezentarea cromaticii propuse si a tuturor elementelor constructive, cu precizarea codului de culoare NCS, in conformitate cu Regulamentul;
# desfasurare stradala (simulare foto) cu vecinatatile, in armonie cu cladirile invecinate;
# Altele (mentionati).....................................................................................................
LEGEA nr. 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii
ART. 11 (1) Se pot executa fara autorizatie de construire urmatoarele lucrari care nu modifica structura de rezistenta si/sau aspectul arhitectural al constructiilor:
e) zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
h) lucrari de reparatii, inlocuiri ori reabilitari fara modificarea calitatii si formei arhitecturale a elementelor de fatada, daca aceste lucrari nu se executa la constructiile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b), astfel:
1. finisaje interioare si exterioare ‐ tencuieli, placaje, altele asemenea;
3. lucrari de reabilitare energetica a anvelopei si/sau a acoperisului ‐ daca nu se schimba sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasa/sarpanta ‐ la cladiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau in curs de clasare, respectiv situate in afara zonelor de protectie a monumentelor si/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii;
Subsemnatul .............................................................. declar pe proprie raspundere ca am inteles ca nerespectarea Regulamentului privind identitatea cromatica a cladirilor din Municipiul Timisoara, aprobat prin HCL nr.......................... atrage urmatoarele sanctiuni:
# Intre 1.000 – 2.000 lei pentru realizarea lucrarilor de zugravire a fatadei fara a detine Avizul Directiei Urbanism sau fara a respecta cele aprobate prin Avizul Directiei Urbanism;
# Sanctiunile precizate nu sunt limitative urmand a se actualiza/completa conform prevederilor legale si locale in vigoare la data aplicarii acestora.
# Refacerea fatadei in conformitate cu Avizul Directiei Urbanism

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe

Descarca Brosura: Regulamentul privind identitatea cromatica a cladirilor
 
Tip fisier : PDF | Dimensiune fisier : 6.5 Mb