365 de microbiografii ale unor personalitati feminine nationale si internationale

Scris de Stiri de Timisoara | Publicat in 25.11.2015 17:57 | Publicat in AGENTIA DE PRESA | Tipareste pagina

Marţi, 24 noiembrie 2015, elevii a cinci licee timişorene (Colegiul Tehnic„ I.C.Bratianu”, Colegiul Naţional „Constantin Diaconovici Loga”, Colegiul Naţional de Arta „Ion Vidu”, Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”) au fost invitaţi sa participe la lansarea agendei culturale de gen HerStory.
Agenda reprezinta produsul final al proiectului Asociaţiei SPICC, „Think outside the box!”- Tineri impotriva stereotipurilor de gen, care s-a dorit un indemn adresat tinerilor, de a gandi critic, dincolo sau in completarea consensului traditional, asupra unei istorii eliptice si exclusiviste, care, ignorand contributiile femeilor, adica a mai bine de jumatate din omenire, la facerea ei, nu poate avea pretentia la mai mult de jumatate de adevar.

Agenda culturala HerStory, elaborata de echipa SPICC şi la care au colaborat 6 eleve, Ştefania Borşi, Ana Maria Burduşa, Diana Caraşel, Aura Chelu, Raluca Vlad şi Raluca Scarlat, prezinta 365 de microbiografii ale unor personalitaţi feminine naţionale şi internaţionale, care şi-au adus aportul la dezvoltarea umanitaţii şi care se pot constitui in modele de urmat pentru tanara generaţie.
Aşa cum se precizeaza in prefaţa agendei, „HerStory extinde consensul istoric tradiţional, ce prezinta istoria ca o intreprindere dominata intelectual de catre barbaţi.
Femeile au fost, sunt şi vor fi parte a istoriei noastre şi o istorie cu adevarat echilibrata şi inclusiva recunoaşte importanţa dintotdeauna a femeilor pentru societate.
HerStory informeaza asupra rolului femeilor in istoria umanitaţii, prezentandu-le contribuţiile la dezvoltarea societaţii prin ştiinţa, afaceri, literatura, sport, politica şi civism sau arta.
Parafrazand-o pe Myra Pollack Sadker, care spunea ca „de fiecare data cand o fata deschide un manual şi citeşte despre o istorie din care lipsesc femeile, se simte fara de valoare”, ne dorim ca „de fiecare data cand o fata deschide o agenda HerStory şi citeşte despre femei minunate şi plusvaloarea pe care au adus-o acestea societaţii, sa se simta puternica, determinata şi pe deplin increzatoare in sine”.
HerStory onoreaza, recunoaşte şi celebreaza realizarile feminine ca sursa de inspiraţie şi tarie pentru noi toţi.”.
Prin intermediul agendei, am dorit sa re-dam femeile unei istorii din care nu au lipsit niciodata! Şi sa provocam viitorul!

Echipa SPICC

Proiectul Asociaţiei SPICC, „Think outside the box!”- Tineri impotriva stereotipurilor de gen este finanţat de Primaria Municipiului Timişoara şi realizat in parteneriat cu Fundaţia Judeţeana pentru Tineret Timiş, publicaţia online Timişoara Express, Institutul pentru Dezvoltarea Tinerilor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.