Usoare VARIATII TERMICE de la o zi la alta. INSTABILITATE ATMOSFERICA accentuata. Vezi ce spun METEOROLOGII!...
Scris de Alex Neagoe | Publicat in 14.05.2018 13:47 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina
ESTIMAREA EVOLUTIEI VALORILOR TERMICE SI A PRECIPITATIILOR IN INTERVALUL 14 – 27 MAI 2018
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.
BANAT
In primele zile ale intervalului de prognoza, temperatura aerului va avea uşoare variaţii de la o zi la alta, astfel incat, intre 14 şi 17 mai, maximele diurne se vor situa in general intre 22 şi 24 de grade, iar minimele nocturne vor avea valori medii situate intre 10 şi 13 grade. Intre 18 şi 20 mai vremea se va incalzi, media temperaturilor maxime va atinge 26 de grade, iar a celor minime va fi de 13...14 grade. Ulterior, pana la finalul celor doua saptamani de prognoza, regimul termic se va menţine relativ constant, caracterizind o vreme calda pentru aceasta perioada a anului.
Vor fi intervale in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata. Vor fi ploi pe arii mai extinse şi mai importante cantitativ pe 14 şi 15 mai, iar apoi probabilitatea de ploaie va creşte dupa data de 19 mai şi se va menţine relativ ridicata pana la finalul intervalului de prognoza.
CRISANA
La inceputul intervalului de prognoza temperatura aerului va avea valori maxime situate, in medie, in jurul a 22 de grade şi minime de aproximativ 11 grade, caracterizand o vreme apropiata de normal din punct de vedere termic. Pe 16 – 17 mai va avea loc o uşoara racire, care va determina o medie a maximelor de 19 grade şi a minimelor de 9 grade. Dupa 17 mai, vremea se va incalzi, iar pe 20-22 mai se vor inregistra valori maxime de 25...26 de grade şi minime de aproximativ 12 grade, valori ce se vor menţine la aceste cote pana la finalul celor doua saptamani de prognoza.
Ploi de scurta durata, asociate in general instabilitaţii atmosferice, vor fi posibile pe arii restranse aproape in fiecare zi a intervalului de prognoza, dar in jurul datei de 15 mai acestea vor fi mai importante cantitativ şi se vor semnala pe arii mai extinse.
TRANSILVANIA
In intervalul 14 – 18 mai, regimul termic va avea uşoare variaţii de la o zi la alta şi se va concretiza prin valori maxime situate intre 20 şi 23 de grade şi valori minime cuprinse intre 7 şi 11 grade, in medie. Dupa data de 18 mai vremea se va incalzi, astfel incat, din 20 mai, temperaturile diurne vor atinge 24...25 de grade, iar cele nocturne vor fi de 10...11 grade, valori ce se vor menţine de interes pana la sfarşitul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza.
Instabilitatea atmosferica se va manifesta aproape in fiecare zi a intervalului de prognoza, insa ploi pe arii extinse şi local mai importante cantitativ se vor inregistra in jurul datei de 15 mai.
MARAMURES
Intre 14 şi 18 mai temperaturile maxime diurne se vor incadra intre 19 şi 22 de grade, iar cele minime nocturne intre 9 şi 11 grade, in medie regionala. Ulterior, regimul termic va marca o creştere, vremea devenind calda pentru aceasta perioada a anului in intervalul 20 – 27 mai, cand se vor inregistra valori medii de 24...25 de grade ziua şi 11...12 grade noaptea, fara variaţii semnificative.
Probabilitatea pentru ploi va fi ridicata mai ales in zilele de 15 şi 16 mai, cand acestea se vor semnala pe arii extinse şi in cantitaţi mai insemnate.
MOLDOVA
Media temperaturilor maxime va marca o creştere, de la 19 grade in prima zi, pana la 23...24 de grade intre 15 şi 18 mai. Valori medii diurne uşor mai ridicate, spre 25...26 de grade, se vor inregistra ulterior, in intervalul 20 - 27 mai, cand vremea va deveni calda pentru aceasta perioada a anului. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie relativ similara, astfel incat temperaturile minime vor creşte in primele zile, de la 8 grade pe 14 mai, pana la 11...12 grade intre 15 şi 19 mai, pentru ca apoi, din 20 mai şi pana la finalul celei de a doua saptamani a prognozei, sa se inregistreze o medie relativ constanta a valorilor nocturne, de aproximativ 13 grade.
Ploi in general slabe cantitativ, la nivel local, se vor inregistra pe aproape tot parcusul intervalului de prognoza şi doar in jurul datei de 15 mai acestea se pot semnala pe arii mai extinse.
DOBROGEA
Temperatura aerului va fi in creştere, de la medii ale maximelor regionale de 19...20 de grade in prima zi a intervalului, pana la medii in jurul a 23 de grade in data de 18 mai, iar pana la sfarşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative. Aceeaşi evolutie o vor avea şi temperaturile minime; la inceputul primei saptamani va exista o creştere de la medii in jurul a 11 grade, la medii de 14...15 grade, iar pana la sfarşitul intervalului variaţiile nu vor fi importante.
Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicata pe aproape tot parcusul intervalului, dar mai ales in zilele de 16 şi 17 mai, cand şi cantitaţile de apa vor putea fi mai insemnate.
MUNTENIA
La inceputul intervalului valorile termice diurne vor fi in creştere, de la medii in jurul a 21 de grade, la medii de 24...25 de grade in zilele de 15 şi 16 mai. Pana la sfarşitul celei de-a doua saptamani variaţiile de temperatura nu vor fi semnificative, mediile maximelor fiind de 25...26 de grade. Valorile nocturne vor fi in creştere la inceputul primei saptamani, de la medii in jurul a 11 grade, la medii de 11...13 grade. Apoi, pana la sfarşitul intervalului de anticipaţie, minimele termice vor fi, in medie, de 13...14 grade.
Condiţiile pentru ploi de scurta durata se vor menţine in mare parte din interval, dar mai ales in jurul datei de 15 mai, cand vor fi posibile cantitaţi de apa mai insemnate.
OLTENIA
Pana spre sfarşitul primei saptamani, valorile diurne ale temperaturii vor marca o creştere de la medii in jurul a 20 de grade, la medii de 24...25 de grade. Apoi, pana la sfarşitul intervalului, variaţiile maximelor termice nu vor fi importante, media acestora menţinandu-se la 24...25 de grade. Temperaturile minime vor avea variaţii in prima saptamana, iar media acestora va oscila intre 10 şi 13 grade. In cea de-a doua saptamana, valorile nocturne vor fi, in medie, de 13...14 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi ridicata in cea mai mare parte a intervalului, iar in jurul datei de 15 mai cantitaţile de apa vor putea fi insemnate.
LA MUNTE
Regimul tremic nu va avea variaţii semnificative pe parcursul celor doua saptamani ale intervalului de prognoza, prezentand totuşi o tendinţa de uşoara creştere, astfel incat media temperaturilor diurne se va incadra intre 12 grade in primele zile şi 14...16 grade dupa data de 18 mai. Temperaturile nocturne se vor situa, in medie, intre 4 şi 6 grade in prima saptamana de prognoza, iar in cea de a doua vor marca o creştere uşoara şi se vor incadra intre 6 şi 8 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine ridicata pe tot parcursul celor doua saptamani ale intervalului prognoza, dar in jurul datei de 15 mai ploile se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai importante cantitativ.
NATIONAL
Vezi toate stirileIn cazul in care se dorește un monitor ieftin pentru calculator, cautarea de informații este primul pas de facut in aceasta direcție. De ce?
citeste toata stireaIn dosarul penal intitulat generic „Revolutia Romana din decembrie 1989”, au fost trimisi in judecata inculpatii: 1. Iliescu Ion, 2. Voiculescu Voican Gelu ...
citeste toata stireaSalariu mediu net pe luna, lei: companii cu capital privat romanesc 1500, companii cu capital privat strain 3000, companii de stat 2820 (!!!)
citeste toata stireaFenomenul "Laura Codruța Koveși", consecința a inculparii ofițerilor acoperiți din mediul de afaceri, "acoperiți" protejați de politicienii corupți - ...
citeste toata stireaAPEL Secției pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...