ROMANIA a PIERDUT (numai in ULTIMII 11 ani!) 700 MILIARDE de EURO in urma DEPOPULARII!... PIB-ul pe 2017 a fost 183 miliarde de euro!
Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 05.03.2018 12:31 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina
Declaraţia Zilei
Blogul lui Radu Soviani:
”Cat a pierdut Romania, in 11 ani, in urma depopularii: pana la 700 de miliarde de Euro.
Reporterul New York Times, Dan Bilefski, ma intreba in urma cu 9 ani despre efectele economice ale migratiei nete din Romania. Articolul publicat in New York Times retinea:
“The short-term economic gains of migration will not justify the long-term costs,” said Radu Soviani, a leading economist. “It is a national tragedy.”
Unghiul pe care l-am adus in atenţia lui Dan Bilefski era legat de faptul ca autoritaţile din Romania se imbatau cu apa rece analizandu-şi ,,performanţa” economica prin analiza superficiala a banilor intraţi in Romania ca remitenţe (bani trimişi acasa de romanii din strainatate). In 2008, remitenţele ajunsesera la nivelul record de 10 miliarde de Euro, anual.
Exact cum spuneam: caştigurile economice pe termen scurt ale migraţiei nu justifica in niciun fel costurile pe termen lung: este o tragedie naţionala.
Articolul in sine pornea de la ceea ce Bilefski numea ,,orfanii capşunarilor” şi dimensiona costurile sociale, care sunt mult mai mari decat ceea ce incerc eu sa estimez prin articolul de astazi – costurile economice. Costurile sociale se adauga şi se adauga semnificativ la estimarile mele.
Pentru ca a fost ,,breking news” ştirea ca 3,4 milioane de romani au parasit ţara intre 2007 şi 2017, ceea ce ne plaseaza pe al doilea loc la nivel mondial ca rata a emigrarii, dupa Siria (ţara afectata de un razboi profund). De 10 ori mai mult decat soldaţii romani morţi in al doilea razboi mondial. Şi profit de aceasta ştire ca sa fac o estimare economica a efectelor pierderilor economiei romaneşti in urma depopularii. Şi, pe scurt, parerea mea despre cauza.
Pe scurt, Romania a pierdut intre 2007 şi 2017 intre 362 miliarde de Euro şi 700 de miliarde de Euro ca urmare a depopularii. Şi am in vedere in aceasta estimare doar costul PIB-ului pierdut.
In estimare, pornesc de la urmatoarele premise:
# conform celui mai recent recensamant, in Romania, recenzorii au numarat in 2011 ca mai suntem in ţara aproape 19 de milioane, deşi recenzorii au numarat in 2011, ca persoane prezente, doar 18.3 milioane. Atenţie, din 2011 şi pana in 2017, migraţia neta a continuat, deci in mod real, suntem chiar şi mai puţini;
# Reţin ca baza de calcul 19 milioane. Din care, aproximativ 4 milioane, sunt copii, potrivit datelor din 2015;
# Raman 15 milioane de adulţi. In 2017, erau raportaţi 5,22 milioane de pensionari. Nu fac acum calcule fine, dar rezulta ca aproximativ 10 milioane de persoane reprezinta populaţia activa, cifra la care ma voi raporta in continuare. Deşi, in opinia mea, avand in vedere ca in Romania sunt inregistraţi circa 5,6 milioane de salariaţi activi (din care 1,2-1,4 milioane sunt bugetari), diferenţa de pana la 10 milioane, trebuie cautata tot in emigraţie. Cu alte cuvinte, suntem mult mai puţini decat raporteaza Recensamantul.
Şi acum, calculele, in termeni de PIB pierdut.
La nivelul anului 2017, PIB-ul raportat a fost de 853,2 miliarde de lei.
Daca raportam acest PIB la 19 milioane cat de spune statistica, rezulta un PIB/capita de 44.905 lei, sau, rotunjesc: 9.700 de Euro. Acesta este scenariul ,,optimist” al costului PIB-ului pierdut..
Daca raportam acest PIB la aşa numita populaţie activa (din care scadem pensionarii şi copii ramanand circa 9,8 milioane in baza de calcul), rezulta un PIB/capita de 87.061 lei, sau, rotunjind, 18.700 de Euro. Acesta este scenariul ,,pesimist” al costului PIB-ului pierdut.
Vreţi şi un scenariu hiper-pesimist? Haideţi sa raportam PIB-ul la numarul de salariaţi. Ne iese: 152.300 lei sau, rotunjind, 27.196 Euro. Dar in estimarea de astazi nu voi raporta astfel, pentru ca pur şi simplu, aş ajunge la pierderi de peste 1000 de miliarde de Euro (1.087 miliarde Euro), in termeni de PIB pierdut.
Ma rezum la cele doua scenarii: optimist şi pesimist.
Pentru simplificarea calculului, am avut in vedere PIB-ul anului 2017 (sigur ca este criticabil, pentru ca PIB-ul din 2007 a fost mai mic şi toate PIB-urile anilor 2007-2016 au fost inferioare celui din 2017). Dar imi propun doar sa dau un ordin de marime şi nu precizie exacta in acest articol. Altfel, aş fi folosit PIB-urile anuale şi scenarul hiper-pesimist.
Revenind, fiecare dintre cei 3,4 milioane de romani, in cei 11 ani din perioada 2007-2017, ar fi produs:
# in scenariul optimist (PIBraportat la 19 milioane): 3,4 milioane * 11 ani * 9.700 de Euro, un total de 362,8 miliarde Euro.
# in scenariul pesimist (PIB raportat la ,,populatia activa”): 3,4 milioane * 11 ani * 18.700 de Euro, un total de 699,4 miliarde Euro.
Aşadar, in termeni de PIB pierdut, estimarea arata o pierdere cuprinsa intre 362,8 miliarde de Euro şi 699,4 miliarde de Euro ca şi cost al depopopularii Romaniei in perioada 2007-2017.
Daca doriţi, in perioada 2007-2017, avand in vedere PIB-ul anului 2017 de 183 de miliarde de Euro, depopularea a costat Romania echivalentul a 2 ani pierduţi in termen de PIB (scenariul optimist) şi 3 ani şi 10 luni.
Şi tot daca doriţi, pierderile bugetare in aceasta perioada de 11 ani, le putem estima ca fiind cuprinse intre 100 de miliarde de Euro şi 210 miliarde de Euro, pierderi de venituri bugetare cauzate de depopularea Romaniei, in timp de pace.
Va invit sa va expuneţi dumneavoastra, cititorii mei, parerea despre cauza care impins 4 milioane de romani in afara graniţelor. In lipsa razboiului, mie nu imi ramane ca principala cauza decat saracirea propriei naţiuni prin folosirea capacitaţii administraţiilor naţionale succesive in primul rand pentru obţinerea de caştiguri private, avand ca parghie principala ,,furturi de fonduri publice de catre politicieni in locul cheltuirii corecte a lor, scolile ramanand fara carţi, pacienţii fara medicamente, comercianţii fara poduri şi drumuri”. Cu alte cuvinte, corupţia endemica, cea care nu numai ca saraceşte o populaţie deja saraca, dar care incearca sa ii reprime orice aspiraţie, orice speranţa.
Va invit sa reflectaţi la asta:
,,Corupţia este lipiciul care tine impreuna multe regimuri autoritare, care denatureaza caracterul celor care conduc in sensul de a favoriza sau a crea oportunitati de e expune ,,mizeria” amicilor de lunga durata, daca se dovedesc neloaiali.”
,,Cand companiile trebuie sa plateasca spagi pentru a reduce birocratia, favorizeaza de fapt crearea a şi mai multa birocraţie, incetinind timpii de tranzactie si crescand costurile pentru a face afaceri”.
Fac parte din ceea ce am numit, in 17 decembrie 2014, un DISCURS ISTORIC.
Discurs şi mai ales set de acţiuni care ii infricoşeaza pe toţi cei care mimeaza statul de drept in Romania. Pentru ca este un angajament I-R-E-V-E-R-S-I-B-I-L.”
NATIONAL
Vezi toate stirileIn cazul in care se dorește un monitor ieftin pentru calculator, cautarea de informații este primul pas de facut in aceasta direcție. De ce?
citeste toata stireaIn dosarul penal intitulat generic „Revolutia Romana din decembrie 1989”, au fost trimisi in judecata inculpatii: 1. Iliescu Ion, 2. Voiculescu Voican Gelu ...
citeste toata stireaSalariu mediu net pe luna, lei: companii cu capital privat romanesc 1500, companii cu capital privat strain 3000, companii de stat 2820 (!!!)
citeste toata stireaFenomenul "Laura Codruța Koveși", consecința a inculparii ofițerilor acoperiți din mediul de afaceri, "acoperiți" protejați de politicienii corupți - ...
citeste toata stireaAPEL Secției pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii
citeste toata stireaEDITORIALE
Vezi toate stirileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni ...
citeste toata stireaAceasta ideologie criminala a reușit prin frica si teroare sa supuna o țara intreaga, dupa ce a eradicat subțirea elita care moștenise patrimoniul de valori ...
citeste toata stireaDaca nu vedeți cum va asasinați viitorul ca națiune și ca romani, mergeți inainte ca o turma fara capatai. Istoria nu așteapta pe nimeni. Romania se ...
citeste toata stireaCoagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
citeste toata stireaRezoluția PSD este, oricum ai lua-o, o DECLARATIE de RAZBOI impotriva STATULUI PARALEL și ILEGITIM. Daca exista o amenințare a STATULUI PARALEL și ILEGITIM ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...