Dosarul REVOLUTIEI. ILIESCU ION a acceptat si oficializat masuri cu caracter militar. Si cu caracter diversionist!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 17.04.2018 13:14 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina

In cauza cunoscuta generic sub denumirea „Dosarul Revoluţiei”, procurori militari ai Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarşirii infracţiunii contra umanitaţii faţa de suspecţii:
-         general locotenent (r) Rus Iosif, la data savarşirii faptelor, comandant al Aviaţiei Militare şi membru al Consiliului  Militar Superior;
-         amiral (r)  Dumitrescu Emil, la data savarşirii faptelor cpt. rang I.

Totodata, in aceeaşi cauza, s-a dispus extinderea şi efectuarea in continuare a urmaririi penale sub aspectul savarşirii infracţiunii contra umanitaţii faţa de suspectul Ion  Iliescu, la data savarşirii faptelor, membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvarii Naţionale (CFSN) pentru fapte comise in intervalul 27 – 31 decembrie 1989,  pentru care nu este necesara indeplinirea unei condiţii prealabile de autorizare.

Pentru faptele comise in intervalul 22 – 27 decembrie 1989 de catre Iliescu Ion, procurorii militari au solicitat autorizarea preşedintelui Romaniei, necesitatea acestei masuri procesuale fiind justificata de faptul ca, in perioada menţionala, CFSN a acţionat ca un veritabil Guvern, membrii acestuia fiind asimilaţi unor miniştri.

Din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca in calitate de comandant al Aviaţiei Militare şi membru al Consiliului  Militar Superior, gl. lt. (r) Iosif Rus a dat ordine cu caracter diversionist.
Astfel, in seara zilei de 22.12.1989, din proprie iniţiativa şi fara drept, acesta a insistat in emiterea unui ordin prin care a solicitat ca in sprijinul microgarnizoanei Aeroportului Internaţional Otopeni sa fie trimisa o subunitate a trupelor de Securitate.
Acest ordin, dat de o persoana ce nu avea dreptul sa intervina in organizarea pazei şi apararii Aeroportului Otopeni (cu plan propriu de aparare), a produs o ruptura informaţionala şi de comunicare intre forţele angrenate in paza şi apararea acestui obiectiv, constituind sursa unei grave confuzii, factori esenţiali ce au creat premisele focului fratricid intre militarii MApN şi cei ai trupelor de Securitate sosite in sprijin.

Fara acest ordin, neregulamentar şi inutil, nu ar fi fost posibila tragedia survenita in dimineaţa zilei de 23.12.1989, in urma careia au decedat 48 de persoane (40 militari) şi alte 15 au fost ranite.
Totodata, faţa de gl. lt. (r) Iosif Rus exista probe care demonstreaza ca, la data de 23.12.1989, acesta a dat ordin ca elicopterelor de la Regimentul 61 Elicoptere Boteni sa le fie schimbate, prin revopsire, cocardele tricolore de pe fuselaj şi inlocuite cu alte insemne, de alt format geometric.
In condiţiile in care gl. lt. (r) Iosif Rus a ordonat, in mai multe randuri, ca aparatele de zbor amintite sa efectueze diverse misiuni deasupra Capitalei (TVR, Cimitirul Ghencea etc.) şi in alte zone, cu scopul combaterii presupuşilor terorişti, au fost generate confuzii şi suspiciuni intemeiate la nivelul militarilor dispuşi la sol pentru paza diverselor obiective, situaţie care a dus la deschiderea focului fratricid şi creşterea in intensitate a psihozei teroriste.
De menţionat ca toate afirmaţiile facute cu privire la existenţa elementelor teroriste s-au dovedit ulterior a fi false.

Din acelaşi probatoriu, rezulta suspiciuni rezonabile referitoare la activitatea cpt. rang I Emil (Cico) Dumitrescu, cu privire la care s-a stabilit ca, in ţinuta militara, a lansat personal prin intermediul TVR (incepand cu 22.12.1989, orele 14.25) informaţii false, cu caracter diversionist, ce au avut drept efect instaurarea la nivelul intregii ţari a psihozei fenomenului terorist, cu consecinţele grave aratate mai sus, respectiv pierderi de vieţi omeneşti, vatamari corporale şi lipsirea de libertate a numeroase persoane pe teritoriul Romaniei.
Acelaşi militar a facut parte din comandamentul militar existent in TVR, iar din aceasta poziţie a desfaşurat activitaţi ce au avut drept efect intensificarea psihozei cu privirea la activitatea elementelor teroriste.

Ca iniţiator şi coordonator al comandamentului unic de conducere (organism politico-militar) iar, mai apoi, in  calitate de preşedinte al CFSN (care şi-a subordonat Consiliul Militar Superior), Iliescu Ion a acceptat şi oficializat masuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist.
Prin exercitarea autoritaţii depline, Iliescu Ion ar fi putut interveni pentru stoparea fenomenului diversionist, insa nu a acţionat in acest sens.
Psihoza terorista ce a atins cote paroxistice in randurile militarilor şi civililor inarmaţi, coroborata cu multe ordine militare ce au prezentat caracter diversionist (deplasari de trupe ale unor unitaţi militare, ordonate in general pe timpul nopţii), au avut drept rezultat numeroase situaţii de foc fratricid şi de deschidere a focului asupra  unor persoane ce nu desfaşurau activitaţi potrivnice mişcarii revoluţionare.