100 ANI DE LA (RE)UNIREA BASARABIEI CU ROMANIA. Ai auzit de Alexandru Marghiloman, Ion Inculet si Pantelimon Halippa?...
Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 27.03.2018 09:26 | Publicat in NATIONAL | Tipareste pagina
In anul Centenarului Marii Uniri, Romfilatelia celebreaza revenirea romanilor dintre Prut şi Nistru in graniţele ţarii, la 27 martie 1918, prin emisiunea de marci poştale 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.
Emisiunea de marci poştale 100 ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.va fi disponibila incepand de marţi, 27 martie 2018, in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul de pe romfilatelia.ro.
Pe timbrele emisiunii sunt ilustrate trei personalitaţi care au mijlocit infaptuirea acestui ideal naţional.
Astfel, pe timbrul cu valoarea nominala de 4 lei este reprodus portretul lui Alexandru Marghiloman, prim-ministru al Romaniei in martie 1918.
Portretul lui Ion Inculet, preşedinte al Sfatului Tarii de la Chişinau, este redat pe timbrul cu valoarea nominala de 8 lei.
Timbrul coliţei dantelate a emisiunii de marci poştale, cu valoarea nominala de 16 lei, este ilustrat cu portretul lui Pantelimon Halippa, luptator pentru drepturile romanilor din Imperiul Ţarist.
Alexandru Marghiloman (27 ianuarie 1854 – 10 mai 1925) a fost un politician reprezentativ pentru mişcarea conservatoare, inainte de 1914.
In timpul razboiului s-a remarcat prin opoziţia de neclintit faţa de orice alianţa cu Imperiul Ţarist.
In martie 1918 a fost numit prim-ministru, fiind implicat in discuţiile cu fruntaşii basarabeni pentru Unire. La 27 martie 1918 s-a deplasat la Chişinau şi a ţinut un discurs in faţa Sfatului Ţarii, inaintea votului care a consfinţit reintoarcerea Basarabiei la ţara-mama.
Ion Inculet (5 aprilie 1884 – 18 noiembrie 1940) a fost un remarcabil politician basarabean, care s-a impus ca lider al cauzei naţionale la sfarşitul anului 1917.
A fost ales preşedinte al Sfatului Ţarii şi a negociat cu autoritaţile romane de la Iaşi stabilirea strategiei Unirii.
Pantelimon Halippa (1 august 1883 – 30 aprilie 1979) s-a afirmat inca de la inceputul secolului al XX-lea ca luptator pentru drepturile politice şi culturale ale romanilor din Imperiul Ţarist.
A votat Unirea Basarabiei cu Romania la şedinţa istorica a Sfatului Ţarii din 27 martie 1918, iar apoi a participat la adunarile de la Cernauţi şi Alba Iulia, care au desavarşit crearea Romaniei Mari.
NATIONAL
Vezi toate stirileIn cazul in care se dorește un monitor ieftin pentru calculator, cautarea de informații este primul pas de facut in aceasta direcție. De ce?
citeste toata stireaIn dosarul penal intitulat generic „Revolutia Romana din decembrie 1989”, au fost trimisi in judecata inculpatii: 1. Iliescu Ion, 2. Voiculescu Voican Gelu ...
citeste toata stireaSalariu mediu net pe luna, lei: companii cu capital privat romanesc 1500, companii cu capital privat strain 3000, companii de stat 2820 (!!!)
citeste toata stireaFenomenul "Laura Codruța Koveși", consecința a inculparii ofițerilor acoperiți din mediul de afaceri, "acoperiți" protejați de politicienii corupți - ...
citeste toata stireaAPEL Secției pentru Judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii
citeste toata stireaAGENTIA DE PRESA
Vezi toate stirileIn perioada premergatoare alegerilor locale
citeste toata stireaAdolescenții au fost invitați sa participe, la Bruxelles, la etapa finala a competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din ...
citeste toata stireaAquatim a finalizat lucrari de modernizare a rețelelor de apa și canalizare din Timișoara, in valoare de 50 milioane de lei
citeste toata stireaCare sa se constituie intr-un depozitar și diseminator de cunoaștere asupra problematicii de gen, deschis publicului larg și care sa ofere un spațiu de ...
citeste toata stireaEvenimentele vor debuta joi, 10 decembrie, la Casa de Cultura din orasul Buzias, cu incepere de la ora 10, si in orasul Faget, la Casa de Cultura, cu incepere de ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...