SITURILE ARHEOLOGICE sunt JEFUITE. GUVERNELE sunt complice. Ii asteapta pe altii sa dezgroape TEZAURELE!... FOTO
Scris de Alex Neagoe | Publicat in 19.03.2018 09:29 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina
Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza cercetari intr-o cauza avand ca obiect savarsirea infractiunilor de spalare de bani şi complicitate la furt calificat in forma continuata.
Dosarul priveşte bunuri arheologice aparţinand patrimoniului cultural naţional roman: tezaure de braţari spiralice, monede, scuturi ş.a., sustrase din siturile rezervaţiei arheologice din Munţii Oraştiei şi introduse ulterior pe piaţa internaţionala de artefacte prin ascunderea şi disimularea originii ilicite a acestora.
Sub coordonarea procurorului şi cu sprijinul Eurojust, in cursul unei operaţiuni de cooperare judiciara internaţionala de amploare, in cursul lunilor februarie – martie 2018, ofiţeri specializaţi din cadrul I.G.P.R. - Serviciul pentru protejarea patrimoniului cultural au cooperat cu autoritaţile judiciare competente din Austria şi Germania pentru efectuarea mai multor percheziţii domiciliare şi la case de licitaţii specializate.
In urma acestora au fost ridicate: 164 monede antice, dintre care 20 monede Koson – 19 din aur şi una din argint (sec I i.Ch.), 4 monede de aur de tip Lysimach (sec II – I i.Ch.), 2 monede de tip Alexandru cel Mare - Callatis (sec. III i. Ch.), 49 denari romani imperiali de argint (sec. I-II d.Ch.) şi 81 de tetadrahme dacice (sec III-II i.Ch.).
Totodata, au fost ridicate documente care atesta vanzarea unor braţari spiralice şi a mai multor monede sustrase din siturile arheologice romaneşti.
Din probatoriul administrat pana in prezent au rezultat probe conform carora monede din tezaurele sustrase din siturile arheologice romane au fost vandute prin intermediul unor case de licitatii, fiind supuse procesului de “reciclare” pentru a dobandi o aparenţa de origine licita.
Sunt urmarite in continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formeaza obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care sau recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 bratari spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitatii dacice) etc.
Conform evaluarii expertilor, „loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emisi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmasii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poarta o legenda scrisa cu caractere grecesti, mentionand numele suveranului emitent. Monedele au fost emise in ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, in jurul anilor 44-29 a. C. Fapt exceptional, datorita acestor monede, cunoastem azi mai multe despre istoria politica, viata economica, sociala sau arta si religia Daciei in anii care au urmat disparitiei lui Burebista”.
Cauza a fost disjunsa din dosarul solutionat anterior de autoritatile judiciare romane, cunoscut generic sub denumirea “Furtul tezaurului dacic de la Sarmizegetusa Regia”, in care au fost trimisi in judecata 34 inculpati, dintre aceştia 21 inculpaţi au fost condamnaţi definitiv.
LOCAL
Vezi toate stirile
Nu s-a dat inapoi in a folosi un limbaj total inadecvat unui judecator, „viermi, vipere, hiene”, apelative adresate colegilor ei procurori si judecatori...
citeste toata stirea
In loc sa gaseasca o formula sa modernizeze și sa doteze spitalele orașenești din județul Timiș in funcție și de nevoi, unii bolnavi sunt mai puțin ...
citeste toata stirea
Pana pe 22 martie, cetațenii și actorii locali sunt invitați sa participe la campania de consultare „Alege Prioritațile Orașului Tau!” și sa aleaga cele ...
citeste toata stirea
La 5 ani de la evenimentele din Decembrie 1989, fostul prim-ministru Petre Roman a povestit in revista franceza Paris Match despre dedesubturile operațiunii ...
citeste toata stirea
Asociația Diplomatic Art, in colaborare cu Centrul Cultural German din Timișoara, va invita la expoziția de fotografie Berlin Brigade, semnata de antropologul ...
citeste toata stireaLIFESTYLE
Vezi toate stirile
Inalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stirea
Eclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stirea
Virusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stirea
Cei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stirea
Pelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniile
In pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.

Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA

Umiditate : 97%

Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...