Mai putine ACCIDENTE RUTIERE GRAVE pe drumurile judetului TIMIS. Dar mai multe... persoane DECEDATE! Vezi principalele cauze!

Scris de Alex Neagoe | Publicat in 22.06.2018 12:55 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina

Analiza riscului rutier pe raza de competenţa a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timis, in perioada 1  ianuarie - 31 mai 2018 este principala tema a şedinţei Autoritaţii Teritoriale de Ordine Publica, desfaşurata la  sediul Asociatiei Internationale a Politistilor, Regiunea 1 Timiş (Giarmata).

Analiza dinamicii accidentelor rutiere grave inregistrate in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului 2017, releva un  trend descendent, atat in ceea ce priveşte numarul de accidente grave inregistrate (-23,25%), cat si in ceea ce priveste numarul de persoane ranite grav (-20,98%),  si un usor trend ascendent in ceea ce priveste numarul persoanelor decedate ca urmare a unor accidente rutiere (+7,46%).

In mediul urban s-au produs 33 accidente (38,37% din numarul total al accidentelor rutiere grave) cu 7 persoane decedate si 27 persoane ranite grav, in mediul rural s-au produs 20 accidente (23,25% din numarul total al accidentelor rutiere grave) cu 6 persoane decedate si 15 persoane ranite grav, iar in afara localitatilor s-au produs 33 accidente (38,37%) cu 18 persoane decedate si 39 persoane ranite grav.

ATOP Timiş a recomandat intensificarea controalelor pe intreaga reţea de drumuri din Timiş, in special pe  drumurile judeţene, unde au fost inregistrate creşteri ale incalcarii regimului legal de viteza, fapt ce a  determinat ca in urma a 16 accidente rutiere, 7 persoane sa fie decedate.

Reprezentantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş a subliniat ca principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere grave, in perioada analizata, sunt:
•    Indisciplina pietonala (17 accidente, cu 8 persoane decedate si 10 persoane ranite grav), adica 19,76%  din totalul accidentelor rutiere grave;
•    Neacordare prioritate pietoni (12 accidente, cu 1 persoana decedata si 11 persoane ranite grav),  reprezentand 13,95% din nr. total al accidentelor rutiere grave;
•    Neacordare prioritate vehicule (10 accidente, cu 2 persoane decedate si 12 persoane ranite grav),  reprezentand 11,62% din nr. total al accidentelor rutiere grave.
•    Abateri biciclisti (9 accidente, cu 4 persoane decedate si 5 persoane ranite grav), reprezentand 10,46%  din nr. total al accidentelor rutiere grave.

Evolutia fenomenului rutier din ultimii ani a marcat in judetul Timis o crestere a riscului de producere a  accidentelor de circulatie, in contextul intensificarii continue a circulatiei, ca urmare a creşterii atat a  parcului de autovehicule, cat si a numarului conducatorilor auto si in conditiile in care reteaua rutiera nu a  fost suficient imbunatatita.

“Sintetizand, datele statistice releva urmatoarele: la sfarsitul anului 2010 figurau inmatriculate in judetul Timis 203.139 autovehicule, iar la data de 31.12.2017 parcul auto numara 309.678 autovehicule; datele D.R.P.D. Timisoara privind numaratorile de trafic, releva o dublare a mediei zilnice anuale a numarului de autovehicule  care ruleaza pe drumurile national – europene si pe cele nationale din judetul Timis, iar pentru DN 6 se  inregistreaza chiar o triplare a numarului de autovehicule pe anumite portiuni; deschiderea unor tronsoane de  autostrada şi interconectarea acestora cu autostrazile din celelalte ţari ale Uniunii Europene au generat o  redistribuire a traficului rutier pe arterele ce converg catre principalele noduri rutiere ale acesteia  (Margina, Lugoj, Remetea Mare Giarmata), artere care nu fac faţa din punct de vedere al capacitaţii de absorbţie  a valorilor de trafic; municipiul Timisoara s-a conturat ca a doua mare aglomeratie urbana a Romaniei din punct  de vedere al performantelor social-economice inregistrate in ultimele doua decenii. Cu toate ca suprafata  municipiului Timisoara reprezinta 1,40 % din suprafata judetului, orasul concentreaza 46% din populatia totala a  acestuia fiind cea mai densa zona locuita din judetul Timis (cu o medie de 75,8 locuitori pe km2) şi una din  cele mai populate la nivel national.  Lungimea totala a strazilor Timişoarei este de 582 km, din care 2,65 km –  strazi de categoria I (100% modernizate), 56,4 km strazi de categoria II (100% modernizate)  474,3 km strazi de  categoria III (74,6% modernizate) si 48,6 km strazi de categoria IV (53% modernizate)”, se arata in raportul IPJ  Timiş.