Italianul aflat in cautarea eterna a protectiei impotriva haosului. Expozitie la TIMISOARA...
Scris de Alex Neagoe | Publicat in 31.03.2018 09:02 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina
Proiectul Diplomatic Art ediţia a 3-a, 2017/2018, generic intitulat Casa e trasloco / Casa şi stramutare (curatoare Maria Orosan Telea) a ajuns la final.
Inchiderea ediţiei va avea loc odata cu vernisajul expoziţiei semnate de Sandro Bracchitta, care se va desfaşura joi, 5 aprilie, ora 18.00, la Galeria Pygmalion (Direcţia Judeţeana pentru Cultura Timiş) din Timişoara.
Aceasta expoziţie, Casa e trasloco (3), este a treia etapa a mai sus menţionatului proiect.
Realizat in colaborare cu Consulatul Onorific al Italiei la Timişoara, prima misiune diplomatica deschisa in oraş (1922), ediţia a 3-a Diplomatic Art a marcat implinirea a 300 de ani de la naşterea lui Francesco Griselini (1717-1787), important cronicar al Banatului.
Prima parte a proiectului, Casa e trasloco (1), a avut loc in iulie 2017 printr-o calatorie de studii, Pe urmele lui Griselini, ghidata de Asociaţia Prin Banat, la care au participat artistul vizual Sandro Bracchitta (Ragusa, Sicilia) şi antropologul Francesco Marano (Matera).
Etapa a doua, Casa e trasloco (2), a fost concretizata in luna noiembrie 2017 prin expoziţia şi conferinţa susţinuta de Francesco Marano la Timişoara.
„(...) Pornind de la premisa ca “acasa” reprezinta un cumul de experienţe şi trairi care se leaga de un anumit loc şi de anumite persoane, expoziţiile vor surprinde cateva aspecte particulare ale relaţiei dintre statornicie şi dezradacinare. (...)” (Maria Orosan Telea, despre conceptul Casa e trasloco).
„(...) Casele sale ermetice, fara uşi sau ferestre, prinzand contur pe fundaluri amorfe, devin puncte de reper stabile in vaste universuri nestructurate. Referindu-se la semnificaţia lor, artistul vorbeşte despre “cautarea eterna a protecţiei impotriva haosului”. (...)” (Maria Orosan Telea, despre Sandro Bracchitta).
Maria Orosan Telea este istoric de arta, asistenta in cadrul Facultaţii de Arte şi Design Timişoara.
Sandro Bracchitta este profesor de gravura la Accademia di Belle Art din Palermo.
Traieşte şi activeaza la Ragusa (Sicilia, Italia).
Unul dintre cele mai frecvente laitmotivele folosite de Sandro Bracchitta in lucrarile sale este cel al casei, care pentru artist reprezinta un spaţiu-simbol, destinat refugiului şi protecţiei.
Casele sale ermetice, fara uşi sau ferestre, prinzand contur pe fundaluri amorfe, devin puncte de reper stabile in vaste universuri nestructurate.
Referindu-se la semnificaţia lor, artistul vorbeşte despre “cautarea eterna a protecţiei impotriva haosului”.
SANDRO BRACCHITTA (n. 1966) s-a format ca pictor la Academia de Arte Frumoase din Florenţa, dar s-a consacrat ulterior ca şi gravor.
A debutat la inceputul anilor ’90, participand de-a lungul carierei sale la numeroase expoziţii internaţionale,
printre care: Trienala Internaţionala de Gravura, Kanagawa, Japonia; Trienala de Grafica, Talin, Estonia;
Bienala Internaţionala de la Sapporo, Japonia; Expoziţia Internaţionala “Ex Libris”, Beijing, China, Bienala de la Ibiza, Spania; Trienala de Gravura din Cracovia, Polonia etc.
Lucrarile sale au fost incluse in cea de-a 54-a ediţie a Bienalei de la Veneţia, iar din 2017 este prezent in
colecţia permanenta Cabinetul de Desen şi Stampe a Muzeului Uffizi din Florenţa.
Traieşte şi lucreaza la Ragusa – unde are un amplu studio de gravura – şi activeaza ca profesor la Academia de Arte Frumoase din Palermo.
Diplomatic Art este un proiect internaţional care promoveaza in principal artişti din ţarile care au Consulate Generale şi Onorifice in Timişoara, inclusiv din Romania, prima ediţie avand loc in anul 2014 la Timişoara.
LOCAL
Vezi toate stirileNu s-a dat inapoi in a folosi un limbaj total inadecvat unui judecator, „viermi, vipere, hiene”, apelative adresate colegilor ei procurori si judecatori...
citeste toata stireaIn loc sa gaseasca o formula sa modernizeze și sa doteze spitalele orașenești din județul Timiș in funcție și de nevoi, unii bolnavi sunt mai puțin ...
citeste toata stireaPana pe 22 martie, cetațenii și actorii locali sunt invitați sa participe la campania de consultare „Alege Prioritațile Orașului Tau!” și sa aleaga cele ...
citeste toata stireaLa 5 ani de la evenimentele din Decembrie 1989, fostul prim-ministru Petre Roman a povestit in revista franceza Paris Match despre dedesubturile operațiunii ...
citeste toata stireaAsociația Diplomatic Art, in colaborare cu Centrul Cultural German din Timișoara, va invita la expoziția de fotografie Berlin Brigade, semnata de antropologul ...
citeste toata stireaEXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...