BALERINUL SPANIOL nascut in BANAT care a refuzat sa fie SPION. Si a trecut ZIDUL BERLINULUI...
Scris de Alex Neagoe | Publicat in 14.04.2018 09:23 | Publicat in LOCAL | Tipareste pagina
Gelu Barbu s-a nascut la 14 aprilie 1932, la Lugoj, fiind fiul compozitorului Filaret Barbu.
I-a fost sugerat sa se apuce de dans de Cornelia Brediceanu, soţia poetului Lucian Blaga, prieteni de familie cu Filaret.
In copilarie, a urmat cursuri de dans expresionist german in oraşul natal, continuandu-şi studiile la Bucureşti sub indrumarea Floriei Capsali (şcoala franceza), a lui Andrei Romanovski (şcoala rusa), a lui Trixy Checais (dans modern) şi a lui Oleg Danovski.
In 1950, Barbu a inceput studiile la Institutul Coregrafic de Stat din Leningrad, in prezent Sankt Petersburg, avand-o ca profesoara pe Agrippina Vaganova, cea care a dat mai apoi numele şcolii.
A dansat pe scena Teatrului Kirov.
Dupa cinci ani petrecuţi in Rusia, s-a intors in ţara unde a fost prim balerin al Operei Naţionale Bucureşti.
In urma unei acuzaţii, conform careia Barbu a vorbit de rau regimul socialist la Ambasada Statelor Unite ale Americii, acestuia i s-a propus sa devina spion.
Cu ajutorul lui Mihai Brediceanu, director pe atunci al Operei din Bucureşti şi naş al sau, lui Barbu i s-a permis sa plece intr-un turneu in Germania de Est, de unde a reuşit sa treaca Zidul Berlinului spre vest.
A facut parte din corpul de balet a unei televiziuni bavareze, apoi a incheiat un contract cu un producator de televiziune care a realizat o serie de emisiuni in Italia, Barbu interpretand diverse personaje antice.
In 1966, s-a stabilit in Las Palmas, un oraş din Insulele Canare, Spania.
Aici a fondat propria companie de balet, Barbu declarand ca a facut „o mica revoluţie”, intrucat ţara nu avea in acel moment o şcoala de dans contemporan.
Cu privire la Spania, acesta a marturisit: „M-am simţit exilat in Franţa sau in Germania, dar niciodata aici. Aceasta este a doua mea patrie, aproape prima, intrucat am facut aici mai multe lucruri decat in ţara mea”.
S-a intors in Romania dupa revoluţie, la treizeci de ani dupa ce a parasit-o, fiind invitat la Festivalul „George Enescu”.
In 2002, a fost decorat cu titlul de Cavaler al Ordinului naţional „Steaua Romaniei” de preşedintele Ion Iliescu.
De asemenea, Barbu a primit Ordinul Constituţiei din partea lui Olav al V-lea al Norvegiei, precum şi distincţiile de cetaţean de onoare al Lugojului şi al localitaţii Las Palmas, cea din urma venind din partea regelui Juan Carlos I al Spaniei.
Gelu Barbu a murit la 17 februarie 2016, la 83 de ani, in Las Palmas.
Cauza decesului a fost o tromboza cerebrala suferita cu doi ani inainte care i-a deteriorat grav starea de sanatate. [sursa: Wikipedia]
LOCAL
Vezi toate stirileNu s-a dat inapoi in a folosi un limbaj total inadecvat unui judecator, „viermi, vipere, hiene”, apelative adresate colegilor ei procurori si judecatori...
citeste toata stireaIn loc sa gaseasca o formula sa modernizeze și sa doteze spitalele orașenești din județul Timiș in funcție și de nevoi, unii bolnavi sunt mai puțin ...
citeste toata stireaPana pe 22 martie, cetațenii și actorii locali sunt invitați sa participe la campania de consultare „Alege Prioritațile Orașului Tau!” și sa aleaga cele ...
citeste toata stireaLa 5 ani de la evenimentele din Decembrie 1989, fostul prim-ministru Petre Roman a povestit in revista franceza Paris Match despre dedesubturile operațiunii ...
citeste toata stireaAsociația Diplomatic Art, in colaborare cu Centrul Cultural German din Timișoara, va invita la expoziția de fotografie Berlin Brigade, semnata de antropologul ...
citeste toata stireaLIFESTYLE
Vezi toate stirileInalțime - 1.70 m, Sani - 91 cm, Talie - 61 cm, Șolduri - 87 cm, Greutate - 42 kg...
citeste toata stireaEclipsa Totala de Luna de vineri, 27 iulie, poate fi vazuta aproape in totalitate din Romania.
citeste toata stireaVirusul HPV provoaca 5% din cele 12.7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual in intreaga lume.
citeste toata stireaCei ce cunosc contelațiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelația Lyra.
citeste toata stireaPelicula "The Shape of Water" a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, in cadrul celei de a 90-a editii a galei premiilor Academiei americane de film
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...