Traiasca Europa!... 8,5 milioane de euro pentru inundatiile din Romania...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 09.04.2015 15:16 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia a acordat Bulgariei, Italiei şi Romaniei ajutoare in cuantum de 66,5 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, in urma a trei catastrofe naturale care au avut loc in 2014.

Ajutoarele — 1,98 milioane de euro pentru Bulgaria, 56 de milioane de euro pentru Italia şi aproape 8,5 milioane de euro pentru Romania — vizeaza acoperirea parţiala a costurilor aferente operaţiunilor de urgenţa de reabilitare in urma inundaţiilor.
Ajutoarele vor contribui indeosebi la refacerea unor infrastructuri şi servicii vitale, vor rambursa costul operaţiunilor de urgenţa şi de salvare şi vor acoperi o parte din costurile aferente curaţarii regiunilor sinistrate.
Scopul multora dintre programele pentru perioada 2014-2020 cofinanţate prin fondurile structurale şi de investiţii europene este sa investeasca in prevenirea inundaţiilor şi in atenuarea impactului schimbarilor climatice, astfel de investiţii fiind mereu necesare.  

Romania: In mai 2014, Romania a fost afectata de inundaţii la scara larga care au adus daune infrastructurilor de transport, apa, energie şi comunicaţii, precum şi locuinţelor şi fermelor.
Serbia, ţara vecina cu Romania, a primit deja ajutoare din Fondul de solidaritate al UE dupa ce a fost afectata de aceeaşi catastrofa.
Inundaţiile au afectat 30 din cele 42 de judeţe ale Romaniei, determinand evacuarea localnicilor şi provocand pierderi majore in diferite sectoare ale economiei.
Mulţi fermieri şi-au pierdut culturile de pe terenurile cultivate, animalele lor fiind inecate, iar drumurile forestiere de acces au fost distruse de ruperea unor baraje.
Multe şcoli, spitale, cladiri publice şi bunuri culturale au fost inundate.

Mai tarziu in cursul aceluiaşi an, in iulie şi august, precipitaţiile abundente, inundaţiile şi alunecarile de teren au afectat peste 126.000 de locuitori din cinci judeţe ale regiunii Sud-Vest Oltenia a Romaniei.
Potrivit cererii de ajutor, peste 2.300 de locuinţe, 20 de şcoli, 9 gradiniţe şi 11 biserici au suferit daune, s-au rupt diguri şi baraje şi au fost afectate drumuri, poduri, staţii de epurare a apelor şi sisteme de canalizare. De asemenea, mulţi fermieri au suferit pierderi uriaşe de producţie.

Bulgaria: Regiunea Severozapaden - una dintre cele mai puţin dezvoltate regiuni ale UE - a suferit, de asemenea, foarte mult din cauza inundaţiilor din vara anului 2014. Potrivit raportului inclus in cererea de ajutor, majoritatea daunelor s-au inregistrat in oraşul Mizia şi in satul Krushovitsa. Au fost inundate 700 de locuinţe şi cladiri publice, precum şi şosele principale şi ferme. La 2 august, primarul oraşului Mizia a declarat stare de urgenţa şi peste 800 de persoane au trebuit evacuate. Infrastructurile pentru energie, apa şi transport, precum şi cladiri publice, bunuri din patrimoniul cultural şi arii naturale protejate au suferit daune grave.

Italia: In octombrie şi noiembrie 2014, cinci regiuni italiene (Emilia-Romagna, Liguria, Lombardia, Piemonte şi Toscana) s-au confruntat cu evenimente meteorologice nefavorabile repetate, cu ploi abundente care au dus la inundaţii, torente noroioase şi alunecari de teren. In februarie 2015, autoritaţile italiene au solicitat ajutoare financiare din Fondul de solidaritate, raportul lor prezentand in detaliu efectele devastarii, in special in Liguria, unde raurile au ieşit din albii, podurile şi strazile au fost inundate, iar sectorul economic şi sectoarele de producţie au suferit daune masive in multe oraşe, mici şi mari, precum Genova. In total, numarul victimelor catastrofei s-a ridicat la 11, iar 3.000 de persoane au trebuit evacuate.

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene

Alocarea anuala totala disponibila pentru Fondul de solidaritate in 2015 este de 541,2 milioane EUR.
Prin adaugarea restului alocarii din anul precedent, cuantumul total disponibil in Fondul de solidaritate in 2015 se ridica la peste 895 de milioane EUR.
Contribuţia financiara a fondului este calculata pe baza daunelor directe totale rezultate in urma unei catastrofe.
Aceste ajutoare pot fi utilizate doar pentru operaţiuni de urgenţa şi de recuperare esenţiale (astfel cum sunt definite la articolul 3 din regulament).
Fondul de solidaritate al Uniunii Europene a fost instituit pentru a sprijini statele membre şi ţarile candidate prin oferirea de ajutoare financiare in urma unor catastrofe naturale majore.
Fondul a fost creat ca urmare a inundaţiilor grave din Europa Centrala din vara anului 2002.

Regulamentul revizuit referitor la Fondul de solidaritate al UE a intrat in vigoare la 28 iunie 2014 şi simplifica normele existente, astfel incat ajutoarele sa poata fi platite mai rapid decat inainte.