Teroristul de la Boston a fost condamnat la moarte. Merita injectia letala?

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 17.05.2015 16:19 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Jokar Tarnaev, teroristul de la Boston, a fost condamnat la moarte şi va fi executat prin injecţie letala.

Atentatul de la maratonul din Boston a avut loc luni, 15 aprilie 2013, ora locala 14:45, cand doua bombe au fost detonate in apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston, statul Massachusetts, Statele Unite ale Americii.
Cele doua explozii s-au produs aproape simultan la o distanţa 15 - 20 metri una de cealalta, 3 persoane au decedat, doua tinere şi un copil de 8 ani, iar alte 183 au fost ranite.
O a treia explozie a avut loc la Biblioteca J.F. Kennedy din Boston, dupa aproximativ doua ore.
Inca doua dispozitive explozive au fost depistate in oraş şi au fost dezamorsate.

Atentatul a fost comis de doi fraţi originari din Cecenia, Tamerlan şi Jokar Tarnaev.
La patru zile dupa atac, cel mare, Tamerlan, 26 ani, a murit intr-un schimb de focuri cu poliţiştii.
Jokar, ajuns in prezent la varsta de 21 de ani, a fost gasit ranit, dar viu, intr-o barca in curtea din spate a unei case din suburbia oraşului Boston.
Acţiunea de prindere a celor doi barbaţi a inceput noaptea, 18 aprilie, la ora locala 22.30, dupa ce un poliţist din campusul universitar MIT, de langa Boston, a fost impuşcat mortal.
Tamerlan şi Jokar Tarnaev au locuit, pana in 2002, in Mahacikala, Daghestan, Rusia, anterior stramutandu-se din Kargazstan.
Ceceni dupa naţionalitate, locuiau de mulţi ani in Statele Unite şi erau rezidenţi americani, Tamerlan obţinand cetaţenie americana in 2012.

Jokar Tarnaev a fost gasit vinovat pentru toate cele 30 de capete de acuzare, pentru 17 fiind prevazuta pedeapsa capitala.
In timpul procesului, s-au derulat imagini in care Jokar Tarnaev a fost filmat indepartandu-se de bomba lasata langa cea mai tanara victima, Martin Richards, in varsta de numai 8 ani.
La 20 de minute dupa atentate, a fost filmat intr-un supermarket, liniştit, cumparand lapte.
Mai tarziu, şi-a recunoscut implicarea in atentate, dar a susţinut ca era sub influenţa nefasta a fratelui.
Teroristul din Boston a şi plans in timpul procesului şi a implorat judecatorul sa-l lase in viaţa, iar avocaţii au apelat şi la povestea cu copilaria grea intr-una dintre cele mai tulburi zone ale lumii.
Dar a contat mult şi ca in timpul procesului a ramas in general sfidator şi nu a manifestat nici o urma de regret.