Rusia verifica legalitatea recunoasterii independentei tarilor baltice?...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 30.06.2015 18:38 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Procuratura Generala a Rusiei a inceput '”verificarea legalitaţii recunoaşterii independenţei republicilor baltice” de catre Consiliul de Stat al URSS in 1991, informeaza Interfax.
"Din punct de vedere legal, decizia de a recunoaşte independenţa statelor baltice este ilegala datorita faptului ca a fost realizata de un organism neconstituţional" - a declarat un membru care a facut parte din comisia de ancheta a Dumei de Stat, un fel de Camera Deputaţilor a parlamentului federal rus.

In opinia parlamentarului, raspunsul privind Lituania, Letonia şi Estonia va fi la fel cu cel dat in cazul Crimeei, cand Procuratura Generala a Rusiei a calificat ca '”ilegala” decizia luata in 1954, pe vremea URSS, cand Crimeea a fost ataşata Ucrainei, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov.
In ceea ce priveşte Crimeea, anexata in martie 2014 la Rusia, Procuratura Generala a Rusiei preciza la vremea aceea ca prezidiile Consiliilor Supreme ale RSFS Rusa şi Uniunii Sovietice nu aveau prerogative de a lua decizii in legatura cu structura teritoriala a republicilor ce formau URSS.

Acelaşi parlamentar spune ca, oricum, ”in condiţiile actuale, nici o autoritate nu va mai inversa acea decizie".
Şi ca raspunsul Procurorului General ar trebui sa fie "mai echilibrat", judecand lucrurile nu numai din punct de vedere juridic, ci ţinand cont şi de aspectul politic: "Recunoscand ca ilegala recunoaşterea independenţei republicilor baltice, se poate merge prea departe, ajungandu-se pana la problema legitimitaţii Uniunii Sovietice şi a altor ţari"...