Romania 2014-2020: 3 400 de ferme si cooperative si peste 30 000 de ferme mici

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 26.05.2015 14:16 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Programul de dezvoltare rurala (PDR) al Romaniei a fost adoptat oficial de catre Comisia Europeana la data de 26 mai 2015, trasand prioritaţile Romaniei pentru utilizarea celor aproximativ 9,5 miliarde EUR din fondurile publice disponibile pentru perioada de 7 ani, din 2014 pana in 2020 (8,1 miliarde EUR din bugetul UE, incluzand 112,3 milioane EUR transferaţi din plaţile directe din cadrul PAC - Politica agricola comuna şi 1,34 miliarde EUR reprezentand cofinanţarea naţionala).

Programul de dezvoltare rurala al Romaniei se concentreaza in principal asupra a 3 domenii prioritare: promovarea competitivitaţii şi restructurarea in cadrul amplului sector agricol din Romania; protecţia mediului şi schimbarile climatice; respectiv stimularea dezvoltarii economice, crearea de locuri de munca şi o calitate mai buna a vieţii in satele din Romania, care este de multe ori sub nivelurile UE şi naţional.
In cadrul primei prioritaţi, „Competitivitatea sectorului agricol şi exploatarea forestiera durabila”, PDR va sprijini modernizarea a aproximativ 3 400 de ferme şi cooperative, dezvoltarea a peste 30 000 de ferme mici, precum şi instalarea in zona rurala şi inceperea activitaţii pentru peste 9 400 de tineri fermieri.
In ceea ce priveşte prioritatea „Refacerea, conservarea şi consolidarea ecosistemelor legate de agricultura şi silvicultura”, peste 1,3 milioane ha de teren agricol (peste 10 %) şi peste 800 000 ha de padure (12 %) vor beneficia de plaţi pentru a sprijini biodiversitatea şi pentru a promova practicile ecologice de gestionare a terenurilor.
Alte 4,7 milioane ha vor beneficia de sprijin pentru a preveni abandonarea terenurilor şi eroziunea solului.
Competenţele in domeniul agricol vor fi consolidate prin formarea a aproximativ 184 000 de persoane, in cadrul celor doua prioritaţi menţionate anterior.
In ceea ce priveşte prioritatea „Incluziune sociala şi dezvoltare locala in zonele rurale”, se vor crea aproape 27 000 de locuri de munca in zonele rurale şi vor fi sprijinite crearea şi dezvoltarea a 3 000 de intreprinderi neagricole. Aproximativ 27% din populaţia rurala va beneficia de investiţii de imbunataţire a infrastructurii rurale.

Sprijinul pentru dezvoltarea rurala este al doilea pilon al Politicii agricole comune, furnizand statelor membre un pachet de finanţare UE gestionat la nivel naţional sau regional in cadrul programelor multianuale cofinanţate.
In total, sunt prevazute 118 programe in toate cele 28 de state membre.
Noul Regulament privind dezvoltarea rurala pentru perioada 2014-2020 abordeaza şase prioritaţi economice, de mediu şi sociale, iar programele cuprind obiective clare care stabilesc rezultatele ce trebuie atinse.
In plus, pentru a coordona mai bine acţiunile şi pentru a maximiza sinergiile cu alte fonduri structurale şi de investiţii europene (ESIF), s-a incheiat cu fiecare stat membru in parte un acord de parteneriat in care se prezinta strategia generala pentru investiţiile structurale finanţate de UE.