PSD v-aduce voua... 8.2 miliarde de euro de la Europa

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 23.06.2015 17:22 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a adoptat Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru Romania, in valoare de 8,2 miliarde euro.
Din aceştia, 6,7 miliarde provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala.

Adoptarea a fost urmata de o ceremonie de semnare simbolica organizata la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, la care au participat comisarul european pentru politica regionala Corina Creţu şi ministrul dezvoltarii regionale şi administraţiei publice Sevil Shhaideh.

Investiţiile din cadrul programului vor fi folosite pentru a imbunataţi calitatea vieţii la oraş, pentru crearea şi amenajarea de spaţii verzi, pentru un transport accesibil şi curat şi pentru dezvoltarea zonelor urbane defavorizate.
Programul va sprijini, de asemenea, serviciile publice orientate spre creşterea calitaţii serviciilor de sanatate, spre includerea comunitaţilor marginalizate şi spre adaptarea educaţiei şi a formarilor profesionale la nevoile pieţei de munca.
Un accent special va fi pus pe creşterea eficienţei energetice a cladirilor, pentru a contribui in mod semnificativ la tranziţia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon.
Aceste investiţii sunt menite sa sprijine IMM-urile din sectoarele economice cu potenţial de creştere accelerata.
De asemenea, programul va putea fi folosit pentru a finanţa investiţiile in reabilitarea drumurilor care servesc la creşterea conectivitaţii regionale şi la consolidarea legaturilor cu reţeaua TEN – T.

In cadrul programului, sunt stabilite un numar de rezultate ambiţioase care vor trebui realizate pana la sfarşitul perioadei:
#Mai mult de 5.000 de IMM-uri vor fi sprijinite, ceea ce va duce la o creştere de aproape 50% a productivitaţii muncii in regiunile mai puţin dezvoltate;
#Mai mult de 28% din populaţia cu varsta cuprinsa intre 30 şi 34 va avea studii post-liceale;
#500.000 oameni vor beneficia de servicii comunitare mai bune şi de servicii imbunataţite de asistenţa medicala primara, in special in regiunile mai puţin dezvoltate;
#Consumul de energie in cladirile publice şi private va fi redus;
#Imbunataţirea transportului public urban: creşterea cu aproximativ 140 de milioane a numarului de pasageri in fiecare an, in special in regiunile mai puţin dezvoltate;
#Reabilitarea a mai mult de 2.000 de km de drumuri care va duce la imbunataţirea conectivitaţii regionale;
#Creşterea cu aproximativ 4% a ponderii IMM-urilor care colaboreaza intre ele in cadrul industriilor inovative;
#Creşterea cu 10% a ratei de supravieţuire a IMM-urilor;
#Crearea a 224.000 mp de spaţii verzi in oraşe;
#Renovarea a 45 de monumente de patrimoniu cultural.

Pe data de 6 august 2014, Comisia Europeana a adoptat un Acord de Parteneriat cu Romania prin care a fost stabilita strategia pentru utilizarea optima a fondurilor structurale şi de investiţii europene in Romania pentru perioada 2014-2020.
In cadrul politicii de coeziune a Uniunii Europene, Romania va primi 23 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.
Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) urmareşte consolidarea coeziunii economice şi sociale in cadrul Uniunii Europene, prin reducerea dezechilibrelor dintre regiunile sale.
FEDER va investi mai mult de 197 miliarde de euro in regiunile Europei de-a lungul perioadei  2014-2020.