La 30 martie 2019, vom fi o UNIUNE EUROPEANA cu 27 de state membre. ROMANIA va intra in SPATIUL de LIBERA CIRCULATIE SCHENGEN...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 13.09.2017 15:49 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pronunţat miercuri, 13 septembrie, in faţa membrilor Parlamentului European, discursul privind starea Uniunii 2017, in care şi-a prezentat prioritaţile pentru anul urmator şi viziunea asupra modului in care ar putea evolua Uniunea Europeana pana in 2025. Preşedintele a prezentat o Foaie de parcurs pentru o Uniune Europeana mai unita, mai puternica şi mai democratica.

"Pe parcursul anului 2018, pe masura ce dezbaterile se vor intensifica, voi acorda atenţie in special Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Romaniei. Acesta este anul in care aceste state vor sarbatori implinirea a 100 de ani de existenţa. Cei care vor sa creioneze viitorul continentului nostru ar trebui sa inţeleaga şi sa onoreze istoria noastra comuna. Aceasta include şi aceste patru ţari - Europa nu ar fi completa fara ele", a spus preşedintele Juncker.

In ceea ce priveşte contribuţia Romaniei in Uniune, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat:

"O Uniune mai unita trebuie sa fie şi mai incluziva. Daca vrem sa consolidam protejarea graniţelor noastre externe, atunci trebuie sa deschidem imediat spaţiul de libera circulaţie Schengen, aderarii Bulgariei şi Romaniei."

***

"Daca vrem ca euro sa uneasca, in loc sa divizeze, continentul nostru, atunci ar trebui sa devina mai mult decat moneda unui grup select de ţari. Scopul euro este de a deveni singura moneda a Uniunii Europene ca intreg. Toate statele membre, cu excepţia a doua ţari, au dreptul şi obligaţia sa adere la zona euro, in momentul in care indeplinesc condiţiile.

Statele membre care doresc sa adopte euro trebuie sa fie apte sa o faca. Din acest motiv, propun crearea unui instrument pentru aderarea la euro, care sa ofere asistenţa tehnica şi chiar financiara.

Daca vrem ca bancile sa funcţioneze cu acelaşi set de reguli şi in acelaşi cadru de supraveghere pe intregul continent, atunci ar trebui sa incurajam toate statele membre sa adere la Uniunea bancara. Finalizarea acesteia este o chestiune urgenta. Trebuie sa reducem riscurile ce exista inca in sistemele bancare ale unor state membre. Uniunea bancara poate funcţiona doar in cazul in care reducerea şi partajarea riscurilor merg mana-n mana."

***

"In data de 30 martie 2019, vom fi o Uniune cu 27 de state membre. Trebie sa ne pregatim temeinic pentru acest moment, atat la nivelul celor 27 de state membre, cat şi in cadrul instituţiilor UE.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc la doar cateva saptamani distanţa, in luna mai a anului 2019. Europenii vor avea atunci o intalnire cu democraţia. Ei trebuie sa mearga la vot, inţelegand clar modul in care Uniunea Europeana se va dezvolta in anii urmatori.

De aceea, transmit o invitaţie preşedintelui Tusk şi Romaniei, ţara care va deţine Preşedinţia in prima jumatate a anului 2019, sa organizeze un Summit special in Romania, in data de 30 martie 2019. Dorinţa mea este ca acest summit sa aiba loc in frumosul şi stravechiul oraş Sibiu, sau Hermannstadt, cum il cunosc eu. Acesta ar trebui sa fie momentul in care ne vom reuni pentru a lua deciziile necesare pentru o Europa mai unita, mai puternica şi mai democratica."

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a concluzionat: „Europa are din nou vantul in panze, dar nu vom ajunge nicaieri daca nu profitam de el. (...) Ar trebui sa stabilim direcţia pentru viitor. Aşa cum scria Mark Twain, peste ani vom regreta mai mult lucrurile pe care nu le-am facut, decat pe cele pe care le-am facut. Acum este momentul sa construim o Europa mai unita, mai puternica şi mai democratica pentru 2025.”

Discursul preşedintelui Juncker in Parlamentul European a fost insoţit de adoptarea unor iniţiative concrete ale Comisiei Europene in materie de comerţ, verificare prealabila a investiţiilor, securitate cibernetica şi transfer de date, şi democraţie.

Context

In fiecare an, in luna septembrie, preşedintele Comisiei Europene işi rosteşte, in faţa Parlamentului European, discursul privind starea Uniunii, in care trece in revista realizarile din cursul ultimului an şi prezinta prioritaţile pentru anul urmator. Preşedintele prezinta, de asemenea, şi modul in care Comisia va aborda cele mai presante provocari cu care se confrunta Uniunea Europeana. Discursul este urmat de o dezbatere in plen. Acesta este punctul de lansare a dialogului cu Parlamentul European şi cu Consiliul in vederea pregatirii programului de lucru al Comisiei pentru anul urmator.

In plus, preşedintele Juncker şi prim-vicepreşedintele Timmermans au trimis o scrisoare de intenţie preşedintelui Parlamentului European şi preşedinţiei Consiliului in care prezinta in detaliu acţiunile pe care Comisia intenţioneaza sa le intreprinda la nivel legislativ şi alte iniţiative pana la sfarşitul anului urmator (2018, in acest caz). Acest lucru este prevazut in mod specific in Acordul-cadru din 2010 privind relaţiile dintre Parlamentul European şi Comisia Europeana.