INCREDIBIL. Fenomenul de FALSIFICARE a ALIMENTELOR a crescut in EUROPA cu 80 % intr-un singur an!...
Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 18.05.2018 13:46 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina
Comercianţii trebuie sa respecte reguli mai stricte atunci cand vine vorba de calitatea şi siguranţa alimentelor, in condiţiile in care sute de produse falsificate ajung anual pe piaţa.
Singura modalitate prin care consumatorii din Uniunea Europeana, implicit din Romania, se pot asigura ca nu vor fi inşelaţi, iar sanatatea nu le va fi pusa in pericol, este sa cumpere produse certificate internaţional.
„Certificarea de produs pentru consumator reprezinta o garanţie data de o piaţa specializata, este tocmai acea incredere ca ceea ce consumam respecta total legislaţia europeana, respecta partea de calitate şi siguranţa a alimentului şi, mult mai important, respecta cerinţele clientului, drept pentru care produsele certificate IFS sunt nişte produse care sunt validate ca fiind in conformitate cu reţetele respective, cu legislaţia naţionala şi, legat de ingrediente şi materii prime, respecta intru totul reţeta şi standardul de produs”, a precizat Ionuţ Nache, director general INAQ Consulting, companie de consultanţa in industria alimentara.
Companiile internaţionale de certificare au introdus recent un nou manual de standarde prin care pot fi evaluate vulnerabilitaţile şi creat un proces privind cand, unde si cum se pot atenua activitatile frauduloase. Potrivit specialistului, producatorii romani trebuie sa treaca peste 280 de examene tehnice, cu o promovabilitate de cel puţin 75%, ca sa poata fi certificaţi pentru calitatea şi siguranţa alimentelor.
“Cele mai multe fraude sunt in zona etichetelor, dupa care urmatoarele sunt legate de materii prime sau ingrediente care au alta calitate decat cea declarata. Intotdeauna frauda alimentara este legata de un interes financiar, de exemplu, se utilizeaza un alt tip de ulei mai ieftin decat uleiul de masline pentru a caştiga mai mult”, a aratat Ionuţ Nache.
Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene legat de frauda alimentelor (The EU Food Fraud Network and the System for Administrative Assistance & Food Fraud), fenomenul a luat amploare in 2017.
De exemplu, numarul cazurilor de inlocuire sau diluare a alimentelor a crescut cu aproape 80%, faţa de 2016.
Romania este totuşi pe un trend ascendent in ceea ce priveşte calitatea produselor ce ajung la raft, arata un studiu de specialitate realizat recent de International Features Standards (IFS), companie de standarde de certificare internaţionala pentru produsele alimentare.
Potrivit analizei, Romania este pe locul 4 in topul ţarilor din Europa Centrala şi de Sud-Est interesate de calitatea produselor care ajung la raft.
Astfel, 213 de companii cu produse romaneşti au obţinut o certificare europeana in 2017, in creştere cu 6,50 % faţa de 2016.
Romania este depaşita doar de Polonia, Ungaria şi Cehia, in timp ce producatorii din Bulgaria, Croaţia, Slovacia sau Rusia deţin mai puţine certificari decat Romania.
EXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaGHID UTIL
Vezi toate stirileCronicarii otomani vorbesc, in 1714, despre numarul extrem de mare, ca niciodata pana atunci, de pesti din raul cetatii pe care oamenii ii prindeau cu mana.
citeste toata stireaTerminata deja in 1736, era cea mai veche biserica baroc a orasului.
citeste toata stireaNumarul total de alegatori cu domiciliul sau reședința in județul TIMIȘ, structurat pe secții de votare
citeste toata stireaAria naturala cu o suprafața de 279,20 hectare se afla in partea nord-vestica a județului Timiș
citeste toata stirea2011 - populația comunei Bania se ridica la 1.752 de locuitori. 1872 - 2.374 de locuitori...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...