Echipamente de apel de urgenta automat in toate modelele noi de masini din 2018

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 28.04.2015 19:08 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Conform prevederilor legislative votate de Parlament european, toate noile modele de maşini şi microbuzele vor fi echipate cu sisteme de apel de urgenţa automat (eCall) care sa alerteze serviciile de salvare in cazul unui accident, pana la 31 martie 2018.
In 2014, au fost 25 700 de victime in accidente rutiere in UE.
Aceste sisteme ar putea reduce aceste cifre cu pana la 10% pe an.

Sistemul eCall din maşini utilizeaza tehnologia apelului de urgenţa 112 pentru a alerta automat serviciile de salvare in cazul unor accidente grave.
Astfel, echipele de salvare vor putea decide imediat tipul şi dimensiunea operaţiunii de salvare necesare şi vor putea ajunge mai repede la accident, salvand mai multe vieţi şi reducand gravitatea ranilor.
Costurile blocajelor de trafic ar fi, de asemenea, reduse.

Deputaţii au intarit clauza legislativa privind protecţia datelor pentru a impiedica urmarirea autovehiculului cu sistem integrat eCall inainte de producerea accidentului.
Conform noilor norme, apelul automat va oferi serviciilor de salvare doar date minime de baza, cum ar fi tipul maşinii, carburantului, ora accidentului, locaţia exacta şi numarul pasagerilor.

Normele precizeaza ca datele stranse prin sistemul eCall de centrele de urgenţa sau de furnizorii lor de servicii nu trebuie transferate catre terţe parţi fara consimţamantul explicit al persoanei respective.
Producatorii vor fi obligaţi sa se asigure ca tehnologia eCall permite ştergerea completa şi permanenta a datelor colectate.

Toate modelele noi de maşini de pasageri şi vehicule comerciale uşoare vor fi echipate cu sistemele eCall din 31 martie 2018.
Deputaţii au inclus, de asemenea, obligaţia pentru Comisia Europeana de a evalua, trei ani mai tarziu, daca aceste echipamente ar trebui incluse şi in alte tipuri de autovehicule, cum ar fi autobuzele, autocarele sau camioanele.

Aceste reguli noi stabilesc obligaţii pentru producatorii de maşini.
In iunie 2014, un set separat de reguli a intrat in vigoare prin care statele membre sunt obligate sa creeze pana la 1 octombrie 2017, infrastructura necesara funcţionarii sistemelor eCall.