Cum functioneaza FISCUL intr-o DEMOCRATIE normala?... Iata un EXEMPLU despre ce inseamna o INSTITUTIE pentru CETATEAN si nu invers!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.10.2017 10:26 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Subiectul Zilei

Daniel-Constantin Ciungu:

”Romania este in continuare mult in urma vestului. (...)

Din prima saptamana acolo, ANAF-ul danez (SKAT) mi-a trimis in poşta un plic cu mai multe informaţii şi cu o invitaţie la o prezentare stabilita pentru studenţii straini din facultate. In mod normal, in 2009, nu eram prea interesat de lucruri din astea, dar cum eram intr-o ţara noua, iar sistemul lor de taxare mi se parea complicat, am zis sa ma duc.

Prezentarea a fost ţinuta de experţi contabili de acolo, oameni cu o doza buna de umor şi cunoştinţe foarte bune de engleza. Şi-au petrecut peste jumatate din timpul alocat vorbindu-ne despre inovaţie, companii in Danemarca şi cum ne poate ajuta statul pentru a ne incepe un business acolo.

Stau acum pe canapea in sufragerie, scriind acest articol şi imi dau seama ca la noi nici macar astazi nu exista acest mod de prezentare din partea statului, sau de gandire asupra problemei sau mentalitate in randul nostru sa cerem aşa ceva statului... La 7 ani dupa acel moment... Dupa acea intalnire am mai fost la inca una pe acelaşi model şi apoi la inca vreo patru intalniri organizate de huburile de inovaţie din kommune (judeţ). Aşa ca hai sa va spun cum iţi poţi face firma intr-o ţara care sprijina inovaţia şi invenţia.

Online, 5 minute, gratuit

Pai foarte simplu, fix aşa cum va imaginaţi şi speraţi sa se poata şi aici intr-o buna zi: online, in 5 minute, gratuit.

Sistemul e mai complex, bineinţeles, dar este şi legat intre diversele sale parţi. Adica, toate informaţiile statului despre tine sunt legate de CNP-ul tau. Instituţiile statului nu te vor pune niciodata sa iei o adeverinţa de aici, sa te duci dincolo sa plateşti un timbru, ca apoi sa faci nişte copii legalizate, ca sa poţi scoate o alta adeverinţa intr-un final, sa poţi deschide firma. Şi toate intre organizaţiile aceluiaşi stat.

Pentru firmele care necesita autorizaţie de funcţionare specializata, precum un restaurant care trebuie sa prepare mancare, SKAT-ul va trimite inspectori specializaţi pentru a verifica locul şi a se asigura ca totul e in regula. Tot ei vor emite şi autorizaţia finala de funcţionare.

Drept urmare, e foarte uşor sa iţi faci o firma acolo. Cateva date de baza despre tine, CNP-ul, adresa şi gata. Totul online, totul foarte simplu. Şi cum am spus mai sus, totul gratuit.

De indata ce ai firma, poţi aplica la un spaţiu gratuit sau pentru o suma modica pe luna, intr-un hub de inovaţie. Acolo, statul, companiile de consultanţa in fonduri europene, avocaţi şi contabili specializati in dreptul antreprenorial te vor ajuta sa iţi faci un plan de afaceri, planuri de creştere şi de dezvoltare a ideii tale. De obicei toate aceste hub-uri au finanţare sa poata face asta gratuit pentru primul an pentru fiecare firma nou-venita in parte. Iar SKAT-ul te invita constant la seminarii unde poţi invaţa cum sa iţi plateşti taxele, cum sa iţi deduci cheltuieli şi sa faci totul online.

Mentalitatea acolo e diferita: funcţionarul nu este coruptibil, nici irascibil, nici macar rau voitor... Pur şi simplu, ei sunt corecţi şi dornici sa ajute”.

(sursa: republica.ro)