Contractele dintre Hidroelectrica si unii clienti nu reprezinta ajutor de stat

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 12.06.2015 14:35 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Contractele de furnizare a energiei electrice semnate de Hidroelectrica, intreprinderea de stat producatoare de energie electrica din Romania, cu anumiţi comercianţi din domeniul energiei şi clienţi din sectorul industrial nu au implicat un ajutor de stat – este concluzia Comisiei Europene in urma unei anchete aprofundate.

Contractele incheiate intre Hidroelectrica şi anumiţi clienţi nu reprezinta ajutor de stat

Dupa ce a comparat preţurile inscrise in contractele respective cu preţurile unor contracte cu amanuntul incheiate la nivel bilateral, comparabile pe piaţa energiei electrice nereglementate, Comisia Europeana a constatat ca fie au fost incheiate contracte in condiţiile pieţei sau, in cazul in care tarifele au fost sub nivelul pieţei, ca statul roman nu a putut fi considerat responsabil pentru tarifele acordate.
Prin urmare, Comisia a concluzionat ca niciunul dintre contractele de vanzare care au facut obiectul examinarii nu a implicat un ajutor de stat in sensul articolului 107 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.
Astfel, analiza a aratat faptul ca Hidroelectrica a practicat preţuri care au fost conforme pe deplin cu preţul de referinţa de pe piaţa aplicat clienţilor industriali ArcelorMittal şi Alro, precum şi comercianţilor de energie electrica Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, EFT, Electrica, Electromagnetica, Energy Holding, Euro-Pec.
Preţurile aplicate companiilor Luxten-Lighting, Electrocarbon şi Elsid au fost mai scazute decat preţul de referinţa al pieţei.
Cu toate acestea, in ancheta nu s-a stabilit faptul ca decizia de a se acorda condiţii favorabile acestor trei clienţi (care sunt actori privaţi a caror anvergura este relativ mica) poate fi atribuita autoritaţilor romane.

Context

Hidroelectrica este principalul producator de energie electrica din Romania.
Capitalul social al acesteia este deţinut de statul roman (aproximativ 80% prin intermediul Ministerului Economiei şi Comerţului) şi de reclamant, Fondul Proprietatea (aproximativ 20%).
Contractele care au fost examinate de Comisia Europeana vizeaza 12 cumparatori privaţi, inclusiv opt comercianţi de energie electrica şi cei mai mari consumatori de energie electrica din Romania, şi anume ALRO, producatorul de aluminiu, precum şi intreprinderea siderurgica ArcelorMittal.
Majoritatea contractelor examinate de Comisie dateaza din perioada anterioara aderarii Romaniei la Uniunea Europeana din 2007.
Doar unul dintre aceste contracte este inca in vigoare.

La 21 aprilie 2015, intr-o decizie separata, Comisia a concluzionat ca in contractele incheiate intre Hidrolectrica şi Electrocentrale Deva, pe de o parte, şi de Hidroelectrica şi Termoelectrica, pe de alta parte, li se acorda acestor 2 companii un avantaj economic nejustificat, incalcandu-se astfel normele UE privind ajutorul de stat.
Versiunile neconfidenţiale ale deciziilor vor fi disponibile cu numerele de caz SA 33623, SA 33624, SA.33451 şi SA 33581.
Ele vor fi incluse in Registrul ajutoarelor de stat pe pagina de internet a Direcţiei Generale pentru Concurenţa, de indata ce vor fi rezolvate eventualele probleme in materie de confidenţialitate.
Buletinul electronic saptamanal privind ajutoarele de stat (State Aid Weekly e-News) conţine lista deciziilor referitoare la ajutoarele de stat publicate recent pe internet şi in Jurnalul Oficial.