COMISIA EUROPEANA: PSD a STAGNAT RITMUL GLOBAL al REFORMELOR. Independenta SISTEMULUI JUDICIAR, sub semnul intrebarii!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 16.11.2017 08:22 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Comisia Europeana a publicat miercuri, 15 noiembrie, cel mai recent raport al sau referitor la etapele parcurse de Romania pentru a-şi indeplini angajamentele privind reforma judiciara şi combaterea corupţiei, in contextul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).
Sunt analizate in mod concret progresele inregistrate in ceea ce priveşte punerea in aplicare a celor 12 recomandari formulate de Comisie in ultimul sau raport privind MCV, din ianuarie 2017.

Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a declarat: „Am constatat progrese in unele domenii, dar mai sunt inca multe de facut. Romania a pus in aplicare unele dintre recomandarile noastre, dar in privinţa altora nu a realizat pana acum progrese suficiente. Ma bazez pe guvernul Romaniei sa continue reformele necesare şi sa evite regresul, astfel incat sa putem colabora in vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV in cadrul actualului mandat al Comisiei.”

Potrivit raportului publicat in 15 noiembrie, s-au realizat progrese in privinţa unora dintre cele 12 recomandari formulate de Comisie in luna ianuarie.
Este vorba, in special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achiziţiilor publice (PREVENT), care a fost pusa in aplicare in mod satisfacator.
Comisia constata, de asemenea, ca s-au inregistrat progrese şi in privinţa altor recomandari, sub rezerva aplicarii lor in practica.
In acelaşi timp, Comisia constata ca ritmul global al reformelor a stagnat in cursul anului 2017, ceea ce a dus la incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, in raportul din ianuarie 2017, au fost considerate inchise.

Provocarile la adresa independenţei sistemului judiciar reprezinta o serioasa sursa de ingrijorare.

Comisia nu poate inca sa concluzioneze ca obiectivele de referinţa ale MCV sunt, in acest moment, indeplinite in mod satisfacator, deşi datorita progreselor inregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu.
Comisia ramane de parere ca, printr-o cooperare loiala intre instituţiile statului, printr-o orientare politica ferm ancorata in realizarile trecutului şi prin respectarea independenţei sistemului judiciar, Romania va putea, in viitorul apropiat, sa puna in aplicare recomandarile restante şi, prin urmare, sa indeplineasca in mod satisfacator obiectivele de referinţa ale MCV.
Catre sfarşitul anului 2018, Comisia va evalua din nou progresele realizate.

Context

La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare şi de verificare pentru a evalua progresele inregistrate in raport cu angajamentele asumate de Romania in domeniul reformei judiciare şi al combaterii corupţiei.
Comisia prezinta in mod regulat rapoarte privind progresele inregistrate in aceste domenii. Primul raport al Comisiei a fost publicat la 27 iunie 2007.
Rapoartele se bazeaza pe contactele cu statele membre, cu societatea civila, cu organizaţii internaţionale, cu experţi independenţi şi cu diverse alte surse. Concluziile Comisiei şi metodologia utilizata in cadrul MCV s-au bucurat in mod constant de un sprijin ferm din partea Consiliului de Miniştri.

In raportul anterior privind MCV din ianuarie 2017, Comisia a evaluat şi a trecut in revista realizarile din ultimii 10 ani şi etapele care mai trebuie parcurse in vederea indeplinirii obiectivelor MCV.
Comisia a formulat 12 recomandari, axate in majoritate pe responsabilitatea şi pe raspunderea autoritaţilor romane, precum şi pe garanţiile interne necesare pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor.
Raportul a evidenţiat faptul ca rapiditatea procesului va depinde de cat de repede va putea Romania sa puna in aplicare recomandarile intr-un mod ireversibil şi, de asemenea, de evitarea evoluţiilor negative care ar putea pune sub semnul intrebarii progresele din ultimii 10 ani.

Raportul se refera la perioada care a trecut din ianuarie 2017.
El conţine evaluarea Comisiei privind modul in care autoritaţile romane au pus in aplicare cele 12 recomandari şi este completat de un document de lucru al serviciilor Comisiei care prezinta analiza detaliata efectuata de aceasta, pe baza dialogului continuu dintre autoritaţile romane şi serviciile Comisiei.

Documente atasate

Unele documente sunt in format PDF si pot fi citite cu ajutorul Adobe Acrobat Reader. Daca nu il aveti il puteti descarca gratuit de pe site-ul oficial Adobe