Cine-si mai aminteste de MIGRANTII din 1989?... Cand in primele trei zile s-a inregistrat un val de 15,000 de persoane!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 11.09.2017 11:08 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

11 septembrie 1989: Ungaria şi-a deschis graniţele pentru cetaţenii est-germani, care doreau sa ajunga in Germania de Vest trazitand teritoriile ungar şi austriac.

In primele trei zile s-a inregistrat un val de 15,000 de persoane, pentru ca numarul sa creasca sa 20,000 pana la finalul lunii.

Ca raspuns la fluxul migrator, autoritaţile est-germane au interzis trecerea frontierei dintre Germania de Est şi Ungaria, ceea ce a condus la o creştere a solicitarilor de azil adresate Ambasadelor Germaniei de Vest de la Praga şi Varşovia.

Atitudinea regimului de la Budapesta a marcat primul moment cand un stat membru al Pactului de la Varşovia a renunţat in a mai obstrucţiona accesul cetaţenilor din statele comuniste catre Occident.

Reţine atenţia faptul ca in trecut Ungaria blocase accesul est-germanilor in Austria, pentru ca pe fundalul „revoluţiilor de catifea” sa-şi reconsidere poziţia faţa de Vest.(sursa: Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989)