Ce se stie in acest moment SIGUR despre POVESTEA dintre TRUMP si PUTIN. Dincolo de noianul de spam al trumpistilor!...

Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 01.11.2017 19:21 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina

Povestea Zilei

Radu Ghelmez:

”ma gandesc ca o fi greu de distins din noianul de spam al trumpistilor care e, mai exact, collusion-ul dintre Trump si Rusia, asa ca il sintetizez aci, spre uzul general. Zic de la inceput ca stim sigur ca sunt mai multe fire, aici explic firul cel mai depanat in momentul asta, dar e posibil sa fie si altele care vor iesi la iveala zilele urmatoare.
esenta trocului a fost <<mailurile lui Hillary/DNC la schimb pentru blocarea inarmarii Ucrainei>>. Putin a obtinut mailurile respective, i le-a oferit lui Trump, Trump le-a acceptat si, la schimb, a modificat platforma republicana in raport cu Ucraina.
stim in acest moment cu certitudine ca:
- Putin a spart serverele
- Putin a oferit prin multiple contacte mailurile lui Trump
- Echipa lui Trump s-a intalnit cu oamenii lui Putin si a discutat acest subiect
- Trump a cerut in public Rusiei sa publice mailurile
- Rusia le-a publicat prin Wikileaks
- Trump a schimbat platforma republicana, inlocuind propunerea de a inarma Ucraina cu "lethal defensive weapons" cu sintagma ambigua "appropriate assistance."
in acest moment, singurul lucru necesar pentru a inchide discutia este o marturie directa care sa confirme ca Trump a ordonat schimbarea platformei republicane in urma interactiunii cu rusii.
stim si cine ar trebui sa produca aceasta marturie. Sam Clovis era la vremea respectiva seful lui Papadopoulos si coordonatorul echipei de consilieri pe securitate nationala a lui Trump, echipa condusa de faimosul Sessions, azi recuzat din dosar pentru contacte incorecte cu rusii despre care a si mintit in Senat. Arestat in iulie, Papadopoulos a acceptat sa coopereze impotriva celorlalti asa ca mai mult ca sigur a inregistrat ceilalti conspiratori. Rolul lui Clovis este cheie, pentru ca el este cel ce il supraveghea pe Papadopoulous, unul dintre contactele rusilor, si tot el este cel ce coordona platforma campaniei pe securitate nationala. Adica el i-a zis lui Trump ce vor rusii prin Papadopoulous si lui i-a zis Trump sa schimbe strategia pentru Ucraina, fiindca echipa lui a implementat schimbarea. Practic, Clovis si Sessions sunt cei doi oameni cheie care au ambele parti ale crimei in memorie. Clovis a fost interogat de Mueller saptamana trecuta si are acum statutul de martor cooperant. Sessions este recuzat, dupa cum am zis, pentru ca s-a intalnit cu rusii ca sa discute despre sanctiuni si a mintit despre asta.
cateva repere in timp, ca sa fie clarul clar:
- 14 martie '16 - Papadopoulos e contactat de rusi
- 21 martie '16 - Trump il numeste pe Papadopoulos consilier pe politica externa al campaniei
- 24 martie '16 - Papadopoulos se intalneste cu rusii la Londra. Rusii propun o intalnire cu Trump pentru a reseta relatiile ruso americane.
- 26 aprilie '16 - Papadopoulos se intalneste din nou cu rusii la Londra. Rusii il anunta ca au mii de mailuri ale lui Clinton si continua sa preseze pentru o intalnire
- 27 aprilie '16 - Trump declara intr-un speech in care discuta resetarea relatiei cu Rusia: "Some say the Russians won't be reasonable. I intend to find out". Kislyak, ambasadorul Rusiei la Washington la vremea aia, aplauda din primul rand.
- 3 iunie '16 - Goldstone organizeaza intalnirea dintre campania lui Trump si Agalarov, un miliardar de-al lui Putin, pentru a discuta despre "dirt on Clinton"
- 7 iunie '16 - Trump anunta public ca va oferi informatii foarte interesante despre "all of the things that have taken place with the Clintons" probabil luni, 13 iunie
- 9 iunie '16 - Trump Jr, Kushner si Manafort se intalnesc cu rusii conform cu planul lui Goldstone. Rusii discuta despre sanctiuni (Magnitsky) si mailurile lui Hillary
- 14 iunie '16 - aflam public ca Fancy Bear si Cozy Bear au spart serverele democrate in urma cu un an si le monitorizeaza de atunci incoace. Cozy Bear si Fancy Bear sunt unitati neoficiale de spionaj cibernetic ale Rusiei. Cozy Bear tine de FSB, Fancy Bear de GRU
- 18 iulie '16 - Trump schimba platforma republicana si anunta ca nu va cere inarmarea Ucrainei cu armament letal
- 21 iulie '16 - Trump castiga primaries si este nominalizat candidat republican
- 22 iulie '16 - Wikileaks publica 20.000 de mailuri ale democratilor.
- 27 iulie '16 - Trump zice la o conferinta de presa: "Russia, if you're listening, I hope you're able to find the 30,000 emails that are missing, I think you will probably be rewarded mightily by our press."
- 31 iulie '16 - Trump declara intr-un interviu ABC: "But you know, the people of Crimea, from what I've heard, would rather be with Russia than where they were. And you have to look at that, also."
- 26 septembrie '16 - la niste saptamani bune dupa ce fusese informat oficial de servicii ca rusii au spart serverele democrate, Trump zice in prima dezbatere cu Hillary: "I don't think anybody knows it was Russia that broke into the DNC. [Clinton's] saying Russia, Russia, Russia, but I don't—maybe it was. I mean, it could be Russia, but it could also be China. It could also be lots of other people. It also could be somebody sitting on their bed that weighs 400 pounds, OK?"
- 31 decembrie '16 - Trump zice intr-o conferinta de presa: “I know a lot about hacking. And hacking is a very hard thing to prove. So it could be somebody else. And I also know things that other people don’t know, and so they cannot be sure of the situation.”
- 9 iulie '17 - Trump anunta pe Twitter ca: "Putin & I discussed forming an impenetrable Cyber Security unit so that election hacking, & many other negative things, will be guarded.."
- 26 iulie '17 - FBI perchezitioneaza fara sa anunte inainte casa lui Manafort din Virginia
- 27 iulie '17 - Papadopoulos e arestat de FBI si accepta sa coopereze cu ancheta.
azi, 1 noiembrie '17, Ucraina inca nu a primit arme letale de la americani in ciuda solicitarilor sale repetate si a recomandarilor venite si de la Pentagon si de State Dep.
mai punctez niste chestii:
- e uimitor cat de bine controleaza Mueller informatia. Faptul ca Papadopoulos a fost arestat in iulie si noi n-am aflat nici pana in ziua de azi si se pare ca nici Casa Alba nu stia ca a fost arestat este absolut extraordinar.
- este la fel de uimitor cat de transparent comunica Trump direct pe Twitter cu rusii. Mesajele sale, pretinse acuma a fi glume de campanie, sunt direct corelate cu povestile desfasurate in umbra si, pe masura ce aflam detalii, intelegem ca omul confirma dealurile cu rusii in direct, la televizor, sub ochii nostri.
- asta e doar un thread, Flynn e o alta poveste la fel de intortocheata si compromitatoare. Va reamintesc ca Flynn s-a oferit sa coopereze cu FBI si FBI a refuzat, ceea ce ne spune ca Flynn nu avea nimic de spus pe care FBI-ul sa nu il stie deja.
- Manafort apare tangential in povestea de mai sus, dar este in sine un alt thread, tot desprins din problema ucraineana dar cu propriile compromitatorisme
- Clovis este acum candidat din partea lui Trump pentru chief scientist la ministerul agriculturii. Nu e scientist, e un fost pilot de vanatoare convertit in radio talk show host.
- stim sigur ca Papadopoulos a facut mult mai mult decat ce ni s-a spus. Ni s-a spus doar pentru ce a fost pus sub acuzare, dar, dat fiind ca a facut un deal cu FBI, nu a fost pus sub acuzare pentru toate faptele sale. Documentele declasificate fac insa referire la alte fapte comise, fapte pe care Papadopoulos le-a recunscut. Prin urmare, ce nu stim e exact infractiunea de care a vrut sa scape turnand pe altcineva. FBI-ul o stie insa :)
in fine, se strange latul, pentru ca e de asteptat ca de pe acuma incolo sobolanii sa inceapa sa abandoneze corabia, asa ca vin clipe grele pentru 45. Sa radem asadar impreuna de zvonurile pe care a inceput sa le imprastie, ca cica n-ar mai vrea sa candideze a doua oara. Buna asta, nu-i asa?”...