Ca sa fie clar!... ROMANII au mai multa INCREDERE in UNIUNEA EUROPEANA decat in GUVERNUL si PARLAMENTUL ROMANIEI...
Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 04.08.2017 09:19 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina
Comisia Europeana a publicat un nou sondaj Eurobarometru privind opinia publica in Uniunea Europeana.
La peste 10 ani de la aderarea Romaniei la UE, increderea in Uniunea Europeana este in creştere, atingand cele mai inalte cote din 2010 pana in prezent.
Romanii se situeaza pe locul patru in ce priveşte increderea in UE, cu 57% (faţa de 42% media europeana), in creştere cu 5% faţa de toamna anului 2016.
De asemenea, 67% dintre romani declara ca sunt optimişti cu privire la viitorul Uniunii Europene (56% media europeana).
Conform Eurobarometrului, atat la nivelul Romaniei cat şi al UE, cetaţenii au o incredere mai mare in instituţiile europene faţa de cele naţionale.
Procentele de incredere in UE mai sus menţionate, 57% in Romania şi 42% la nivel european, fiind superioare faţa de cele privind guvernul national, 33% in Romania şi 37% UE, şi parlamentul fiecarei ţari, 27% şi respectiv 36%.
Raportul mai arata ca susţinerea prioritaţilor Uniunii Europene ramane ridicata in randul romanilor, cu valori cuprinse intre 60% pentru Uniunea economica şi monetara (moneda euro) şi 81% pentru libera circulaţie a cetaţenilor europeni.
De asemenea, 66% dintre romani simt ca sunt cetaţeni ai Uniunii Europene, iar 49% dintre aceştia considera ca pacea reprezinta cel mai pozitiv aspect al construcţiei europene.
In ceea ce priveşte starea economiei naţionale, doar 29% dintre romani o considera ca fiind „buna”, in creştere cu 3% faţa de sondajul precedent.
Deşi Romania nu este stat membru al zonei euro, 60% dintre romani sunt in favoarea monedei unice europene.
Prin comparaţie, cetaţenii unor state precum Ungaria, Bulgaria şi Polonia, ce nu au adoptat inca euro, se declara in favoarea monedei unice in procent de 52%, 39%, respectiv 32%.
Per ansamblu, aproape jumatate dintre europeni considera ca situaţia economica din ţara lor este „buna” (46%, +5 puncte procentuale faţa de toamna anului 2016).
Procentul a crescut semnificativ in ultimii ani (+ 20 puncte faţa de primavara anului 2013, +26 puncte faţa de primavara anului 2009).
Preocupari şi provocari - Romania şi UE
Terorismul a trecut pe primul loc in randul provocarilor cu care cetaţenii considera ca se confrunta UE (44 %, +12 puncte procentuale comparativ cu toamna anului 2016).
Romanii acorda o importanţa deosebita acestei ameninţari, 47% dintre respondenţi menţionand terorismul drept cea mai importanta provocare la nivel european.
Imigraţia, care a fost o preocupare majora incepand din primavara lui 2015, ocupa acum a doua poziţie in randul provocarilor la nivelul UE (38%, -7 puncte procentuale comparativ cu toamna anului 2016).
Romanii sunt ingrijoraţi de chestiunea imigraţiei in procent de 33%.
La nivel naţional se observa o diferenţiere intre preocuparile romanilor şi ale cetaţenilor din alte state UE.
Principala provocare in Romania o reprezinta sistemul de sanatate şi securitatea sociala (32%). La nivel european acest domeniu se afla pe locul 3 (20% din respondenţi).
Urmatoarele doua preocupari pentru romani sunt situaţia economica (28%) şi costul vietii (23%). Cu toate acestea, la nivelul UE, aceste preocupari se plaseaza doar pe locurile 5 şi 6, cu 16% şi respectiv 15%. Pentru europeni, in general, principalele preocupari sunt legate de şomaj (29 % media UE28 faţa de 19% in Romania) şi de imigraţie (22% media UE28 faţa de doar 7% la romani).
Majoritatea absoluta a cetaţenilor europeni sprijina prioritaţile şi politicile UE, cu excepţia extinderii Uniunii in urmatorii ani, şi se simt ataşaţi de Europa şi de Uniunea Europeana.
EXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaAGENTIA DE PRESA
Vezi toate stirileIn perioada premergatoare alegerilor locale
citeste toata stireaAdolescenții au fost invitați sa participe, la Bruxelles, la etapa finala a competiției Zero Robotics, un concurs organizat de Institutul Tehnologic din ...
citeste toata stireaAquatim a finalizat lucrari de modernizare a rețelelor de apa și canalizare din Timișoara, in valoare de 50 milioane de lei
citeste toata stireaCare sa se constituie intr-un depozitar și diseminator de cunoaștere asupra problematicii de gen, deschis publicului larg și care sa ofere un spațiu de ...
citeste toata stireaEvenimentele vor debuta joi, 10 decembrie, la Casa de Cultura din orasul Buzias, cu incepere de la ora 10, si in orasul Faget, la Casa de Cultura, cu incepere de ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...