BABA EUROPA vrea mai putine GUNOAIE si limitarea RISIPEI ALIMENTARE. Dar practica ne omoara...
Scris de Coriolan Onescu | Publicat in 14.03.2017 18:42 | Publicat in EXTERN | Tipareste pagina
Procentul deşeurilor reciclate trebuie sa ajunga la 70% pana in 2030, de la 44% cat este in prezent, conform propunerii legislative adoptate in Parlamentul European.
Deputaţii vor ca pachetul privind deşeurile sa limiteze la 5% procentul gropilor de gunoi ecologice, care au un efect negativ asupra mediului şi sa reduca risipa alimentara cu 50% pana in 2030.
Cifrele pentru 2014 arata ca 44% din toate deşeurile municipale la nivelul UE sunt reciclate sau compostate, faţa de doar 31% in 2004, iar pana in 2020, statele membre UE ar trebui sa recicleze sau sa composteze peste 50% din deşeuri.
Deşeuri şi ambalaje
Pana in 2030, cel puţin 70% (greutate) din deşeurile municipale (de la case private şi mici afaceri) ar trebui sa fie reciclate sau pregatite pentru reutilizare (verificate, curaţate sau reparate), spun deputaţii. Comisia propusese 65%. Pentru materialele de ambalare, cum ar fi hartia şi cartonul, plasticele, sticla, metalul şi lemnul, deputaţii propun o ţinta de reciclare de 80% pana in 2030, cu ţinte intermediare pentru fiecare material in 2025.
Gropile de gunoi
Propunerea legislativa limiteaza la 10% pana in 2030 procentul de deşeuri municipale duse la groapa de gunoi. Deputaţii propun o reducere de 5%, cu posibilitatea unei extensii de 5 ani in anumite condiţii pentru statele membre care au utilizat gropile de gunoi pentru mai mult de 65% din deşeurile municipale in 2013.
Risipa alimentara
Risipa alimentara in UE este estimata la aproximativ 89 milioane de tone sau 180 kg/capita/an. Deputaţii cer o ţinta de reducere a risipei alimentare de 30% pana in 2025 şi de 50% pana in 2030, prin comparaţie cu 2014. Ei propun o ţinta similara pentru deşeurile marine.
In 2014, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda şi Suedia nu au trimis niciun deşeu municipal la gropile ecologice, in timp ce Cipru, Croaţia, Grecia, Letonia şi Malta inca trimit trei sferturi din deşeurile municipale la astfel de gropi.
Deşi gestionarea deşeurilor in UE s-a imbunataţit considerabil in ultimii zeci de ani, aproape o treime din deşeurile municipale sunt inca trimise in gropile de gunoi ecologice şi mai puţin de jumatate este reciclat sau compostat, cu mari variaţii intre statele membre.Imbunataţirea administrarii deşeurilor ar putea avea beneficii pentru mediu, climat, sanatatea umana şi economie.
Ca parte a tranziţiei catre economia circulara, Comisia Europeana a facut patru propuneri legislative care introduc noi ţinte pentru gestionarea deşeurilor in privinţa reutilizarii, reciclarii şi gropilor ecologice.
Propunerile intaresc şi prevederile UE privind prevenirea deşeurilor şi responsabilitatea extinsa a producatorului, uniformizarea definiţiilor, raportarea obligaţiilor şi metode de calcul pentru ţinte.
EXTERN
Vezi toate stirileEurodeputații avertizeaza asupra campaniilor de dezinformare rusești care sunt principala sursa de informații false in Europa, alaturi de cele provenite din ...
citeste toata stireaDosarul Muhammad și Muhammad contra Romaniei, examinat de Marea Camera
citeste toata stireaCel mai recent raport UNESCO plaseaza Romania in clasamentul global al statelor cu bugetele cele mai mici alocate Educatiei
citeste toata stireaO activista de origine romana risca expulzarea din Italia din rațiuni de amenințare la adresa siguranței publice.
citeste toata stireaParlamentarii și miniștrii UE pot bloca sau debloca finanțarea
citeste toata stireaEDITORIALE
Vezi toate stirileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni ...
citeste toata stireaAceasta ideologie criminala a reușit prin frica si teroare sa supuna o țara intreaga, dupa ce a eradicat subțirea elita care moștenise patrimoniul de valori ...
citeste toata stireaDaca nu vedeți cum va asasinați viitorul ca națiune și ca romani, mergeți inainte ca o turma fara capatai. Istoria nu așteapta pe nimeni. Romania se ...
citeste toata stireaCoagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
citeste toata stireaRezoluția PSD este, oricum ai lua-o, o DECLARATIE de RAZBOI impotriva STATULUI PARALEL și ILEGITIM. Daca exista o amenințare a STATULUI PARALEL și ILEGITIM ...
citeste toata stireaOPINII
Vezi toate opiniileIn pragul celor 100 de ani de Romanie mare, ne condamnam cu voie la alți 100 de ani de intuneric... și e dezolant ca frați, surori, parinți și copii, oameni de toate felurile, ne adunam intr-un loc care, de fapt, ne separa mai mult.
Coagularea “strazii” in forme organizate a generat o campanie furibunda de denigrare.
VREMEA IN TIMISOARA
Umiditate : 97%
Umiditate : 85%
TU CE PARERE AI?
Cine credeți că ar fi fost un bun secretar de partid (PCR) înainte de 1989 în Timișoara?...